11 Milyon Metreküp Kapasiteli Musabey Içme Suyu Aritma Tesisi Açildi

Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, 140 milyon liralik yatirimla Foça’da yüz elli bin kisiye içme suyu saglayacak Musabey Içme Suyu Aritma Tesisi’ni hizmete aldi. Törende IZSU Genel Müdürlügü’nün yatirimlarina deginen Soyer, “Topragin altinda ördügümüz kanalizasyon ve içme suyu sebekesi Izmir’den Ankara’ya üç kez gidip gelecek kadar uzun bir ag. Belediyecilik vitrin projeleriyle halkimizin gözünü boyamak olamaz. Sayet sehrimizin önceligi, kaynaklarimizin topragin altina gömülmesi gerektigi anlamina geliyorsa bunu gözümüzü kirpmadan yapariz. Izmir’in günümüze kadar bekletilmis tüm altyapi sorunlarini teker teker çözecegiz” diye konustu.

11 Milyon Metreküp Kapasiteli Musabey Içme Suyu Aritma Tesisi Açildi
Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer’in Nisan ayinda “Cumhuriyetimizin 100. Yilinda IZSU’dan 100 Proje” basligiyla duyurdugu yatirimlardan biri daha tamamlandi. Foça’da 140 milyon liralik yatirimla tamamlanan Musabey Içme Suyu Aritma Tesisi törenle hizmete alindi. 150 bin kisiye içme suyu saglayacak, yillik 11 milyon metreküp aritma kapasitesine sahip tesisin açilis törenine Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, CHP Izmir Milletvekili Murat Bakan, Konak Belediye Baskani Abdül Batur, Foça Belediye Baskani Fatih Gürbüz, Karaburun Belediye Baskani Ilkay Girgin Erdogan, Balçova Belediye Baskani Fatma Çalkaya, Gaziemir Belediye Baskani Halil Arda, IZSU Genel Müdürü Ali Hidir Köseoglu, Maresal Fevzi Çakmak Mahallesi Muhtari Ibrahim Dereli, sivil toplum örgütleri temsilcileri ve yurttaslar katildi.

51 bin metrekare alana sahip tesiste ayrica 4 daireden olusan bir lojman da görev yapacak personelin hizmetine sunuldu.

“Yurttaslarimizin talepleri kilavuzumuz oldu”

Törende konusan Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, 29 Ekim’de Cumhuriyet’in ikinci yüzyilina girilecegini, Cumhuriyet’e layik olmak için farkli alanlarda çok önemli adimlar attiklarini ve atmaya da devam edeceklerini söyledi.

Vatandaslarin saglikli içme suyu ihtiyacini uzun yillar için güvence altina aldiklarini ve bu tesisin Izmir’e miras kalacagini dile getiren Baskan Tunç Soyer, “Izmir Büyüksehir Belediye Baskani olarak dört yildir görevimin basindayim. Bu süreçte vatandaslarin taleplerine hiçbir zaman kulagimizi tikamadik. Gelen talepleri her zaman kilavuz edindik” dedi.



“Belediyecilik vitrin projelerle halkin gözünü boyamakla olmaz”

Göreve geldiginde yurttaslardan altyapi sorunlarinin çözülmesine yönelik ciddi talepler oldugunu açiklayan Baskan Tunç Soyer, “Biz bu sorunlari ayrintili bir sekilde mercek altina aldik ve tüm eksiklikleri gidermek için altyapi yatirimlarimiza birinci önceligi verdik. Bu kararlilikla tüm Izmirlilerin güvenli yasam hakki için son dört yilda Izmir’in gelmis geçmis en büyük altyapi seferberligini baslattik. Çünkü bizim için belediyecilik vitrin projeleriyle halkimizin gözünü boyamak olamaz. Sayet sehrimizin önceligi, kaynaklarimizin topragin altina gömülmesi gerektigi anlamina geliyorsa bunu gözümüzü kirpmadan yapariz. Izmir’in günümüze kadar bekletilmis tüm altyapi sorunlarini teker teker çözecegiz” diye konustu.



