Beylikdüzü'ndeki Tarihi Liman Yok Olma Tehlikesi Ile Karsi Karsiya

Istanbul Beylikdüzü’nde bulunan 2 bin 400 yillik tarihi liman günümüzde yok olma tehlikesi ile karsi karsiya kaldi. Çevresinde birkaç tas duvar kalintisi bulunan tarihi yapinin 300 metre yakininda yapilan insaat çalismalari sirasinda ayni yüzyillara ait oldugu düsünülen bir yerlesim yeri ortaya çikmisti.

Beylikdüzü'ndeki Tarihi Liman Yok Olma Tehlikesi Ile Karsi Karsiya
Anadolu ve Avrupa arasinda önemli bir ticari köprü konumundaki Istanbul Beyliküzü Angurina Limani yok olma tehlikesi ile karsi karsiya kaldi. Yapinin, tarihi bir liman oldugunu anlamak neredeyse imkansiz hale geldi. Çevrede sadece birkaç eski tas duvardan baska liman oldugunu anlatan bir yapi bulunmuyor. Limanin 300 metre yukarisinda ise yapilan insaat çalismalari sirasinda ayni yüzyillara ait oldugu düsünülen bir yerlesim yeri bulunmustu. Insaat çalismalarinin o bölgede durduruldugu, ancak hemen dibinde ise devam ettigi görüldü.

Ortalama 13 yüzyil boyunca bir liman bulunan bölgede bugün Ambarli Limani’nda tasimacilik faaliyeti yapiliyor. 2 bin 400 yildir ayni bölgede gemi ile liman tasimaciligi yapildigini ifade eden Arkeolog Ömer Faruk Yavasçay, bu durumun dünyada esi benzerine pek rastlanmadigini dile getirdi. