Bakan Simsek Açiklamasi 'Dezenflasyon Ve Fiyat Istikrarini Saglamak Öncelikli Hedefimiz'

Hazine ve Maliye Bakani Mehmet Simsek, "Dezenflasyon ve fiyat istikrarini saglamak öncelikli hedeflerimizden biri. Enflasyon oldugu yerde is yapmak zorlasiyor. Maliye politikasinda tekrar bir çipa görevini ifa edecegiz. Yapisal reformlar ile Türkiye’nin yapisal dönüsümü için çalisacagiz. Verimliligi saglayacak uygulamalar yapacagiz" dedi.

Bakan Simsek Açiklamasi 'Dezenflasyon Ve Fiyat Istikrarini Saglamak Öncelikli Hedefimiz'


Hazine ve Maliye Bakani Mehmet Simsek 10. Dünya Türk Is Konseyi Kurultayi’na katildi.

Bakan Simsek, OVP programinin hedeflerinden bahsetti. Enflasyonu kalici hale düsürmenin önemli hedeflerden biri oldugunu vurgulayan Bakan Simsek, "Maliye politikasinda tekrar bir çipa görevini ifa edecegiz. Yapisal reformlar ile Türkiye’nin yapisal dönüsümü için çalisacagiz. Verimliligi saglayacak uygulamalar yapacagiz. Dogru yatirim ve rekabet ortamini saglayarak verimliligi saglayacagiz" dedi.



"Sadece kur üzerinden rekabet kazanilmayacagini tarih bize defalarca göstermistir"

Bakan Mehmet Simsek, programda yaptigi konusma sonrasinda is dünyasi temsilcilerinden gelen sorulara cevap verdi. Dolar kurunun ihracatta rekabeti etkilemesi ile ilgili gelen soruya da "Ihracatçimiz verimlilige odaklanmali. Verimlilik yoksa kar marjlari yeterli düzeyde olmayinca zorlaniliyor. Verimlilik birinci öncelik olmali. Ihracat ve reeskont kredilerini 10 kat artirdik. Hala degisik kanallardan ciddi çabalarimiz var. Bardagin dolu tarafina bakmakta fayda var. Sadece kur üzerinden rekabet kazanilmayacagini tarih bize defalarca göstermistir. Esas olan verimlilik ve inovasyondur. Bu da kaynaklarin dogru alanlara yönlendirilmesiyle ilgilidir" diye cevap verdi.

"Dezenflasyon ve fiyat istikrarini saglamak öncelikli hedefimiz"

Orta vadeli programin 3 temel amaci olduguna dikkat çeken Bakan Simsek, bunlardan ilkinin enflasyonu kalici olarak düsürmek oldugunu söyledi.

Simsek, "Dezenflasyon ve fiyat istikrarini saglamak hedeflerimizden biri. Enflasyon oldugu yerde is yapmak zorlasiyor. Türkiye’yi dengeli büyümeye sokmakta kararliyiz. Dezenflasyon programinda parasal sikilasma aklimiza geliyor. Ülkemizde de parasal sikilasmaya gidiyoruz. Seçici kredi sikilasmasina da gidiyoruz. Bunun amaci üretkenlik. Ihracat önemli hedeflerimizden. Ihracatin içinde üretim, istihdam ve yatirim var. Bunun yaninda miktarsal sikilasma da uyguluyoruz. Enflasyonun 2024’ün ikinci yarisindan sonra kalici sekilde düsecegini görecegiz" ifadelerini kullandi.

"Maliye politikasinda tekrar bir çipa görevini ifa edecegiz"

Maliye politikalariyla ilgili olarak da hedefleri anlatan Bakan Simsek, "Maliye politikasinda tekrar bir çipa görevini ifa edecegiz. Maliye politikasi geçmiste en güçlü politikamizdi. Deprem etkilerini bir kenara birakirsak 2026’da bütçe açiginin yüzde 3’ün altinda olacagini öngörüyoruz. Son 20 yilda yakaladigimiz ortalamayi yakalayacagiz. Sadece para politikasi üzerinden enflasyonla mücadele olmaz. Para ikamesi ve bir sürü faktör var. Biz maliye politikasi olarak da deprem yaralarini sararak para politikasini destekleyecegiz" diye konustu.



"Türkiye yüksek ve sürdürülebilir büyüme patikasina girecektir"

Yapisal reformlar ile verimliligi artirmanin da OVP’nin hedeflerinden biri oldugunu belirten Bakan Simsek, "Yapisal reformlar ile Türkiye’nin yapisal dönüsümü için çalisacagiz. Verimliligi saglayacak uygulamalar yapacagiz. Dogru yatirim ve rekabet ortamini saglayarak verimliligi saglayacagiz. Gelismis ülkeler ile arayi kapatan bir noktaya gelecegiz. Bu sene 1.1 trilyon dolarlik bir ekonomi haline gelecegimizi öngörüyoruz. 2026’da gelismis ülkeler kategorisine kisi basi milli gelir kriterinde girmis olacagiz. Bunun ön kosulu fiyat istikraridir. Enflasyonu düsük tek haneye getirirsek firmalarimiz dünya pazarindan düsük maliyetli finansal imkanlara sahip olabilecek. Fiyat istikrari ve büyüme arasinda bir çeliski yok. Fiyat istikrarina büyüyerek erisebiliriz. Elimizdeki kit imkanlari üretime aktarmamiz gerekiyor. Bankalarimizdan talebimiz de bu. Fiyat istikrari saglanmasi için fedakarlik ve sabir gerekiyor. Kolay degil ama bunu basaracagiz. Türkiye yüksek ve sürdürülebilir büyüme patikasina girecektir" seklinde konustu.

Kaynak: İHA