Sanayi Ve Teknoloji Bakan Yardimcisi Costu Açiklamasi 'Türkiye Teknoloji Ekosisteminde Çigir Açiyor'

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardimcisi Zekeriya Costu, "Arastirma altyapilarimiz Türkiye’ye deger katiyor. Türkiye teknoloji ekosisteminde gerçekten çigir açiyor. Türkiye kendi kabugunu kirmis durumda. Dolayisiyla Türkiye son 20 yilda çok önemli bir atilimi gerçeklestirdi ve çok önemli bir kapasiteye erismistir" dedi.

Sanayi Ve Teknoloji Bakan Yardimcisi Costu Açiklamasi 'Türkiye Teknoloji Ekosisteminde Çigir Açiyor'
Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardimcisi Zekeriya Costu, Kocaeli’de TÜBITAK Fen Lisesi 2023-2024 Egitim Ögretim Yili açilis törenine katildi.

TÜBITAK Gebze Kampüsü’nde gerçeklestirilen törene Bakan Yardimcisi Costu’nun yani sira Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Kocaeli Büyüksehir Belediye Baskani Tahir Büyükakin, TÜBITAK Baskani Prof. Dr. Hasan Mandal, Gebze Kaymakami Mehmet Ali Özyigit, Gebze Belediye Baskani Zinnur Büyükgöz, TÜSSIDE Müdürü Ismail Dogan, ögrenciler ve çok sayida davetli katildi.

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardimcisi Zekeriya Costu ile Vali Seddar Yavuz, Fen Lisesi ögrencilerinin TEKNOFEST projelerinin ve görsel sanat ürünlerinin sergilendigi stantlari gezdi.

"En önemli unsur kaynagimiz genç insan kaynagidir"

Türkiye yeni bir yüzyila girdigini söyleyen Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardimcisi Zekeriya Costu, "Türkiye yüzyili dedigimiz kavram aslinda kabinlerde bir sayinin artmasindan ibaret degildir. Türkiye gerçek anlamda bir yüzyila giriyor. Bu hem Türkiye’nin son 20 yilda gerçeklestirdigi büyük atiliminin tekabül ettigi bir noktadir. Türkiye son 20 yilda her alanda ama özellikle teknolojide çok önemli ilerleme kaydetti.

Bir kirilma noktasina geldi. O kirilma noktasi da tam olarak Cumhuriyetimizin 100. yilina yani ikinci yüzyila tekabül etti. Diger taraftan aslinda dünya da çok önemli bir kirilmanin içerisindedir. Birçok sektörde ve alanda paradigmalar degisiyor, dolayisiyla dünya da aslinda yeni yüzyila giriyor. Bu da Cumhuriyetimizin yeni yüzyilina tekabül etmis durumda. Bu dönüsüm aslinda bizler ve bizim gibi ülkeler için yeni firsatlar yeni oyun alanlari, yeni firsat alanlari doguruyor. Bizlerde bunu çok iyi degerlendirdigimiz takdirde gerçek anlamda Türkiye yepyeni bir yüzyila girmis olacak. Yeni yüzyilda Türkiye’nin en önemli unsur kaynagi elbette ki genç insan kaynagidir. Bu anlamda Türkiye’nin gelecegini insa edecek, milli teknoloji hamlesini gerçeklestirecek, yeni neslimizi, gençlerimizi burada görüyor olmaktan sizlerle bir arada olmaktan büyük bir memnuniyet duydugumu ifade etmek isterim" diye konustu.



"Türkiye teknoloji ekosisteminde çigir açiyor"

