Prostat Kanseri Erken Teshis Edilebilir Ve Önlenebilir

Eskisehir Il Saglik Müdürü Prof. Dr. Ugur Bilge, prostat kanserinin erken teshis edilebilir ve önlenebilir bir saglik sorunu oldugunu belirterek, "Ileri yas ve yanlis beslenme ile risk artmaktadir" dedi.

Prostat Kanseri Erken Teshis Edilebilir Ve Önlenebilir
15 Eylül Dünya Prostat Kanseri Günü’yle ilgili basin açiklamasi yapan Prof. Dr. Bilge, “Kanserli olgularin yaklasik üçte ikisini erkekler olusturmaktadir. Dünyada ve ülkemizde erkeklerde akciger kanserinden sonra ikinci en sik görülen kanser prostat kanseridir. Toplumda farkindalik olusturmak, saglikli yasam davranislari kazandirmak, tarama programlarina katilarak erken teshisi mümkün kilabilmek amaci ile 15 Eylül, Dünya Prostat Kanseri Günü olarak belirlenmistir” dedi.

Prostat bezini olusturan hücrelerin kontrolsüz bölünmesi sonucu prostat kanserinin gelisebilecegini belirten Bilge, "Prostat, erkek üreme sisteminin parçasi olan bir salgi bezidir. Kalin bagirsagin son kisminin önünde ve mesanenin altinda yerlesmistir. Idrar yolunu çepeçevre sarar. Saglikli prostat bezi gençlerde yaklasik bir ceviz büyüklügündedir. Yaslanma ile birlikte büyüme egilimindedir. Prostat bezini olusturan hücrelerin kontrolsüz bölünmesi sonucu prostat kanseri gelisebilir. Bu kanser hücreleri zamanla prostati terk edip basta kemikler olmak üzere baska organlara yayilabilir. Prostat kanserinin yasli erkeklerde daha sik görülür. Ailesinde prostat kanseri olan erkeklerde görülme ihtimali daha yüksektir” seklinde konustu.



"Ileri yas ve yanlis beslenme ile risk artmaktadir"

Prostat kanserinin kesin sebebinin bilinmedigini aktaran Prof. Dr. Ugur Bilge, açiklamasinin devaminda sunlari kaydetti:

"Ileri yas ve yanlis beslenme ile risk artmaktadir. Erken evrede hiçbir belirti vermeyen prostat kanseri, kanser dokusu büyüdükçe sik idrara çikma, gece idrara kalkma, kesik kesik idrar yapma, idrar yaparken zorlanma ve agri hissetme, kanli idrar ve kanli meni gibi sikâyetlere yol açabilir. Bu sikâyetlerin olmasi prostat kanseri oldugunu göstermez ama bir ipucu olabilir. Bu yakinmalardan en az biri oldugunda, üroloji (bevliye) uzmanina basvurulmalidir."

Prostat kanseri riskini azaltmak için, saglikli beslenme ve fiziksel aktivitenin önemli oldugunu dile getiren Eskisehir Il Saglik Müdürü, "50’li yaslardan itibaren rutin kontroller için üroloji hekimine basvurulmali, ayrica yukarida sayilan sikâyetlerden en az birisinin mevcut olmasi halinde mutlaka hekime basvurulmasi gereklidir. Halkimiza bütün kanserlerde oldugu gibi prostat kanserinde de erken teshisin hayat kurtaracagini hatirlatirim" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA