'Izmir Model Fabrika' Ilk Meyvelerini Verdi

Türkiye’nin en önemli model fabrikalarindan biri olan “Izmir Model Fabrika”, ögren-dönüs programindan faydalanan çeyrek asirlik Mutlu Metal firmasina yepyeni sektörlerin kapilarini açti. Iki kusagin birlikte çalistigi bir aile isletmesi olan Mutlu Metal’in çalisanlari yalin üretimi yerinde görüp, kendi üretim süreçlerinde neleri degistirebileceklerini ögrendi. Firma sahasinda yapilan çalismalar ile birlikte, siparisin alinmasindan sevkiyatina kadar geçen ortalama 8 haftalik süre 6 haftaya indi. Firma yetkilileri tasarruf ettikleri zaman ve maliyetle Mutlu Marine markasina da yatirim yapip, tekne ve yat firmalarina proje ortakligi yaparak paslanmaz çelik tekne ve yat aksesuarlari üretimini hizlandirdi.

'Izmir Model Fabrika' Ilk Meyvelerini Verdi


Ilk uygulayici firma

Çimen Atalay tarafindan 1980 yilinda kurulan ve Izmir Torbali’da hizmet vermeye devam eden Mutlu Metal, Izmir Model Fabrika’nin Ege Bölgesindeki ilk uygulayici firmasi oldu. Yalin üretim sisteminin iyilestirilmesi için pek çok çalisma yapan firmadan 25 kisilik ekip, ögren-dönüs programiyla Model Fabrika dan egitim ve danismanlik hizmeti aldi.

Üretim süresi kisaldi

Yapilan çalismalar sonunda basari kriteri spesifik ve ölçülebilir hale getirildi.

Firmanin paketleme bölümünde olusan darbogazin çözülmesine ve buradan geriye dönülerek akisin iyilestirilmesine yönelik bir planlama yapildi. Siparisin alinmasindan sevkiyatina kadar geçen ortalama 8 haftalik sürenin 6 haftaya indirilmesi hedef olarak belirlendi. Yapilan çalismalar ve verilen egitimler ile israflarin görülebilir hale gelmesi için farkindalik olusturuldu. Günlük paketleme kapasitesinin ortalama yüzde 25 oraninda arttirilmasi ve kalite iyilestirmeleri ile 8 haftalik sürenin 6 haftaya düsürülmesi ile hedefe ulasildi.

Ana faaliyet alanlari olan züccaciye ve mutfak endüstrisi sektöründe, tencere kulplari ve mutfak gereçlerinin tamamlayici aksesuarlarinin üretimini yaptiklarini söyleyen firmanin ikinci nesil yöneticileri Gülesin Atalay ve Gülçin Atalay Tunç, “Yalin üretim uygulamalari sayesinde Mutlu Metal’in paslanmaz çelik kulp üretimindeki tecrübesini, soguk sekillendirme, kaynak ve yüzey isleme teknolojilerinde modern üretim yöntemleri ile destekleyerek firmamizin farkli sektörlerde de is yapabilme yeteneklerini artirdik. Bu strateji ile buzdolabi kulplari imalati ile beyaz esya sektöründe de yerimizi aldik. Ayni zamanda paslanmaz çelikteki bilgi birikimimiz ve denizcilige olan ilgimizin de etkisi ile olusturdugumuz Mutlu Marine markamizla tekne ve yat firmalarina proje ortakligi yaparak paslanmaz çelik tekne ve yat aksesuarlari üretiyoruz. Yüzde 85 oraninda özellikle Avrupa ülkelerine ihracat yapiyoruz” diye konustu.



Atalay: "Ise olan inançlari artti"

Mutlu Metal’in kurucusu ve Yönetim Kurulu Baskani Çimen Atalay: “Arkadaslarimizin Model Fabrika’da aldiklari egitimlerle hem ise olan inançlari artti hem de ‘bunun bana ne faydasi var’ sorularinin cevabini ögrenmis oldular. Böylece Ege Bölgesi’nin ‘MUTLU Model Fabrikasi’nin ilk tohumlarini onlarin zihinlerine ve kalplerine ekmis olduk” dedi.



Elmasoglu: "Bu basari dogru yolda oldugumuzu gösteriyor"

Model Fabrika’nin deneyimsel ögrenme metoduyla firmalara sundugu katkinin önemine deginen Izmir Model Fabrika Yönetim Kurulu Dönem Baskani ve Izmir Ticaret Odasi Yönetim Kurulu Baskan Yardimcisi Cemal Elmasoglu, “Model Fabrika içerisinde gerçek üretim hatlari mevcut. Uygulamali egitimlerde katilimcilar kendi isletmelerindeki sorunlarin aynilarini görüyor ve bunlari nasil çözebilecekleri ile ilgili uygulamali egitimler aliyorlar. Mutlu Metal firmamizin basarisi bizlere dogru bir yolda oldugumuzu gösteriyor. Degisen ve dönüsen dünyada yalin üretimin önemini tüm firmalarimizin kavramasi için elimizden geleni yapmaya devam edecegiz” diye konustu.

Kaynak: İHA