'Türkiye'de Sinema Egitiminin Sektöre Katkisi' Paneli

30. Uluslararasi Adana Altin Koza Film Festivali çerçevesinde düzenlenen Çukurova Altin Koza Film Akademisi’nde Ögretim Üyesi Murat Tirpan’in moderatörlügünü yaptigi “Türkiye’de Sinema Egitiminin Sektöre Katkisi” konulu panele Prof. Dr. Nezih Orhon, Ilker Canikligil ve Zeynep Ünal konusmaci olarak katildi.

'Türkiye'de Sinema Egitiminin Sektöre Katkisi' Paneli
Modaratör Murat Tirpan, “Ben dün verilere baktim, tam 121 tane sinema tv iletisim adi tasiyan bölüm var. Türkiye’de sinema ve TV bölümlerine okuyan 3 bin 500 civarinda ögrenci mezun edebiliyorlar. 3 bin üzerindeki bu ögrenciler mezun olunca ne oluyor? Bunlar sektöre girebiliyorlar mi? Ne yapiyorlar?" diye sorarak basladi.

Prof. Dr. Nezih Orhon, “Sinema okuluna giden her yüz ögrenciden 5’i film yapmak için bekliyorsa, onun için çabaliyorsa, evet bu seneyi de kurtardik diyoruz. Digerleri ise KPSS’ye hazirlaniyor, Türk Polis Teskilati, Jandarma, Ziraat Bankasi, THY diye gidiyor” dedi.

Prof. Dr. Nezih Orhon, Türkiye’de 100’e yakin il bulundugunu ve birçok il ve ilçelerde de film festivallerinin yapildigina dikkat çekerek, yakin zamanda her il ve ilçede film festivallerinin yapilabilecegine isaret etti.

Ilker Canikligil de, bugün Türkiye’de 121 adet sinema, TV, iletisim bölümü bulundugunu belirterek, “Bu konuda arz var ki talep de var. Ama sektörün 3 bin 500 yönetmene ihtiyaci var mi? Hatta 350’ye ihtiyaci var mi? Bence yok. Iste egitimde bir yöntem sorunu var” dedi.

Ülkede sinema üretmenini çok zor oldugunu ifade eden Zeynep Ünal, filmin her dakikasinin para oldugunu belirterek, ”Sinema okuyan bütün ögrenciler yönetmen olmak için geliyorlar” dedi.

Ünal, Yunan bir yönetmenin Adana Altin Koza Film Festivali’nde kendisine sorulan soruya “Film çekmek, film çekmekle ögrenilir” sözünü de hatirlatti.
Kaynak: İHA