Karaman'da Cografi Isaretli Kara Elmasin Hasadi Basladi

Karaman’da cografi isaretli, kara elmas olarak adlandirilan eksikara üzümünün hasadi basladi.

Karaman'da Cografi Isaretli Kara Elmasin Hasadi Basladi
Karaman’in Toros Daglari eteklerindeki köylerde 40 bin dekar alanda yilda yaklasik 35 bin tona yakin üretimi gerçeklesen yas ve kuru üzüm Türkiye’nin degisik pazarlarinda yüksek fiyatlarla satiliyor. Karaman Valisi Hüseyin Engin Sariibrahim, merkeze bagli Bozkandak köyünde düzenlenen eksikara üzümünün hasadina katildi.

Köy sakinlerinden Mehmet Ali Duran’in söyledigi türkülerle baslayan hasatta Vali Sariibrahim, eline aldigi makasla üzüm hasadi yapti.

“Eksikara üzümü Toroslarin güzelligini gösteriyor“

Valisi Hüseyin Engin Sariibrahim, eksikara üzümünün Toroslarin güzelligini gösterdigini ifade ederek, “Çok güzel bir hasat dönemi yasaniyor. Yaklasik 40 bin dekar alanda üzümde 35 bin ton rekoltemiz var. Gerçekten leziz bir üzüm. Eksikara üzümünün Karaman’da üretiminin artmasina vesile olan herkese buradan tesekkür ediyorum. Toroslarin eteginde böyle nadide ürünleri bulmak ve tanismak bizim için ayri bir mutluluk" dedi.



“Köylerimizde katma deger üreten ciddi bir üzüm üretimi var”

Karaman Ziraat Odasi Yönetim Kurulu Baskani Mehmet Bayram, "Kara elmas olarak bilinen eksikara üzümünün hasadi baslamis durumdadir. Karaman’da yaklasik 35 köyümüz yillardir geçimini üzümden saglamistir. Geçmis yillarda burada üretilen üzümler Karaman’da bulunan Tekel Suma Fabrikasina satiliyordu. Fabrikanin kapanmasindan sonra bu köylerdeki üreticilerimiz bir arayis içerisine girdi. Bizler de bu köylerimizde eksikara üzümünün ekilmesiyle ilgili çalismalar yaptik. Çalismalar kapsaminda Karaman Valiligimiz araciligiyla fidanlar dagittik. Simdi de dagitilan bu fidanlarin üzümlerini topluyoruz. Suan bu köylerimizin katma deger üreten ciddi bir üzüm üretimi var. Bu bölgede üretilen üzümler Türkiye’nin degisik pazarlarinda yüksek fiyatlarla satiliyor. Suan sofralik dedigimizde eksikara üzüm vazgeçilmez bir ürün oldu. Bu köylerde üretim sahalarinin genislemesi haliyle bizleri ve çiftçilerimizi mutlu ediyor" dedi.

Bayram, eksikara üzümüyle ilgili detayli çalismalar yaptiklarini da anlatarak, “Yaptigimiz analizlere göre, bu üzüm basta kansizliga, seker hastaligina, karaciger ve solunum yetmezligi olanlar ile üsümesi olan kisilere iyi geldigi yönünde bilgiler aldik" diye konustu.

Kaynak: İHA