Göz Bozukluklari Çocuklarin Okul Basarisini Etkileyebilir

Okul çagindaki çocuklarda görülen göz bozukluklarinin okul basarilarinda düsüse sebep olabilecegini vurgulayan Bursa Sehir Hastanesi’nde görevli Göz Hastaliklari Uzmani Dr. Güler Kiliç, çocuklarin yilda bir kez göz muayenesinden geçmesi gerektiginin altini çizdi.

Göz Bozukluklari Çocuklarin Okul Basarisini Etkileyebilir
Bursa Sehir Hastanesi’nde görevli Göz Hastaliklari Uzmani Dr. Güler Kiliç, okul çagindaki çocuklarda görülen göz hastaliklari ile ilgili açiklamalarda bulundu. Çocugun tahtaya gözlerini kisarak bakmasi, gözlerini kirpistirmasi ya da kitap okurken satirlari atlamasi gibi durumlarin göz bozukluguna isaret olabilecegini belirten Uzm. Dr. Kiliç, “Çocuklarin düzenli kontrole getirilmemesi sebebi ile okul basarilarinda bir düsüklük olabilir. Bu konuda ailelere çok büyük görev düsüyor. Ögretmenlerin söylediklerini mutlaka dikkate alsinlar” dedi.

Yilda bir kez herhangi bir problemi olmayan çocuklarin göz muayenesi olmasi gerektigine dikkat çeken Uzm. Dr. Kiliç, “Eger ki ögretmen veliyi çocugun okul basarisinda düsme, özgüven eksikligi gibi bir durum sebebi ile uyarirsa hemen aklimiza kötü bir sey getirmeden önce belki basit bir göz problemi ile bu sorunun çözülebilecegini aklimizdan çikarmayalim. Bu gibi durumlara bas agrisi da eslik ediyorsa - ki göz hastaliklari ile eslik edebiliyor- çocuk hastaliklari hekimine muayene olduktan sonra biz göz doktorlarina basvurmalarini istiyoruz. Halk arasinda göz bozuklugu dedigimiz ; miyopi, hipermetropi ve astigmatizma gibi göz kirma kusurlarinin tanisini burada koyuyoruz. Örnegin hipermetropisi olan çocugun özellikle yakin görme bozuklugu gözlük ile düzeltilebilir. Bu tedavi ile çocugun bas agrisi yakinmalari azalabilir. Çocukta sadece kirma kusurlarinin tedavi edilmesiyle çocugun okul basarisinda gözle görülür artis olabileceginden ögretmenlerin velileri uyarmalari halinde göz hekimine basvurmalarini öneriyoruz.

20 dakikada bir gözler dinlendirilmeli

Çocuklarda ekran maruziyetinin önüne geçmek için yapilmasi gerekenleri siralayan Uzm. Dr. Kiliç, “Burada ailelere görev düsüyor. 20-20-20 kurali dedigimiz bir yöntem var. 20 dakikada bir 20 saniye 20 metre uzaga bakarak gözü dinlendirme dedigimiz bir göz egzersizi yapmasini istiyoruz. Iki saat boyunca sürekli ödev yapacaksa çocuk , ara vererek dersini çalismali sürekli ekrana maruz kalmamalidir. Miyopi, hipermetropi ve astigmatizma gibi hastaliklarin sadece gözlük veya kontakt lens ile önüne geçebilecegimiz için en azindan yilda bir kez çocuklarimizi göz muayenesine getirerek okul basarisini, arkadaslari ile uyumunu kendine güvenini saglayabiliriz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA