Okullarin Baslamasiyla Artan Bulasici Hastaliklardan Koruyacak 5 Yöntem

Bulasici hastaliklarin özellikle okul çagindaki çocuklar arasinda hizla yayildigini ve bazen ciddi komplikasyonlara yol açtigini söyleyen Dr. Ögr. Üyesi Gökmen Alpaslan Taskin, bu hastaliklardan korunmak için önemli tavsiyelerde bulundu.

Okullarin Baslamasiyla Artan Bulasici Hastaliklardan Koruyacak 5 Yöntem
Okullarin baslamasiyla birlikte artan bulasici hastaliklara karsi uyarilarda bulunan Medipol Üniversitesi Çamlica Hastanesi Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Bölümü’nden Dr. Ögr. Üyesi Gökmen Alpaslan Taskin, hastaliklarin çocuklar arasinda temas yoluyla hizla yayildigini söyledi.

Bulasici hastaliklarin bir kisiden digerine öksürük, hapsirma, temas veya kirli yüzey yoluyla geçtigini aktaran Dr. Ögr. Üyesi Gökmen Alpaslan Taskin, çocuklarin bulasici hastaliklara karsi yetiskinlere göre daha savunmasiz oldugunu ve bu nedenle ebeveynlerin bu tür hastaliklar konusunda bilgili ve hazirlikli olmasi gerektiginin altini çizdi.

“Temas ettigi oyuncak ve esyalari düzenli olarak temizleyin”

Dr. Ögr. Üyesi Taskin, bulasici hastaliklardan korunmanin 5 yöntemini de söyle siraladi;

-Ellerin sik sik yikanmasi bulasici hastaliklarin yayilmasini engeller. Çocuklar da ellerini sik sik yikamalari konusunda tesvik edilmelidir.

-Grip ve benzeri solunum yolu enfeksiyonlarina karsi asilarini ihmal etmeyin.

-Çocuklarin birbirleriyle temas ettigi oyuncak, masalar ve diger esyalari düzenli olarak temizleyin.

-Hasta olan çocuklari okula veya krese göndermeyin, evde dinlendirin. Bazi bulasici hastaliklarin belirtileri hafif olabilir ancak bu durumda bile çocuklar baska insanlarla temas etmesini engelleyin.

-Çocuklara hijyen kurallari yaninda saglikli beslenme ve düzenli uyku aliskanliklari kazandirin. Bu sekilde bagisiklik sistemi güçlendirilerek bulasici hastaliklara karsi direnç arttirilabilir.

Okul çantasi bakteri yuvasi mi?

Sirt çantalarinin çocuklarin en çok kullandigi esyalarinin basinda geldigini aktaran Dr. Ögr. Üyesi Taskin, “Çok çabuk kirlenen okul çantalari sik sik yikanmadiklari zaman üstlerinde bulunan lekeler daha zor çikar. Çantalari piril piril yapmak için sünger ve leke çikarici bir deterjan yeterli. Genellikle makinede yikmayi tercih eden anneler çantanin makinenin sikma gücünden dolayi yipranmasina neden olur. Bu yüzden elle temizlemek en ideal çözüm olacaktir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA