Findik Üreticilerinin Zorlu Kurutma Mesaisi

Ordu’da hasadi tamamlanan findikta kurutma ve seçme islemleri devam ediyor. Üreticiler, yüksek kesimlerden getirdikleri findiklari sahil kesimlerinde kurutmaya çalisiyor.

Findik Üreticilerinin Zorlu Kurutma Mesaisi
Ordu’da sahil kesimlerinde 12 Agustos olarak belirlenen hasat sezonu yüksek bölgelerde devam ediyor. Üreticilerin bir kismi findiklari satarken, bir kismi ise depolara kaldirdi. Bazi üreticiler ise mahsullerini kurutma ve seçme telasina devam ediyor. Üreticiler patoza verdikleri findiklari harmanlara sererek hem kurutmaya çalisiyor, hem de seçmeye çalisiyor. Üreticiler hirsizlik olaylarina karsi geceyi kurduklari çadirlarda geçirdiklerini belirtiyor.

"Yüksek kesimlerdeki hava sartlari nedeniyle sahil kesiminde kurutuyoruz"

Kabadüz ilçesinden findigini getiren Ali Gündogdu, “Hava sartlari yüksek kesimlerde elverisli olmadigi için sahil kesimine getirdik. Bir süredir burada kurutmaya çalistik, yarin da kaldiririz. Bu yil bizim findikta nerdeyse yari yariya kayip var, açiklanan rekoltenin de altinda oldugunu düsünüyorum. Fiyatlarin serbest piyasada daha da artacagini tahmin ediyorum, bu nedenle ihtiyaci olmayan üreticilerimizin findiklarini manavlara indirmemesini tavsiye ediyorum” diye konustu.



“Bir hafta boyunca bekliyoruz”

Fatma Gündogdu isimli üretici de patoz isleminden geçen findiklari sahil kesimine indirerek kurutmaya çalistiklarini ifade ederek, "Burada bir hafta bekliyoruz. Gündüzler ben, aksamlari ise esim burada bekliyor. Çadir kuruyoruz ya da araçta yatiyor, zorlu geçiyor” dedi.



“Kurutma süreci zorlu geçiyor”

Yaklasik 10 günden bu yana kurdugu çadirda geceleri nöbet tutarak mahsullerini kurutmaya çalistiklarini söyleyen Dursun Aydin da kurutma asamasinin zorlu geçtigini, hava sartlarinin kendilerini zorladigini belirtti.

Kaynak: İHA