George Floyd'un Ölümüyle Ilgili Son Ceza Davasinda Eski Polis Memuru Thao'ya 4,9 Yil Hapis

ABD’nin Minnesota eyaletinde orantisiz güç kullanarak siyahi George Floyd’un ölümüne neden olan eski polis memuru Derek Chauvin’in yaninda bulunan eski polis memuru Tou Thao, Floyd’un öldürülmesine yardim ve yatakliktan 4,9 yil hapis cezasina çarptirildi.

George Floyd'un Ölümüyle Ilgili Son Ceza Davasinda Eski Polis Memuru Thao'ya 4,9 Yil Hapis
ABD’nin Minnesota eyaletinde 2020’de siyahi George Floyd’un polis siddeti sebebiyle öldürülmesiyle ilgili son ceza davasinda karar açiklandi. Orantisiz güç kullanarak Floyd’un ölümüne neden olan eski polis memuru Derek Chauvin’in yaninda bulunan eski polis memuru Tou Thao, Floyd’un öldürülmesine yardim ve yatakliktan 4,9 yil hapis cezasina çarptirildi. Thao mahkemede, "Kötülük yapmak veya kimseyi incitmek istemedim. Niyetim asla bu degildi. Yapabilecegimi düsündügümün en iyisini yaptim" dedi.

Hennepin Ilçe Bölge Yargici Peter Cahill tarafindan Thao’ya verilen hapis cezasi, Minnesota Bassavcisi Keith Ellison tarafindan talep edilen 4,3 yildan fazlaydi. Thao, cinayetten hüküm giyen dördüncü ve son polis memuru olarak kayitlara geçti.

Federal yargilamada 3,5 yil hapis cezasi verilmisti

Floyd’un ölümüyle ilgili subat ayinda federal düzeyde yapilan yargilamada, Floyd’un medeni haklarini ihlal etmekten ve meslektaslari Chauvin’i durdurmak için müdahale etmemekten suçlu bulunan Thao, 3,5 yil hapis cezasina çarptirilmisti. Thao, son aldigi eyalet düzeyindeki hapis cezasini federal hapis cezasiyla ayni anda çekecek.

Floyd’un öldürülmesi

Minnesota eyaletinde yer alan Minneapolis kentinde polis memuru Chauvin, 25 Mayis 2020’de 46 yasindaki siyahi Floyd’u dolandiricilik süphesiyle gözaltina aldigi sirada Floyd’un boynuna dizi ile dakikalarca baski uygulamisti. Olay yerindeki görgü taniklari tarafindan kaydedilen görüntülerde Floyd’un "Nefes alamiyorum" diye polislere durmalari için yalvardigi kaydedilmisti. Olayda eski polis memurlari J. Alexander Kueng ve Thomas Lane, Floyd’un bacaklarini tutarken, Thao ise bölgedeki kalabaligi engellemisti. Hastaneye kaldirilan Floyd’un polis siddeti nedeniyle ölmesi hem ülke gündeminde hem de dünyada protestolara neden olmustu.

Floyd’un ölümüne neden olmakla suçlanan Chauvin ise olaydan 4 gün sonra gözaltina alinmis ve hakkinda açilan 2. ve 3. dereceden cinayet suçlamalariyla eyalet mahkemesi tarafindan 22,5 yil, federal mahkeme tarafindan ise Floyd’un medeni haklarini ihlal etmekten ve cinayetten 21 yil hapis cezasina çarptirilmisti. Chauvin, iki hapis cezasini da ayni anda yatacak.

Floyd’un medeni haklarini ihlal etmekten federal mahkemede suçlu bulunan Keung ve Lane ise sirasiyla 2,5 ve 3 yil hapis cezasina çarptirilmisti. Keung ve Lane, eyalet düzeyindeki yargilanmalarinda ise haklarindaki "ikinci derece kasitsiz cinayete yardim ve yataklik etme" suçunu kabul etmisti. Keung, 3,5 yil, Lane ise 3 yil hapis cezasi almisti.
Kaynak: İHA