Altin Koza'da Ulusal Yarisma Filmleri Seyirci Ile Bulustu

30. Uluslararasi Adana Altin Koza Film Festivali, ikinci gün programiyla devam etti. Sinemaseverlerin yogun ilgi gösterdigi festivalin ikinci gününde, ulusal yarisma filmlerinden “Yüzlesme”, “Cam Perde” ve “Öte” seyirci ile bulustu. Yönetmen Reis Çelik, Lal Gece filminin özel gösterimi sonrasi söylesi gerçeklestirdi. Program, Çukurova Altin Koza Film Akademisi’nin düzenledigi özel söylesiler, Belgesel Film Yarismasi ve Kisa Film Yarismasi finalist filmlerinin gösterimi ile devam etti.

Altin Koza'da Ulusal Yarisma Filmleri Seyirci Ile Bulustu
Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yilinda 30. kez sinemaseverlerle bulusan Uluslararasi Adana Altin Koza Film Festivali’nin ikinci gününde, yönetmen Reis Çelik ‘’Lal Gece’’ filminin gösterimine katildi.

Yönetmen, gösterimin ardindan Adanalilarla interaktif söyleside bir araya geldi.

Altin Oran Düsünce ve Sanat Platformu ve Sinematek Adana is birligiyle, Adana Baskent Hastanesi Kisla Yerleskesi’nde gerçeklesen sohbette Reis Çelik, sorulari cevapladi. Çelik, "Cengiz Aytmatov’un Beyaz Gemi kitabini okuduktan sonra filmini izledim ve o gün, ben yönetmen olacagim, dedim. Niye yapmak istedim? Çünkü ben 11 yasindan itibaren kendimi ifade etme derdiyle yasadim. Insanlar kendi gerçekleriyle yüzlesmedikçe kendini yenileyemez. Kendi realitesini ortaya koymayan ve kendi derdiyle yüzlesmeyen toplumlar gelisemez. Her seyi halinin altina koyarsaniz o hali kokar. Sanatin iki özelligi var. Birincisi. sanat, insanlik tarihi boyunca söylenmeyeni söyleyen, cesaret eden, aykiri bir kavramdir. Ikincisi ise sanat; yüzlestirir. Bir romani okuyunca o toplumla yüzlesirsiniz. Bu her sanat dali için geçerli. Toplum ne ile karsi karsiya, toplum neyden etkileniyor, sanatla görürsünüz. Ben de yüzlesme kavramini sinemada islemek istedim" dedi.



“Ölüye saygimiz sonsuzdur garip bir sekilde. Ama canliya saygimiz yok”

Festivalin Ulusal Yarisma filmlerinden “Yüzlesme” seyirci karsisina çikti. Senarist ve yönetmen Filiz Kuka’nin ilk filmi olan Yüzlesme’ye, filmin oyunculari Asiye Dinçsoy, Okan Urun, Nilay Erdönmez ve Güney Sayin katildi.

Gösterim sonrasi seyircilerin sorularini yanitlayan yönetmen Filiz Kuka, “Insanin kendini öldürme istegini her zaman merak etmistim. Yüzlesme bir nevi yüzlesememeyi de anlatiyor. Aslinda yüzlesemiyorlar, simdi basliyor her sey. Insanlar yüzlesemiyor aslinda bu filmde” dedi.

Babasini çok erken kaybettigini, bu filmin kendisini iyilestirmedigini söyleyen yönetmen, “Sadece böyle bir durumla ben karsilassam ne yaparim diye düsündüm. Garip bir hissiyatim var. Ölüye saygimiz sonsuzdur garip bir sekilde. Ama canliya saygimiz yoktur. Farkli bir hissi var bu filmin bende” dedi.

Yüzlesme”nin basrol oyuncularindan Asiye Dinçsoy da, “Senaryo çok degisik geldi bana. Konu itibariyle islenmemis bir hikaye. Oyuncu arkadaslarimla göz göze anlasabilmek çok önemliydi. Yüzlesmeler, dertler, sorunlar, sikintilar, aile olmak böyle bir sey” diye konustu.



“Sisli bir kadin hikayesi anlatmaya çalistim”

Yarisma filmlerinden bir digeri olan “Cam Perde”nin gösterimi de senarist ve yönetmen Fikret Reyhan ile oyuncular; Selen Kurtaran, Ugur Karabulut, Alper Çankaya ve Fatih Sönmez’in katilimiyla gerçeklesti.