“Yerin altinda nesiller boyu hizmet verecek yasam destek sistemi kuruyoruz”

Altyapi seferberligi kapsaminda sadece IZSU’nun yaptigi altyapi yatirimlarinin bedelinin 16 milyar liraya ulastigina dikkat çeken Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, “Her biri kritik öneme sahip altyapi projelerimizle Izmirliler için yerin altinda nesiller boyu hizmet verecek bir yasam destek sistemi kuruyoruz. Son dört yilda Körfez’e açilan 260 kilometrelik yagmur suyu hattini tamamladik. 2023’te ise yaklasik 7 milyar liralik dev bir yatirimla 230 kilometre yagmur suyu hatti daha yapiyoruz. Tüm bu çalismalari, körfezimiz disaridan seyredilen bir manzaradan ibaret olmasin, yeniden yüzülebilen bir yasam kaynagi olsun diye yapiyoruz. Siddetli yagislarda taskin olaylari yasanmasin, vatandaslarimizin can güvenligi korunsun diye yapiyoruz” ifadelerini kullandi.

IZSU’nun yatirimlarini anlatti

Izmir’in essiz dogasini korumak için kentin dört bir yaninda son teknolojiyle donatilmis atik su aritma tesisleri insa ettiklerine dikkat çeken Soyer, sunlari söyledi:

“2019 yilindan bu yana 3 atik su ve 4 paket atik su aritma tesisini hizmete aldik. Su anda faaliyette olan 2 büyük aritma tesisimizin de kapasitesini artiriyoruz. Bu hizmetlerimizin toplam yatirim tutari 460 milyon lira. 4 milyar 900 milyon lira harcayarak kentimizin altyapi agina bin 200 kilometrelik kanalizasyon sebekesi daha kazandirdik. Izmir’in her bir noktasina kesintisiz ve saglikli içme suyu hizmeti saglama hedefimiz dogrultusunda, son dört yilda 4 milyar liralik yatirimla 2 bin 500 kilometre içme suyu sebekesi insa ettik.”

“Tüm Izmirlilere güvenli sehir sözümüz var”

Topragin altina ördükleri kanalizasyon ve içme suyu sebekesinin Izmir’den Ankara’ya üç kere gidip gelecek kadar uzun bir ag olduguna dikkat çeken Soyer, “Biliyorum ki ‘Dört yil geçti, gözle görülür bir hizmet yok’ diyenlere tüm bunlari anlatmak çok zor. Fakat biz bu yoldan dönecek degiliz. Kaynaklarimizi Izmir’in gerçek ihtiyaçlarina, yani altyapi hizmetlerine harcadik ve harcamaya devam edecegiz. Çünkü bizim tüm Izmirlilere güvenli sehir sözümüz var” diye konustu.

Törenin ardindan Baskan Soyer, “Izmir’in suyu musluktan içilir” sloganiyla musluktan su içti, ardindan tesisi inceledi.

Ilçede yapilan ve devam eden çalismalar

2019 yilindan bu yana IZSU Genel Müdürlügü Foça’ya 240 milyon liralik yatirim yapti. Gerenköy Ileri Biyolojik Atiksu Aritma Tesisi hizmete alindi. Günde 2 bin 600 metreküp evsel atik suyu aritan tesis, bölgedeki 16 bin kisiye hizmet veriyor. Foça’da eskiyen ve kaçaklara neden olan tüm iletim hatlari ile su sebekeleri yenilenerek arizalarin ve su kayip kaçaklarinin önüne geçildi. Yaklasik 100 kilometreyi bulan imalat çalismalari sayesinde Foça’da 2050 yilina kadar içme suyu sorunu yasanmayacagi öngörülüyor.

12 kilometrelik yeni içme suyu hatti insa ediliyor

Izmir Büyüksehir Belediyesi, Foça Bagarasi’nin uzun yillar devam eden kanalizasyon problemini 170 milyon liralik yatirimla çözüme kavusturdu. Büyüksehir, bölgeye hizmet verecek 30 kilometrelik atik su ve 5 kilometrelik yagmursuyu hatti projesi ile tüm evsel atik sularini Gerenköy Atiksu Aritma Tesisi’ne iletmeyi hedefliyor. Yine Foça’nin Mustafa Kemal Atatürk Mahallesi’nde de 25 milyon lira yatirim bedeliyle 7,5 kilometrelik yeni atik su hatti imal edilecek. Musabey Içme Suyu Aritma Tesisi’nden Yenifoça Mahallesi’ne saglikli su ulastirabilmek için 12 kilometrelik yeni içme suyu hatti, 53 milyon liralik yatirimla insa ediliyor.
Kaynak: İHA