Kocaeli’nin Türkiye’nin en önemli sehirlerinden bir tanesi oldugunu ifade eden Costu, "Kocaeli, ekonomisi, sanayisi ve ticareti ile Türkiye’ye deger katan bir sehir ve bunun farkinda olmamiz lazim. Bilisim vadisi var, bunun farkinda olmamiz lazim. Içinde yasadigimiz son 20 yilda çok önemli kazanimlar elde eden, teknoloji, bilim ve sanayide çok önemli ilerlemeler kaydeden ülkemizin bu imkanlarin farkinda olmamiz lazim. Türkiye’de 100’ü bulan teknoparklarimiz var. Burada yaklasik 10 bin teknoloji sirketi, yaklasik 60 bin arastirmaci insan kaynagiyla teknoloji üretiyor. Simdiye kadar 50 binden fazla teknoloji, ARGE projesini hayata geçirdiler. Türkiye’de 208 üniversitede dünya ölçeginde, kalibresinde binlerce on binlerce arastirmacilarimiz var. Arastirma altyapilarimiz Türkiye’ye deger katiyor. Türkiye teknoloji ekosisteminde gerçekten çigir açiyor. Kendi kabugunu kirmis durumda. Dolayisiyla Türkiye son 20 yilda çok önemli bir atilimi gerçeklestirdi ve çok önemli bir kapasiteye erismis durumda. Bu imkanlarin farkinda olmaliyiz. Farkinda olmadigimiz takdirde bu imkanlardan yeteri kadar istifade edemeyiz. Imkanlarin farkinda olursak ancak bu imkanlardan istifade etme olanagini buluruz. Bu imkanlardan istifade etmenin ilk adimi bunlarin farkinda olmamizdir. Biz ne yaparsak yapalim biz neyi basarirsak basaralim aslinda amacimizin ne oldugunun farkinda oldugumuz taktirde basarili sayiliriz. Dolayisiyla Türkiye milli teknoloji hamlesini gerçeklestirirken 2. Yüzyilina girerken, Türkiye Yüzyilina girerken bu farkindalikla, bu bilinçle hareket eden, gayret gösteren, çalisan, azmeden gençlere ihtiyaci vardir" seklinde konustu.



"Fen liselerimizin temel bilimlerin gelismesi noktasinda çok ciddi katki sunacaklarina inaniyorum"

Yeni egitim ögretim yilinin hayirli olmasini dileyen Vali Yavuz ise, "Fen liselerimizin temel bilimlerin gelismesi noktasinda çok ciddi katki sunacaklarina inaniyorum. TÜBITAK’taki arastirmacilarimizin, yöneticilerimizin, hocalarimizin ne kadar büyük hizmetler yaptigini yakinen biliyor ve kendilerine gerçekten hürmet ve saygilarimi iletiyorum. Bu kurum Türkiye’nin yüz aki bir kurumdur. Ayrica TÜBITAK’in Kocaeli’de bulunmasi bilim, sanayi ve teknoloji sehri oldugu kadar bilisim ve inovasyon merkezi olarak Türkiye’nin dünya ile yarisan yüzü Kocaeli’de olmasi yine çok anlamli" ifadelerini kullandi.

"Kocaeli dis ticaret hacminin yüzde 17’sini tek basina karsiliyor"

Kocaeli hakkinda bilgiler paylasan Vali Yavuz, "Kocaeli su an itibariyle Türkiye dis ticaret hacminin yüzde 17’sini tek basina karsiliyor. Yaklasik 40 milyar dolarin üzerinde ihracat yapan bir sehirden bahsediyoruz. Yaklasik 110 milyar dolar dis ticaret hacmi olan bir sehirden bahsediyoruz. Yerli otomobilimiz olan Togg’un da tüm fikri sinai mülkiyet hakkinin burada olusturuldugunu da hatirlatmak istiyorum. Iste siyasal iktidarlarin bize yapabilecegi en önemli sey vizyon ortaya koymaktir, kaynak ve personel tahsis etmektir. Bizim görevimiz de bu hedefe dogru yogun sekilde çalismaktir. Biz sizlere güveniyoruz. Tarihimize, geçmisimize, dün yaptiklarimiza güveniyoruz. Bugün ve yarin yapacaklarimiza daha fazla güveniyoruz. Çünkü biz büyük bir milletiz, Türk milletiyiz" dedi.

Konusmalarin ardindan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardimcisi Zekeriya Costu, Vali Yavuz ile protokol üyeleri bu yil 31. TÜBITAK ulusal bilim olimpiyatlarinda birinci asamayi geçen ögrencileri sahneye davet ederek günün anisina hatira fotografi çekildi. Daha sonra 9. Sinif ögrencilerinin sinif subelerinin belirlenmesi için kura çekimi yapildi. Açilis töreninin ardindan Bakan Yardimcisi Costu ve Vali Yavuz, TÜBITAK Fen Lisesini ve ögrencilerin barinacaklari yurt binalarinda incelemelerde bulunarak yapilan çalismalar hakkinda bilgi aldi.
Kaynak: İHA