Hali Tarlalarinda Günesin Soldurdugu Milyonluk Halilarin Hasadi Basladi

Antalya’da Türkiye’nin dört bir yanindan toplanip ekin tarlalarina serilen 20 bine yakin el dokumasi hali ve kilim, restore edilip mikroplardan arindirildiktan sonra müsterilerine teslim edilmek üzere toplanmaya basladi. 20 Haziran-20 Eylül tarihleri arasinda hali tarlasina dönüsen topraklardan, geri kalan aylarda ise tarim geliri elde ettiklerini belirten tarla sahibi Hasan Topkara, “Bu tarla bos kalmiyor, her sekliyle bize ekmegimizi veriyor” dedi.

Dösemealti ilçesinde Türkiye’nin dört bir yanindan toplanip 20 Haziran - 20 Eylül tarihleri arasinda ekin tarlalarina serilen 20 bine yakin el dokumasi hali ve kilimler toplanmaya basladi.

Aralarinda 100 yillik tarihi olan ve 400 bin liralik halilarin da bulundugu ürünler, önce tamir ediliyor, ardindan mikroplardan arindirilmak için steril havuzlara sokuluyor. Daha sonra 80 dönümlük arazide günese serilen hali ve kilimlerin renkleri soldurulup pastele dönüsmesi saglaniyor. Günesin altinda belirli araliklarla tersi ve düzü çevrilerek nemi ve sicagi iyi sekilde almasi, renklerin tonlamasinin saglamlasmasi saglaniyor.

Mikroplardan arindiriliyor, yikanip tekrar kurutuluyor

Serildikleri alani "hali tarlasina" çeviren el dokumasi hali ve kilimler, günesin altinda mikroplardan arinip, renk tonlari oturduktan sonra çalisanlar tarafindan katlanarak toplaniyor. Traktöre yüklenen halilar, yikanma ve dezenfekte isleminden geçiyor. Kurutma yapildiktan sonra ise araçlara yüklenip siparis alinan adreslerdeki müsterilerle bulusuyor.

“Bu tarla bos kalmiyor”

Toplama islemi sonrasi tarlayi bugday ekiminde kullanacaklarini belirten isletme sahibi Hasan Topkara, "Yaz boyunca güneste pastellestirip rengini soldurduk, bakterilerden arindirdik ve teslimatini yapacagiz. Bu tarla bos kalmiyor, her sekliyle bize ekmegimizi veriyor. Ekim ayinda ekim yapmaya baslayacagiz" dedi.

Kaynak: İHA