Dicle Elektrik'in Arama Kurtarma Ekibi, AFAD'dan Akredite Oldu

Sürdürülebilirlik ve çevre odakli çalismalariyla Güneydogu Anadolu Bölgesinde elektrik dagitim hizmeti veren Dicle Elektrik’in arama kurma ekibi DAK, AFAD’dan akreditasyon belgesi aldi.

Dicle Elektrik'in Arama Kurtarma Ekibi, AFAD'dan Akredite Oldu
Dicle Elektrik bünyesinde yer alan arama kurtarma ekibi Dicle Arama Kurtarma (DAK) ile basarili çalismalara imza atmaya devam ediyor. Gönüllü çalisanlarindan olusan Dicle DAK ekibi, son olarak AFAD’in akreditasyon sürecine dahil oldu. AFAD’in akreditasyon sinavini basariyla tamamlayan ekip, 21 elektrik dagitim sirketi arasinda AFAD’dan akreditasyon alan ikinci ekip olarak çalismalarini taçlandirdi.

2023 yilinin basinda olasi afet durumlarinda faaliyet gösterebilmek adina kurulan DAK, 6 Subat’ta gerçeklesen Kahramanmaras merkezli deprem felaketinde büyük bir sinav verdi. AFAD’in koordinasyonuyla, Diyarbakir basta olmak üzere Adiyaman, Kahramanmaras ve Hatay’da arama-kurtarma faaliyetlerine katilan 25 kisilik DAK ekibi, çok sayida arama kurtarma çalismasinda etkin rol oynadi. Ekip, depremin ardindan egitimlerine devam ederek AFAD Baskanligi Kentsel Arama Kurtarma akreditasyon belgesi için basvuruda bulundu.

Ulusal akreditasyon kazandi

Birçok farkli departmanda çalisan personelin bulundugu DAK ekibi, AFAD uzmanlari tarafindan çesitli kriterler üzerinden denetlendi. Olasi afet bölgelerinde koordinatlara nasil ulasilacagi, üs kurma, intikal yöntemleri, afet alaninda davranis, ilk yardim, personel araç ve alan güvenligini saglama, telsizle haberlesme, enkaza girme ve enkaz kaldirma faaliyetlerini kapsayan denetim sürecinden basariyla geçen DAK, ulusal akreditasyon kazandi.

Konuyla ilgili açiklamalarda bulunan Dicle Elektrik Genel Müdür Yardimcisi Nedim Tüzün, basarilarindan dolayi DAK ekibini tebrik ederek, ekibin sektörde AFAD’dan akreditasyon alan ikinci ekip olduklarini vurguladi. Tüzün, "DAK ekibinin deprem felaketinde gösterdigi üstün çaba, zaten büyük bir basariydi. Umariz baska bir afetle karsilasmayiz ancak olasi bir durumda, DAK ekibimizin azim ve basarisiyla önemli katkilar sunacagina inancim tam. Bu süreçte gönüllü olarak görev alan tüm çalisma arkadaslarimiza tesekkür ediyor ve basarilarinin devamini diliyorum" diye konustu.

Afet yönetiminde elektrik dagitim sirketlerine büyük görevler düstügünü ifade eden Tüzün, “Dogrudan kamu hizmetine dayali bir is kolunda çalisan elektrik dagitim sirketleri, afet ve acil durumlarda ilgili bakanlik ve ilgili kurumlarla koordinasyonlarini üst düzeyde tutmalari gerekiyor. Bu tür kriz ve olasi afet durumlarinda dagitim sirketleri ilk etapta hizli bir sekilde elektrik enerjisi tedarikini saglamalari, temel öncelikleri arasinda yer aliyor. Enerji tedariki disinda, bölgeye insani yardim, arama kurtarma ve lojistik destekler konusunda önceden hazirlikli olmalari gerekiyor. AFAD’in hazirladigi Türkiye Afet Müdahale Plani’na (TAMP) tabi olan sirketimiz, diger dagitim sirketleri gibi afet durumlarinda yapilacaklarini çok önceden belirleyerek kriz ve afet planini olusturmus durumda. Diger taraftan Dicle Elektrik’in de dahil oldugu Yerel Düzey Afet Enerji Grubu Operasyon Plani (YDAEGOP) çerçevesinde, afet aninda verilecek destek plani da her yil güncellenerek olasi afetlere aninda müdahale etmek bilinciyle çalismalarina devam ediyor” dedi.

Kaynak: İHA