Iki Dini Yüzyillardir Ayni Avluda Bulusturan Tarih

Mardin’in Nusaybin ilçesinde, ayni avluda bir tarafta Hz. Muhammed’in (sallallahü aleyhi vesselem) 13’üncü kusaktan torunu olan Zeynel Abidin hazretlerinin türbesi ile bitisigindeki Mor Yakup Kilisesi’nde iki din yüzyillardir baris içinde ziyaretçi kabul ediyor.

Iki Dini Yüzyillardir Ayni Avluda Bulusturan Tarih
Nusaybin’de bulunan ’Dünyanin ayakta kalan en eski vaftizhanesi’ kabul edilen Ortodoks Mor Yakup Kilisesi ile bitisigindeki, Hazreti Muhammed’in 13’üncü kusaktan torunu Zeynel Abidin’in adini tasiyan türbe ve caminin bulundugu alan ziyaretçilerini agirliyor.

Mor Yakup Kilisesi’nde sorumlu Daniel Çepe, Nusaybin’de yasayan tek Süryani aile oldugunu ifade etti.

Mor denilince renk degil de ’aziz’ anlamina geldigini söyleyen Çebe, "Insanlar mor dedikleri zaman millet renk zannediyor. Ama mor Süryanice’de aziz anlamina geliyor. Mor Yakup hem din adamiydi hem de Nusaybin Süryanisiydi. Ayni zamanda burasi dünyanin ilk üniversitesidir. Zamaninda burasi yatili okuldu. Burada 800 ile bin arasinda ögrenci varmis. Burada Süryanice dili basta olmak üzere teoloji, felsefe, mantik, edebiyat, geometri, astronomi, tip ve hukuk dersleri görürlerdi" dedi.

Mor Yakup ve Hazreti Muhammed’in 13’üncü kusaktan torunu Zeynel Abidin’in ayni dönemde yasamadigini dile getiren Çebe, "Mor Yakup ile Zeynel Abidin ayni dönemde yasamamis. Mor Yakup, milattan sonra 200’lü yillarinda Nusaybin’de dogmus. Aralarinda bayagi bir zaman farki var. Mor Yakup milattan sonra 338 yilinda vefat etmis. Burada olan ögrenciler, Mor Yakup’un ziyaretine gelenlerin ilk önce Zeynel Abidin’e ugramalarini istedigini anlatirlar" ifadelerine yer verdi.

Koronavirüs döneminde ziyaretçi sayisinda azalma oldugunu belirten Çebe, "Insanlar artik yavas yavas ziyarete geliyor. Koronavirüs döneminde bayagi azalma olmustu ama korona bittikten sonra yavas yavas turistler gelmeye basladi" diye konustu.

Kaynak: İHA