Bina Tamamlama Sigortasi Ilk Kez Orta Vadeli Program'a Girdi

Maher Holding Sigorta Grubu Baskani Ahmet Yasar, 2024-2026 dönemini kapsayan Orta Vadeli Programa göre bina tamamlama sigortasinin yayginlastirilacagini belirterek, afetlere hazirlik anlaminda, özellikle bina tamamlama sigortasinin OVP’de yer almasini memnuniyetle karsiladiklarini söyledi. Yasar, halen uygulanmakta olan bina tamamlama sigortasinin yayginlasabilmesi için bazi düzenlemelere ihtiyaç oldugunu vurguladi.

Bina Tamamlama Sigortasi Ilk Kez Orta Vadeli Program'a Girdi
2024-2026 dönemini kapsayan Orta Vadeli Programa (OVP), bina tamamlama sigortasi da girdi. Programa göre, bina tamamlama sigortasinin yayginlastirilmasina iliskin çalismalar yürütülecek. Sigortanin oto denetim rolü hayata geçirilerek insaat kalitesinin yükseltilmesini teminen yapi denetim sürecinde yer alan kisi ve kuruluslarin mesleki sorumluluk sigortasi ve yapi müteahhitlerinin yapi sorumluluk sigortasi yayginlastirilacak.

Maher Holding Sigorta Grubu Baskani Yasar, konu hakkinda degerlendirmeler yapti. Yasar, afetlere hazirlik anlaminda, özellikle bina tamamlama sigortasinin OVP’de yer almasini memnuniyetle karsiladiklarini söyledi.



Sorumluluk sigorta sirketinde olacak

Yapi ve sigorta kavramlarinin birbirinden ayri tutulamayacagini, bina tamamlama sigortasinin hem depreme dayanikli konut yapiminda hem de kentsel dönüsümde kritik öneme sahip oldugunu vurgulayan Yasar, sunlari söyledi:

“Projeden konut almanin ya da arsa karsiligi konut sahibi olmanin en büyük risklerinden biri, binanin veya projenin tamamlanmamasi. Bu gibi endiseler yasamamak için satin alma isleminden önce müteahhitten o bina için bina tamamlama sigortasi istenirse tüm bu endiseler yersiz hale gelir. Bina tamamlama sigortasi ile sigorta sirketi, sigortalayacagi insaat sirketinin mali yapisini, tecrübelerini inceleyecek. Sigortaci, insaat sirketini riskli görür, projeyi bitiremeyecegine karar verirse; sigorta yapmayacak ya da ek teminatlar isteyecek. Riskli görmezse, bina tamamlama sigortasini yapacak. Insaat süresi içinde sirket, sigortaciya karsi yükümlülüklerini yerine getirmez, mali yapisini bozacak girisimler içinde bulunur ya da eksik malzeme kullanimi gibi yollara saparsa; sigorta sirketi sözlesmeyi sona erdirecek ve bunu da yetkili kurumlara bildirecek. Insaat süresi içinde müteahhit iflas eder, konutlari sahiplerine teslim edemezse; devreye sigorta sirketi girecek, konut için o tarihe kadar ödenen tüm bedeli tüketiciye ödeyecek ya da sigorta sirketi, insaatin tamamlanmasini saglayacak, tüketiciye konutu teslim edecek.”

Kentsel dönüsümde kritik öneme sahip

Ahmet Yasar, bina tamamlama sigortasinin kentsel dönüsüm sürecinde de kritik öneme sahip olduguna dikkat çekerek, bu konuda da su açiklamalari yapti:

“Ülkemizde kentsel dönüsüm projelerinde yaygin olarak kullanilan arsa payi, kat karsiligi insaat sözlesmelerinde risk arsa sahipleri üzerinde bulunmaktadir. Yüklenicilerin ve finansal kurumlarin yüklendigi risk düsüktür. Zaman zaman arsa sahipleri, daha fazla getiri talebiyle, risklerini daha fazla artirabilmektedir. Oysa kentsel dönüsüme konu projelerdeki arsa sahipleri, genel olarak ülkemizde gelir seviyesi yüksek olmayan kesimlerden gelmektedir ve üzerlerinde tuttuklari risk açisindan ve risk gerçeklestiginde yüklenecekleri zarar bakimindan korunmalari gereken kesimlerdir. Bu risklerin kontrol altinda tutulmasi ve olusabilecek zararlarin yüklenilmesi açisindan sigorta sirketleri ve bina tamamlama sigortalari en gerçekçi araçlardir. Sigorta sirketlerinin dahil edilmedigi kentsel dönüsüm projeleri ülkemizde sistemik risk olusturabilecektir.”

Düzenleme gerekiyor

Yasar, bina tamamlama sigortasinin 2018’den beri uygulandigini, ancak sigorta sürecinde bazi sikintilar oldugunu vurgulayarak, sigortanin Ticaret Bakanligi kapsaminda uygulamaya girdigini ve maketten konut satisina yönelik uygulamaya alindigini, ancak bugün gündemde kentsel dönüsümün oldugunu söyledi.

Yasar, “Kentsel dönüsüm Çevre ve Sehircilik Bakanligi’nin konusu. Bakanlik da bina tamamlama sigortasinin kullanilabilmesi için düzenleme beklentisi içinde. Bu konuda Türkiye Sigorta Birligi, SEDDK ve Çevre ve Sehircilik Bakanligi ile ortaklasa yürütülen çalismalar tamamlanmak üzere. Saniyorum kisa süre içerisinde SEDDK düzenlemelerini tamamlayarak bir paket halinde taslagi görüse açacak. Çevre ve Sehircilik Bakanligi’nin bekledigi düzenlemeler gerçeklestirilecek ve önündeki engeller kalkacak. Bir engel de bankalar karsisinda haksiz rekabete ugramamak adina kefalet ve bina tamamlama kefalet sigortalarinda alinacak ipotek ve rehinler için vergi ve harç istisnasi getirilmesi. Saniyorum bu iki düzenleme yapildiginda bina tamamlama sigortasinin önünde engel kalmayacak. Bu açidan degerlendirildiginde bina tamamlama sigortasinin Orta Vadeli Program’da yer almasi kritik öneme sahip” degerlendirmesini yapti.
Kaynak: İHA