Uzmanindan Kanser Tedavisinde Yeterli Su Destegi Uyarisi

Radyasyon Onkolojisi Uzmani Dr. Ahmet Büyükyörük, kanser tedavisinde yeterli su içmenin önemine dikkat çekerek, kanser tedavisi sürecinde su aliminin tedavinin olumsuz etkilerini azalttigini kaydetti.

Uzmanindan Kanser Tedavisinde Yeterli Su Destegi Uyarisi
Medicana Saglik Grubu Radyasyon Onkolojisi Uzmani Dr. Ahmet Büyükyörük, kanser tedavisinin çesitli nedenlerden dolayi susuzluga neden olabilecegini söyledi.

Uzm. Dr. Ahmet Büyükyörük, “Vücutta susuzlukta, vücudunuz aldigindan daha fazla sivi kaybeder. Vücudunuzda yeterli su olmadiginda, organlar olmasi gerektigi gibi çalisamaz. Kanser tedavisinde kusma ve ishal gibi yan etkiler çok fazla sivi kaybetmenize neden olabilir. Ilaçlar, ameliyatlar, radyasyon tedavisi, kemoterapi ve hatta tedavinizle birlikte yediginiz yiyecekler de buna neden olabilir. Kanser tedavisi görürken, atese neden olabilecek bir enfeksiyon geçirme riskiniz vardir. Yüksek sicaklik, ates susuzluga neden olabilir. Susuzluk ise vücutta ates ve yüksek sicakliga neden olur. Bu durum en kisa sürede çözülmezse kisir döngü ile susuzluk daha derinlesebilir” dedi.

Vücutta çesitli sebeplerle olmasi gerekenden daha fazla sivi kaybi yasanmasinin dehidrasyon olarak tanimlandigini ifade eden Dr. Ahmet Büyükyörük, kanser hastalarinda dehidrasyonun tehlikeli olduguna dikkat çekerek, “Agiz, dil veya dudak kurulugu, bas dönmesi, zayif veya yorgun hissetmek, mide bulantisi, kabizlik, kuru cilt, sismis, kuru, çatlamis dil, hizli kilo kaybi, bas agrisi, koyu sari idrar veya daha az idrar, sinirlilik dehidrasyon belirtileridir” seklinde konustu.

Medicana Konya Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Uzm. Dr. Ahmet Büyükyörük, kanser tedavisinden önce, tedavi sirasinda ve tedavi sonrasinda yeterince su içildiginden emin olmak gerektigini vurguladi. Dr. Büyükyörük, “Bütün gün yudumla su içmek gerekir. Susadiginizda su içmek yeterli degildir. Susuz kalabilir ve asla susuzluk hissetmeyebilirsiniz. Bazi saglik uzmanlari, ishal veya kusmaniz varsa daha da fazla olmak üzere günde en az 8 bardak sivi almanizi önerir. Özellikle kanser tedavisi sirasinda hastanin durumuna göre bilgi vermek en dogrusudur. Doktorunuza ne kadarinin sizin için dogru oldugunu sormaniz gerekir. Karpuz, marul ve brokoli gibi su içerigi yüksek yiyecekleri seçebilirsiniz. Içmek veya yemek yemek istemiyorsaniz buz parçalari da deneyebilirsiniz. Her seferinde birkaç tanesi size biraz sivi verecektir. Bir bardak suya eklemek çok zaman alir ama her damla yardimci olur” diye konustu.

Kaynak: İHA