Gösterim sonrasinda yapilan söyleside yönetmen Fikret Reyhan, “Gazetede bir haber okumustum. Sinemaci olarak bir seyler yapmamiz gerekir diye düsündüm. Youtube’da izledigim bir videodan da çok etkilendim. Çok fazla haberdar oluyor insanlar ama o isin içinde olmak baska bir sey. Onlari yasayanlar, onlarin faillerini düsündügünüzde durum çok çok farkli. Kadinlar tarafindan hissetmeye anlamaya çalistim. Karakterleri olustururken çok fazla röportaj yaptim, bu durumu yasayanlarla. Zihni bir sorun oldugunu fark ettim. Cinsiyetçi kodlar yeniden üretiliyordu. Farkinda olmadan kodlar içinde gidip geliyordu. Ben nasil bunlari mikro bir dünyadan makro bir dünyaya ulastirabilirim onu düsündüm. Nasil bu zihniyete ulastirabilirim diye düsününce, kareler olusmaya basladi.

Büyük resme ihtiyacim olan büyük karakterler zamanla olustu. Öncelikle Selim ve Ömer karakterlerini olusturdum” ifadelerini kullandi.

Ilk günün üçüncü yarisma filmi olarak seyirci karsisina çikan “Öte” ise yönetmen Malik Isasis ile Esra Saydam’in imzasini tasiyor. Film ekibinden Esra Saydam, Ilkin Kitapçi, Osman Ada, Gülsüm Ölgen, Eda Çarikçi ve Eren Acili’nin katilimiyla gerçeklesen gösterinin ardindan soru cevap yapildi.

Esra Saydam, “Arkadasim Malik Türkiye’de film çekmek istiyordu, dolayisiyla çok küçük bir ekiple film çekmek istedik. Siyahi bir kadin olursa, ikimizde o karaktere bir seyler ekleyebiliriz dedik. Malik siyahi, ben bir kadin, yalniz bir kadinin dolasmasinin ne anlama geldigini biliyordum. O da siyahi bir kadin olarak dolasmanin ne anlama geldigini biliyordu. Filmin öyküsü buradan çikti” diyerek filmin çikis öyküsünü anlatti.

"Belgesel Film Yarismasi" finalistleri seyirci ile bulustu

30. Uluslararasi Adana Altin Koza Film Festivali’nin Yarismasi’nin "Belgesel Film Yarismasi" bölümünde yarisan Tuba Deniz’in yönetmenligindeki "Hayal Eyler Gönül Geçmis Zaman" ve Kerem Soyyilmaz’in yönetmenligindeki "Rodakis’i Ararken" filmleri Adana’da seyirci karsisina çikti.

"Kisa Film Yarismasi" finalistleri gösterildi

Uluslararasi Kisa Film Yarismasi’nin finalistlerinden Zeynep Demirhan’in yönettigi Yüzler, Halime Usta’nin yönettigi Soguk, Uzak ve Kirli Leonardo Martinelli’nin yönettigi A Bird Called Memory, George Todria’nin yönettigi Amaia’s Guests, Angélica Restrepo’nin yönettigi All My Scars, Carlos Velandia’nin yönettigi Vanish in the Wind, Anson Chu’nun yönettigi No Place for Old Men ve Ahmad Alyaseer’in yönettigi Our Males and Females beyaz perdeye çikti. Yüzler filminin yönetmeni Zeynep Demirhan ve Soguk, Uzak ve Kirli’nin yönetmeni Halime Usta, film gösterimi sonrasi gelen sorulari cevapladi.

Ulusal Ögrenci Kisa Film Yarismasi’nin finalistlerinden Iclal Yigitoglu’nun yönettigi Behind The Curtain, Mustafa Mert Yagci’nin yönettigi Aksamüstü Rüyasi, Arif Canpolat’in yönettigi Kuslar Iser mi, Ercem Metin’in yönettigi Söhret, Ümit Güç’ün yönettigi Karincanin Ayak Izleri, Ali Alkim Duman’in yönettigi Bir Ihtimal Daha ve Can Baran’in yönettigi Apartman Boslugu filmleri de gösterildi.

Pelikülden Dijitale Sinemada Tasarim

Festival çerçevesinde Çukurova Altin Koza Film Akademisi’nin düzenledigi, "Pelikülden Dijitale Sinemada Tasarim" konulu konusmada Dr. Ögretim Üyesi Emre Ahmet Seçmen, sinema bölümü ögrencileri ve sinemaseverlerle bir araya geldi. AVM’de düzenlenen konusmada Seçmen, kurgudan sese, renkten bilgisayara, dijital dönemin ilklerini, dijital dönemin analog denemelerini ve dijital sinemayla birlikte gelen dönüsümü anlatti. Seçmen, “Geleneksel üretimde bazi filmleri gördükten sonra, bana göre sinema salonlarinin önemi bitmeyecektir. Sinemalara kaliteli filmler gelirse eskiden oldugu gibi salonlara dönüs olacaktir” dedi.

Çukurova Altin Koza Film Akademisi’nin düzenledigi "Küçük Ekipman Büyük Fikirler" baslikli konusmada ise Görüntü Yönetmenleri Dernegi’nden görüntü yönetmeni Nusret Emre Bilgin sinemaseverlerle tecrübelerini paylasti.
Kaynak: İHA