Dogu'nun En Büyük Tarima Dayali Ihtisas (BESI) OSB'si Malatya'ya Kuruluyor

Deprem bölgesi Malatya’ya Dogu Anadolu Bölgesi’nin en büyük Tarima Dayali Ihtisas (BESI) Organize Sanayi Bölgesi kuruluyor. Fiziki çalismalarin yüzde 70 oraninda tamamlandigi tesisin bölge ekonomisine ciddi oranda katma deger saglamasi bekleniyor.

Dogu'nun En Büyük Tarima Dayali Ihtisas (BESI) OSB'si Malatya'ya Kuruluyor
Kahramanmaras merkezli depremlerin vurdugu Malatya’da yaralar sariliyor. Büyük bir yikimin yasandigi kentte ekonominin yeniden canlanmasi için çalismalara hiz verilirken, yaklasik 6 yil önce projelendiren Yazihan Ilçesi Tarima Dayali Ihtisas (BESI) Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyetlere baslanmasi için ise gün sayiliyor.

“Yil sonunda faaliyete baslanilmasini bekliyoruz”

3 bin 200 dönümlük bir arazi üzerine kurulan tesisin yil sonunda faaliyete baslamasini beklediklerini kaydeden Malatya Ticaret Borasi (MTB) Baskani Ramazan Özcan, ”Malatya’da son yillarda tarimsal alanindaki yatirimlarin devaminda da hayvancilik alaninda da çok önemli yatirimlar yapiliyor. Bunlardan biriside Yazihan ilçemiz Misirdere bölgesinde 3 bin 200 dönüm alan üzerine insa edilen Tarima Dayali Ihtisas (BESI) Organize Sanayi Bölgesi’dir. Gerçeklesme orani yüzde 70’lerin üzerinde yil sonunda projenin hayata geçmesini bekliyoruz. Yüklenici firma bu konuda yogun bir mücadele veriyor” dedi.

"Bölgedeki en büyük yatirimlardan bir tanesi"

Projenin bir kamu yatirimi olduguna dikkat çeken Malatya Ticaret Borasi (MTB) Baskani Ramazan Özcan, ”99 isletmeye arsa tahsisi yapmayi planliyoruz. 50 bas büyük hayvan besleme kapasitesinden bin basa kadar arsa tahsisleri gerçeklestirecegiz. Ilk etapta toplamda 16 bin 500 hayvan besleye bilecek bir kapasiteye sahibiz. Özellikle de Tarim ve Kirsal Kalkinmayi Destekleme Kurumu’nun da (TKDK) verecegi desteklerle de yakin zamanda burada yatirimlar baslayacak. Bölgede yatirim yapmayi planlayan tüm yatirimcilarin arsa tahsisi için müracaatlarini bekliyoruz. Ayrica bölgeye çok önemli bir biyogaz tesisinin yani sira hayvanlarda elde edilen gübre ile de bir enerji tesisi ve 5 MW gücünde GES kuruyoruz. Et entegre tesisi, soguk hava depolari, kesim haneler ile kaba yem farikasi diye adlandirdigimiz birde yem fabrikasini hayata geçirecegiz. Dolayisiyla burada bir kompleks insa ediliyor. Bu bir kamu yatimidir ve bölgedeki en büyük yatirimlardan bir tanesi insallah kisa bir sürede Malatya ve Türkiye’nin hizmetine sunacagiz“ diye konustu.

Bir tarim ilçesi olan Yazihan’in projenin hayata geçmesiyle hayvancilik alaninda da adindan söz ettiren bir ilçe olacagini aktaran Özcan, projeye ciddi bir talebin oldugunu belirterek yatirimcilari Yazihan Ilçesi Tarima Dayali Ihtisas (BESI) Organize Sanayi Bölgesi’ne beklediklerini söyledi.

Kaynak: İHA