Küp Sekerden Sonra Tablet Tuz Üretimine De Geçildi

Sivas’ta dogal yöntemlerde üretilen ve içerdigi 84 mineralle tercih edilen kaynak tuzu sofralarin ardindan tablet tuza dönüstürülerek aritma cihazlarinda kullanilmaya baslandi.

Küp Sekerden Sonra Tablet Tuz Üretimine De Geçildi
Sivas kent merkezine uzakligi 14 kilometre olan Bingöl köyünde üretilen kaynak tuzu bir çok faydasiyla dikkat çekiyor. Içerisinde; kalsiyum, potasyum ve magnezyum gibi 84 minareli bulunduran bu tuz dogalligi ve saglikli olusuyla dikkat çekiyor. Yillardir yemeklere lezzet veren kaynak tuzu günümüzde aritma cihazlarinda kullanilmaya baslandi. Zamanla aritma cihazlarinda bulunan reçine haznesinde olusan kireç tabakasi, tablet haline dönüstürülen tuz sayesinde çözülüyor. Reçine kireçten kurtulurken suyun yumusakligi korunmus oluyor.

“Tablet tuz, su aritma cihazlarinda kullaniliyor”

Isletme sahibi Fikri Çiçek, tablet tuzun su aritma cihazlarinda kullanildigini ifade ederek, “Biz burada yemeklik tuz üretiyoruz. Daha sonralari bu ürünümüz nasil çesitlendiririz diyerek arastirirken tablet tuz yapmaya karar verdik. Tablet tuzu kullaniminda Türkiye’de Ankara ve Istanbul civarlarinda yogunlugu var. Türkiye olarak ne diyoruz. ’disa tâbi olmayacagiz diyoruz. Kendimiz üretecegiz kendimiz yapacagiz. Gerekirse ihracatimizi da çogaltacagiz’. Disa tâbi olmayayim dedim makinemi aldim her türlü tuzumu burada kendim yapayim diyerek bu yola çiktim. Tablet makinemizi getirdik. Çesidimize çesit kattik. Bu tablet tuz, su aritma cihazlarinda kullaniliyor. Büyük otellerde yüzme havuzlarinda kullaniliyor. Aritma cihazlarinin oldugu bölgelerde suyu yumusatmada kullanilir. Suan sularimiz fazla iyi degil. Bunun için her site, lokantalar ve büyük isletmeler artima cihazlari koyuyor. Aritma cihazlarini da koydugu zaman mecbur bu tablet tuza ihtiyaçlari var” dedi.



“84 minareli barindan bir tuz”

Çiçek, Sivas tuzunun içerisinde 84 farkli mineral oldugunu söyleyerek, “Sivas tuzumuzun içinde yapay madde yok ve minareli çok zengin oldugu bir tuz. Bizim bu tuzlarimizin içerisinde dogal iyot var. Iyot bildigimiz üzere sonradan tuzlarin içine katilan bir madde. Biz bu tuzumuzun tahlilini yaptirdik sadece dogal iyot var. Bunun yani sira; potasyum, kalsiyum, magnezyum yogun bir sekilde var. 84 minareli barindan bir tuz bu. Insana zararli bir madde yoktur. Büyük isletmelerin yogun bir sekilde aritma cihazlarina döndügünü biliyoruz. Yüzme havuzlarinda büyük otellerde devlet kurumlarinda suan da her birimde artima cihazlari var. Bunlarda da mecbur tuz kullanmak zorundalar. Bu tuz artima cihazlarinda reçineler var. Bu reçineler zamanla kireç bagliyor. Kireç bagladiktan sonra bu kireci bu tuz suyu yumusatip reçineleri temizliyor” diye konustu.

Kaynak: İHA