Medical Point'te, Mikrovasküler Bypass Egitimi

Izmir Ekonomi Üniversitesi (IEÜ) Medical Point Hastanesi hekimleri ve Wisconsin Üniversitesinden arastirmacilar, Izmir ve çevre illerden gelen beyin ve sinir cerrahisi uzman ve asistanlarina yönelik ‘mikrovasküler anastomoz’ kursu düzenledi. Kursta, çok küçük çapli damarlarin birbirine dikilebilmesi yeteneginin kazandirilmasi için mikroskop altinda yapay bypass egitimi verildi. Cerrahi uzman ve asistanlar, tipki gerçek beyin ameliyati yapar gibi sentetik malzemeler üzerinde çalisti.

Medical Point'te, Mikrovasküler Bypass Egitimi
IEÜ Medical Point Hastanesinde, beyin ve sinir cerrahisi uzman ve asistanlarina yönelik mikrovasküler anastomoz kursu gerçeklestirildi.

IEÜ Medical Point Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Bölümünden Doç. Dr. Ali Akay, Op. Dr. Evren Sandal ve Wisconsin Üniversitesinden Prof. Dr. Mustafa Baskaya’nin ekip üyesi Dr. Abdullah Keles, Izmir ve çevre illerden gelen 28 katilimcinin yer aldigi kursta egitim verdi. Uygulamali egitimde, çok küçük çapli damarlarin birbirine dikilebilmesi yeteneginin kazandirilmasi amaciyla mikroskop altinda çalisildi. Katilimcilar, gerçek beyin ameliyati yapar gibi sentetik malzemelere bypass ameliyati uyguladi. Beyin damarlarina bypass ameliyati yapabilme konusunda pratik egitim alan katilimcilar, daha sonra havyanlar üzerinde de ileri egitimler alacak.

Kurslar devam edecek

Beyindeki damarla ilgili ameliyatlarin oldukça detayli çalisma gerektiren zorlu ameliyatlar oldugunu kaydeden IEÜ Medical Point Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Bölümünden Doç. Dr. Ali Akay, bu ameliyatlari yapacak hekimlerin deneyim elde etmesi gerektigini vurguladi. Cerrahi asistan ve uzmanlara yönelik gerçeklestirilen mikrovasküler anastomoz kursunun Izmir’de ilk kez düzenlendigini ifade eden Doç. Dr. Akay, “Verdigimiz bu kursun ardindan, hayvan dokusu ya da kadavra üzerinde bir kurs daha vermeyi planliyoruz. Daha sonra canli hayvan üzerinde bir kurs planlamamiz da bulunuyor” dedi.



“Mikro cerrahi islemlerde pratik yapmak çok önemli”

Kursa iliskin bilgilendirmede bulunan Op. Dr. Evren Sandal, “Teknolojinin gelismesiyle birlikte, eskiden yapilamayan zor ve teknik ameliyatlar daha fazla yapilabilir hale geldi. Bunlardan biri de beyindeki damarlarin tamiri, bypass ameliyatidir. Bu derece zorlu ve mikro çapli damar islemleri, artik daha fazla yapiliyor. Ortalama yasam beklentisi çok yükselmis durumda. 90 yasinda beyin damari tikali olan hasta için çözüm üretilmeye çalisiliyor. Artik, ‘ameliyat edilemez tümör’ kavrami giderek azaliyor. Bu yüzden mikro cerrahi islemlerde pratik yapmak çok önemli. Özellikle cerrahi asistanlik döneminde, bu tip kurslarin düzenli olarak yapilmasi gerekiyor” diye konustu.

Kursa katilan cerrahi uzman ve asistanlar da kursun çok faydali geçtigini ifade etti.

Kaynak: İHA