Cumhurbaskani Erdogan ABD'ye Giderken, ABD'li Yatirimcilar Türkiye'de

Cumhurbaskani Erdogan ABD’de temaslarda bulunurken ABD’li yatirimcilar ile Türk sirketleri arasinda önemli is birliklerine imza atiliyor.

Cumhurbaskani Erdogan ABD'ye Giderken, ABD'li Yatirimcilar Türkiye'de
BM Genel Kuruluna katilmak üzere ABD’ye giden Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Hazine ve Maliye Bakani Mehmet Simsek ile birlikte ABD’li finans ve ekonomi çevreleriyle bulusarak temaslarda bulunurken 19 Eylül’de New York’ta ABD’nin önde gelen finans ve bankacilik çevreleri ile Türkiye’nin halka açik en büyük 50 sirketinin ve bankalarinin CEO’larinin dahil oldugu 13. Türkiye Yatirim Konferansi’na katilacak. Konferansin ardindan ertesi gün 20 Eylül’de ise Fortune 100’de yer alan 25 Amerikali sirketin CEO’su ile özel toplantida bir araya gelecek.

Yerli ve milli Türk makinalari ABD’ye gidiyor

Öte yandan, Cumhurbaskani Erdogan, ABD’ye gitmeden Amerikan sirketlerinin Türk pazarina ilgisinin arttigi ifade ediliyor. 10 milyar dolarlik sermayeyi yönettigi belirtilen American Industrial Partners (AIP) fonunda yer alan Amerikan Shape Technologies Group sirketi KMT yöneticileri, Türk ortagi Usel Makina ile is birligi görüsmeleri için geçen hafta Türkiye’ye geldi. Yapilan ön anlasmaya göre 2025 yilina kadar asamali olarak Amerika’da çesitli eyaletlerde, farkli noktalarda bayiler ve servis kanallari vasitasiyla yerli ve milli makine sanayi ürünü olan Türk makinalari satisa sunulacak. Usel Makine Genel Müdürü Dr. Ugur Simsir, “ABD ve Ingiltere basta Avrupa’da Türk üretimi makinalarin sayisinin arttirilmasi konusunda is birligi mutabakati yapildi. ABD ve Türkiye arasinda ticaret hacmi günümüzde 30 milyar dolar civarinda ama bu rakam kisa zaman içerisinde artacaktir. Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan basta Hazine ve Maliye Bakani Mehmet Simsek ve Merkez Bankasi Baskani Hafize Gaye Erkan, ABD hükümeti ve finans çevreleri ile temaslari yogunlastirdilar. Biz de özel sektör olarak bu çabaya ortak olmaliyiz düsüncesindeyiz. Günümüzde CNC teknolojisine sahip sadece 6 ülke bulunuyor, Milteksan sayesinde 7. ülke Türkiye olacak. Savunma sanayinde gösterdigimiz basari tüm dünyanin malumu, Türk IHA ve SIHA’lar gücünü defalarca ispatladi ve tüm dünyanin takdirini kazandi. Artik beraberinde sivil sanayiye odaklanarak üretim teknolojilerini gelistirmeliyiz. 4’üncü sanayi devriminin lider ülkelerinden birisi olarak potansiyelimizin farkindayiz ve oyun kurucu rolüne adayiz” dedi.

Kaynak: İHA