Akdenizli Balikçilar 'Vira Bismillah' Diyerek Sezonu Açti

Ege ve Karadeniz’den 15 gün sonra bugün ’Vira Bismillah’ diyen Akdenizli balikçilar sezonu açti. İçel’de 7 ayri barinaktan 481 balikçi ekmek tekneleriyle yola çikarken, bereketli bir sezon geçirmeyi umut ettiklerini ifade etti.

Akdenizli Balikçilar 'Vira Bismillah' Diyerek Sezonu Açti


321 kilometrelik Akdeniz’e olan kiyisi ile dikkat çeken İçel’de balikçilik önemli bir ekonomik gelir sagliyor. 15 Nisan’da kapanan Ege ve Karadeniz’de 1 Eylül’de açilan yeni sezon Akdeniz’de ise 15 Eylül’de bu gece açildi. İçel’de bulunan 7 balikçi barinagindan 481 teknede tüm hazirliklar tamamlandi, gece yarisi açik denize ilerlemeye basladi.

Erdemli Balikçi Barinagi’ndaki balikçilari, Vali Ali Hamza Pehlivan ile aileleri birlikte ugurladi. Vali Pehlivan telsizden tüm balikçilarin yeni sezonlarinin bereketli olmasini dileyerek start verdi. Kur’an-i Kerim okunup dua edilmesinin ardindan tekneler havai fisekler esliginde siren çalarak İçel Körfezi’ne dogru yol almaya basladi.

Kucaginda çocuklariyla gelen balikçilari, esleri ve annelerinin ugurlamasi ise dikkat çekti.

"Balikçilik sektöründe yildan yila gelisme kaydediyoruz"

Sezon açilisiyla ilgili bilgi veren Vali Ali Hamza Pehlivan,"15 Nisan’da kapanan balikçilik avlanma sezonu bugün itibariyle açiliyor. Öncelikle hayirli olmasini temenni ediyorum. Yaklasik 15 gün önce Sayin Cumhurbaskanimizin riyasetlerinde ve tesrifleriyle Istanbul Poyrazköy’de sezon açilisi gerçeklestirilmisti. Tabi bölge bölge gün farki olabiliyor, Akdeniz’de de bugün itibariyle avcilik sezonun açilisini gerçeklestiriyoruz. İçel sinirlari içeresinde 320 kilometre kiyi seridimiz var, 7 balikçi barinagimiz var. Balikçilik sektöründe istigal eden 481 tekne veya gemimiz var. Bugün itibariyle bu teknelerimiz denize açiliyor. Ilimizde diger bir çok sektörde oldugu gibi balikçilik sektöründe de yildan yila gelisme kat ediyoruz. Nitekim son 10 yilda yetistiricilik anlaminda 11 kat artis saglamisiz ve 29 bin tona, buna tabi avciligi da ekledigimiz zaman 6 bin ton da o ediyor, yaklasik 35-36 bin ton üretim söz konusu. Yildan yila bu artarak devam ediyor. Bu da tabi Tarim Orman Bakanligimizin destekleri, tesviklerinin payi büyük" dedi.



"İçel balikçilikta ilk 4-5 il arasinda"

Balikçilarin her geçen gün daha profesyonel bir yaklasimla sektöre katki sunmalarinin payinin büyük olduguna dikkat çeken Vali Pehlivan, "Balikçilik dünyada gelisen sektörlerden birisi. Dünyada toplam üretimin 178 milyon ton oldugu ifade ediliyor. Ülkemizde de Bakanligimizin tesvikleriyle son yillarda hasilanin çok arttigini görüyoruz. Yine rakamlara baktigimizda yaklasik 850 bin ton bir üretim ve ihracatinda 4 kat artarak 400 milyon dolardan 1.6 milyar dolara çiktigini görüyoruz. Biz de ilde ifade ettigim rakamlar nispetinde özellikle yetistiricilik konusunda 11 kat artisla yaklasik 30 bin tona ulasmasiyla ilk 4-5 il arasina girmis durumdayiz" ifadelerini kullandi.

Yeni sezonlarinin bugün açildigini belirten Erdemli Su Ürünleri Kooperatifi Baskani Volkan Tas ise "Ilk avimizda, barbun, gümüs, karides, mercan gibi baliklari avlamayi hedefliyoruz. Bugünden itibaren her eve balik girecek insallah" diye konustu.

Balikçilikla ugrasan Ramazan Ceren’de, bugün sezonun açildigina deginerek, 11 aylik kizi Derin Ada ile esi Ceren’in kendilerini ugurlamaya geldigini kaydetti.

Çocuklarini ve eslerini denize ugurlamaya gelen kadinlar ise, tüm balikçilara bereketli bir sezon diledi.
Kaynak: İHA