Gevas Fasulyesi Tescillendi

Van’in Gevas ilçesinde her yil binlerce ton üretilen ve damak tadina hitap eden ‘Gevas fasulyesi’ cografi isaret tescili aldi.

Gevas Fasulyesi Tescillendi
Gevas ilçesinde yetistirilen taze tüketime uygun, kilçiksiz, etli, sulu ve gevrek olmasiyla damakta essiz bir tat birakan fasulye, Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan (TÜRKPATENT) cografi isaret tescili aldi. Ilçe ekonomisinde önemli bir yere sahip olan fasulye, Van Ticaret Borsasi (VANTB) tarafindan yapilan cografi isaret tescil belgesi basvurusu sonunda onaylandi. Konuyla ilgili açiklamada bulunan VANTB Yönetim Kurulu Baskani Nayif Süer, bu tescil belgesinin en az 20 yil önce alinmasi gerektigine dikkat çekerek, “20 yil önce yapilsaydi Gevas, bugün farkli bir yerde olacakti. Zararin neresinden dönerse kardir misali üniversite hocalarimizla beraber böyle bir çalisma yaptik. Bundan sonra artik daha fazla çiftçilerimizin yaninda olacagiz, onlara destek sunacagiz. Bu ürünün piyasaya tanitilmasi için onu daha fazla sahiplenecek, diger kurumlardan da destek isteyecegiz. Ilimize hayirli olsun” dedi.

Gevas fasulyesinin yilda yaklasik 12 bin ton üretildigine vurgu yapan Süer, “Bu ürün normal bir ürün degil. Hem sulu hem gevrek hem de çok etlidir. Gevas’in hemen hemen her bahçesinde bu is yapiliyor. Ancak çok genis bir pazar agi olmadigi için, marka olmadigi için insanlar çok fazla ekmiyordu. Bir insan eger bir isten para kazanmiyorsa, o isi sadece ihtiyaci kadar yapar. Inaniyorum ki bu tescille beraber insanlarimiz hem kendileri için hem bölge için hem de ülkemiz için bu ürünü çogaltmaya çalisacaklar. Para kazanmak için çalismalar yapacak ve bizde bunlara destek olacagiz” ifadelerini kullandi.

Konusmalarin ardindan Gevas fasulyesinin tanitildigi programa Van YYÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Suat Sensoy, Doç. Dr. Ruhan Ilknur Gazioglu Sensoy, Ziraat Fakültesi Tarimsal Biyoteknoloji Bölümü Doç. Dr. Çeknas Erdinç, Gevas Ilçe Tarim ve Orman Müdürü Suat Özek katildi.

Kaynak: İHA