Kronik Agrilar Depresyonu Tetikliyor

Uzman Psikolog Tülinay Seçkin, ruhsal sikintilar yasayan kisilerde birtakim bedensel sikintilarin da ortaya çikabilecegini belirterek, "Ruh ve beden sagliginin bir bütün oldugunu düsünürsek, ruh sagligimizi etkileyen her sey beden sagligimizi da etkileyecektir. Ayni sekilde kendimizi ruhsal olarak iyi hissetmiyorsak buna bedensel problemlerde etki edecektir” dedi.

Kronik Agrilar Depresyonu Tetikliyor
Memorial Hastanesi Psikoloji Bölümü, Uzman Psikolog Tülinay Seçkin Harvard Üniversitesi Tip Fakültesinde yapilan arastirmada vücuttaki kronik agri, herhangi bir fizyolojik kökeni olmayan kronik agrilarin, depresyonu arttirdigini, tetikledigini ve ayni sekilde depresyon yasayan kisilerinde fazla agrilarinin oldugunu söyledi.



Cilt reaksiyonlari, kronik agrilar ve nefes almada güçlük gibi kötü ruh sagliginin zamanla bagisikligi da azaltan bir durum oldugunu söyleyen Seçkin “Vücudun fonksiyonlarini azaltip fiziksel rahatsizliklara karsi savunmasiz hale getiriyor. Herhangi bir fiziksel rahatsizlik oldugundan daha agirlastirabiliyor. Anksiyete, depresyon, uykusuzluk, sindirim sikintilari, sirt ve kas agrilari gibi sorunlara da yol açiyor” diye konustu.

Arastirmalar ruhsal bozukluklarin fiziksel hastaliklari, fiziksel hastaliklarin da ruhsal hasatliklari etkiledigine dikkat çeken Seçkin, bunun bir döngü oldugunu söyledi.

Seçkin, "Dogru tutum ve gerekli tedaviyle üstesinden gelmek mümkün. Fiziksel ve ruhsal saglik arasindaki dengeyi korumak çok önemli. Vücutta herhangi bir stres varsa, özellikle bu stres kronik bir hale gelmisse, beyin kimyasinda da bazi degisikliklere sebep oluyor. Bu inme, kalp hastaliklari, kronik hastaliklar gibi sorunlari da tetikleyebiliyor. O yüzden burada dikkat etmemiz gereken biraz daha ruh ve beden sagligini, negatif duygularin ya da kötü bir zihinsel durumun bizi nasil etkiledigini, mesela kronik bir hastalik da kisiyi etkileyebilir” seklinde konustu.

Sagliksiz bir bedenin ruhsal sagligi da etkiledigini belirten Seçkin, açiklamalarini söyle sürdürdü:

“Obezite olan insanda panik atak olur, kaygi bozuklugu olur kabul görmeme, kötü görüntü gibi bu kisinin ruhsal sagligini da etkileyebilen bir durum oluyor. Aslinda bu bir döngü. Ruhsal ve fiziksel saglik bir bütün o yüzden bunu ele alirken de ikisinde bütünsel yaklasmak gerekmekte. Peki, burada neler yapilabilir? Ilk olarak kisinin duygularini ifade etmesi, duygularini disa vurmasi önemli. Özellikle egzersizlerden, sporsal aktivitelerden faydalanmasini öneriyoruz. Kisinin egzersizlere yönelmesi vücudundaki bagisikligi olumlu anlamda etkileyebilecek, kan dolasimini artiracak. Buda stres hormonlarinin azalmasina neden olacak. Burada kendisine iyi gelecek aktiviteleri yapmasini öneriyoruz”.
Kaynak: İHA