Belgrad-Pristine Diyalog Toplantisi Basarisizlikla Sonuçlandi

Sirbistan Cumhurbaskani Aleksandar Vucic, Kosova Basbakani Albin Kurti ile birlikte katildigi AB arabuluculugundaki Belgrad-Pristine Diyalog toplantisinin basarisizla sonuçlandigini söyledi.

Belgrad-Pristine Diyalog Toplantisi Basarisizlikla Sonuçlandi
Kosova Basbakani Albin Kurti ve Sirbistan Cumhurbaskani Aleksandar Vucic, Avrupa Birligi (AB) arabuluculugunda sürdürülen Belgrad-Pristine Diyalogu kapsaminda Belçika’nin baskenti Brüksel’de bir araya geldi. Kosova’nin kuzeyinde artan gerginlik nedeniyle en son 22 Haziran tarihinde bir araya gelen Kosovali ve Sirp liderlerin görüsmesinde AB Dis Iliskiler ve Güvenlik Politikasi Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile AB Belgrad-Pristine Diyalogu Özel Temsilcisi Miroslav Lajcak da yer aldi.

AB temsilcileri, 3’lü görüsme öncesi Vucic liderligindeki Sirp heyeti ve Kurti liderligindeki Kosova heyeti ile ayri görüsmeler gerçeklestirdi.

“Kosova, uzlasma teklifini reddetti”

Yaklasik 2 saat süren toplantinin ardindan gazetecilere açiklamalarda bulunan Vucic, görüsmenin normallesme için bir yol bulma konusunda basarisizlikla sonuçlandigini ve Pristine’nin AB’nin uzlasma teklifini kabul etmedigini söyledi.

Sirbistan’in AB’nin uzlasma teklifini kabul ettigini ancak Kurti’nin reddetmesi nedeniyle toplantinin sona erdigini kaydeden Vucic, "Uzlasma, ilk olarak Sirp Belediyeler Birligi’ne iliskin sürecin güvenilir olup olmadiginin belirlenmesini ve ardindan yükümlülüklerimizin neler oldugunu görmemizi öngörüyordu. Karsi taraf bunu kabul etmedi" dedi.



Tartismali belediye seçimleri

Kosova’nin kuzeyindeki gerginlik, nisan ayinda Sirplarin yogun olarak yasadigi belediyelerde yapilan yerel seçimlerin Sirp partileri tarafindan boykot edilmesiyle baslamisti. Boykot sonucu Sirp nüfusun yogun oldugu belediyelerde Kosovali Arnavut adaylar seçilmis, ardindan protestolar ve siddet olaylari yasanmisti. Mayis ayinda yasanan olaylarda NATO’nun Kosova Baris Gücü KFOR mensubu askerler de yaralanmisti. Avrupa Birligi, yasanan olaylardan Kosova hükümetini sorumlu tutmus, ülkenin kuzeyindeki polis varligini azaltma, yeniden seçime gitme çagrisinda bulunmustu.
Kaynak: İHA