Okula Uyum Sürecinde Çocuklarin Yasadigi Zorluklar

Okula uyum sürecinde çocuklarin yasadigi zorluklara deginen Uzman Psikolog Ümit Ege Canyurt “Çocuklar büyük bir degisim yasiyor. Ilk 2-3 gün boyunca aglamalari ve zorlanmalari normal. Bu aglamalar, ebeveyn için büyük bir kriz anlami tasimamali” dedi. Psikolog Canyurt, ayrica çocuklarin terk edildikleri endisesine kapilmamalari için bir saat verip onu ne zaman alacagini ögretmek gerektigini dile getirdi.

Okula Uyum Sürecinde Çocuklarin Yasadigi Zorluklar
Okula baslamanin bazi ilkokul ya da anasinifi ögrencileri için çok korkutucu algilandigina ve bunun çok normal bir durum olduguna dikkat çeken Acibadem Eskisehir Hastanesi Uzman Psikolog Ümit Ege Canyurt, bu durumda miniklerin rehberi olarak anne babalara görev düstügünü söyledi.

Ilkokula yeni baslayan ögrenciler için çok büyük bir degisim, farkli ve henüz güven duymadiklari bir ortamin; daha büyük ögrenciler için ise güzel bir yaz tatilinden çiktindan sonra yeniden rutine girmenin zorlugundan bahseden Psikolog Canyurt, “Her yastan çocuk için okula uyum saglarken birkaç gün zorluk çekilmesi gayet normal olarak karsilanmalidir. Ilkokula baslayan ögrencilerin ilk 2-3 gün boyunca aglamalari ve zorluk çikarmalari büyük bir kriz anlami ifade etmemelidir ebeveynler için, çünkü büyük bir degisim yasaniyor” dedi.



“Adaptasyon sürecini çok daha zorlastiracaktir”

Yeni baslayan ögrencilerin uyum sorununun altinda yatan sebeplerin basinda ayrilik kaygisi geldigine dikkat çeken Psikolog Canyurt “Bu kaygi, çocugun okula basladiginda kendini güvende hissetmemesine, yalniz birakilmis hissine ve bakiminin yapilmayacagi düsüncesine itiyor. Ayrica burada çocugun anne veya baba ile saglikli olmayan bagimli bir iliskisi mevcutsa bu durum okula olan adaptasyon sürecini çok daha zorlastiracaktir. Bagimli iliski ise çocuklarin yasina uygun olarak ögrenmesi ve tek baslarina yapmasi gereken seyleri yapmamasindan kaynakli ortaya çikar. Diger bir deyisle anne ve babanin çocuk yerine her seyi yapmasindan kaynaklidir diyebiliriz” diye konustu.



“Anne baba arasindaki tutarsizlik çocugu güvensizlige iter”

Uyum sürecini zorlastiran bir diger faktörün ise evde örnegin yeni dogan bir kardes, ailede bir vefat, hastalik ya da bosanma süreci gibi zorlu bir dönem yasanmasi olduguna deginen Psikolog Canyurt, bu durumlarin çocugun kendini güvensiz hissetmesi ve ebeveynlerinden ayri kaldiginda basina kötü seylerin geleceginin düsüncesine yol açtigini söyledi.

Bir diger konunun ise fikir ayriliklarina sahip anne babanin tutarsiz bir görüntü yansitmasi oldugunu ifade eden Psikolog Canyurt “Eger anne ve baba okul hakkindaki düsüncelerde tutarsizlik yasarlarsa, çocuk üzerinde yine güvensiz bir algi olusturacaktir. En önemli faktörlerden biri ise anne ve babanin kaygi düzeyidir. Son arastirmalar kaygili ebeveyni olan çocuklarin da kaygi oldugunu gösteriyor. Çocuklar kaygili olup olmadigimizi sadece kelimelerle degil, vücut dilimizden, ses tonumuzdan, jest ve mimiklerimizden de çok rahat anlarlar. Bu noktada da bizlerin kaygili oldugunu gören çocuklar, bir tehlike oldugunu düsünüp okula karsi yine negatif bir algi olusturacaklardir” ifadelerini kullandi.

“Çocugunuzu ne zaman okuldan alacaginizi ona söyleyin”

Psikolog Canyurt, çocuklari okula daha rahat adapte etmek için yapilacaklarin basinda öncelikle çocuklara neden okula gidildigi, okulun nasil bir yer oldugu ve orada neler yapilacagi gibi her seyi net bir biçimde açiklamak oldugunu vurguladi. Bunun disinda çocuklarin terk edildikleri endisesine kapilmamalari için bir saat verip onu ne zaman birakip, ne zaman alacagini, çocuk küçükse saatin yelkovanlarini göstererek anlatmak, söylenilen saatte de çocugu almak gerektigini anlatti.

Çocuklarin okul arkadaslari ile kaynasmasini saglamanin da faydalarindan bahseden Psikolog Canyurt, bunun için bir oyun grubu olusturulabilecegini söyledi.

Çocugu okula asamali olarak alistirmakla ilgili ise “Anne baba disinda bakim verenlerin okula gitme sürecini desteklemesinde faydali olacaktir çünkü bu durum okul konseptine olan güveni arttiracaktir. Özellikle anneanne ve dedelerin destek vermesi ve okul hakkindaki olumlu konusmalari faydali olacaktir” dedi.



“Anne baba TV izlerken çocugu ders çalismaya göndermek hata”

Bunlar disinda düzen ve rutin olusturulmasinin altini çizen Psikolog Canyurt günlük yasama dair sunlari söyledi:

“Eglenme, uyku vaktini, beslenme ve ders çalisma düzenini ayarlamak gibi. Ders çalisirken biz de onun yaninda kendi islerimizi yaparak bu durumu normalize etmek ve herkesin yaptigi bir is gibi algilatmak çok önemli olacaktir. Ebeveynlerin çok hata yaptigi bölüm genelde bu noktada oluyor. Aksam evde herkes televizyon izlerken çocuklar ders çalisilmaya gönderiliyor. Bu noktada ise çocuklarin zihinlerinde ders çalismak çok ekstra bir durummus ya da cezalandiriliyormus gibi algilanmasina sebep oluyor.”

Çocuklarin ayrilik kaygisinda ve okula uyum sürecindeki en önemli konunun, çocugun yasina uygun özerklik kazanmasi oldugunu vurgulayan Psikolog Canyurt “Çocuklarimiza yasina uygun olarak yapmasi gerekenleri ögretmeliyiz. Çünkü tek basina yemek yiyebilen ve tek basina tuvalete gidebilen bir çocuk okulda da kendini güvende hissedecektir ve özgüveni yerinde olacaktir. Bu durumda ebeveynlerine bagimli olmayacaktir ve okula uyum süreci çok rahat olacaktir” diye konustu.

Kaynak: İHA