Uyku Apnesinden Kurtulmak Mümkün

Eskisehir Özel Ümit Batikent Hastanesi Gögüs Hastaliklari Uzmani Dr. Murat Yüzüak, uyku apnesi hakkinda bilgilendirdi.

Uyku Apnesinden Kurtulmak Mümkün
Uyku sirasinda tekrarlayan solunum durmalarinin veya solunumun belirgin bir sekilde azalmasinin neden oldugu uyku bozuklugunun uyku apnesi olarak tanimlandigini aktaran Dr. Yüzüak, "Bu durum, uyku sirasinda solunum yollarinin geçici olarak tikanmasi veya daralmasi sonucu meydana gelir." diye konustu.

Uyku apnesinin, kisinin uyku kalitesini olumsuz etkileyebildigini ve ciddi saglik sorunlarina yol açabildigini belirten Yüzüak, "Uyku apnesi ciddi bir saglik sorunu olabilir ve tedavi edilmezse kalp hastaligi, yüksek tansiyon, diyabet ve diger saglik sorunlari riskini artirabilir" seklinde konustu.

"Uyku apnesinin 3 türü vardir"

3 tür uyku apnesi oldugunu aktaran Dr. Yüzüak, bunlari söyle açikladi; "Obstrüktif Uyku Apnesi (OSA), Bu, en yaygin uyku apnesi türüdür. OSA, üst solunum yollarinin uykuda tikanmasi nedeniyle meydana gelir. Bogaz kaslarinin gevsemesi veya asiri kilo gibi faktörler bu tikanikliga yol açabilir. Merkezi Uyku Apnesi (CSA), CSA, beynin solunumu düzenleyen bölgelerinin uyku sirasinda geçici olarak çalismamasi sonucu ortaya çikar. Bu durum genellikle baska saglik sorunlarina bagli olarak gelisir. Karma Uyku Apnesi, Bu türde, hem obstrüktif hem de merkezi uyku apnesi belirtileri bir arada bulunabilir."

Uyku apnesi tedavisi

Uyku apnesi tedavisinin; hastaligin siddet derecesine ve türüne bagli olarak degisebildigini ifade eden Dr. Murat Yüzüak, tedavi seçeneklerini söyle anlatti: "Yasam tarzi degisiklikleri yaparak; saglikli bir yasam tarzi benimsemek, kilo vermek, alkolden ve sigaradan kaçinmak gibi önlemler, hafif uyku apnesi vakalarinda yardimci olabilir. CPAP Tedavisi: Sürekli pozitif hava yolu basinci (CPAP) cihazlari, üst solunum yollarini açik tutarak solunumu düzenler. Cerrahi Müdahale: Ciddi uyku apnesi vakalarinda, cerrahi seçenekler veya üst hava yolunu genisletmeyi hedefleyen girisimsel prosedürler düsünülebilir. Dental Cihazlar: Özel olarak tasarlanmis dental cihazlar, alt ve üst çenelerin pozisyonunu düzelterek hava yolunu açabilir."

"Kaliteli uyku ve saglikli yasam için"

Gögüs Hastaliklari Uzmani Dr. Murat Yüzüak uyku apnesinin belirtilerini ise söyle siraladi, "Yüksek siddette horlama, uykuda nefes kesilmeleri veya hizli solunum, uykusuzluk, sabahlari bas agrisi, gündüz asiri uyuklama ve halsizlik, dikkat eksikligi..." Bu belirtilerden birinin görülmesi durumunda, bir saglik profesyoneli ile iletisime geçmenin ve hastaligin seviyesinde uygun tedavi seçeneklerini degerlendirmenin önemli oldugunu dile getiren Dr. Yüzüak, "Unutmayin ki uyku apnesi tedavi edilebilir bir hastaliktir ve tedavi; daha iyi bir uyku kalitesi ve genel saglik için önemli bir adim atmanizi saglayabilir" dedi.

Kaynak: İHA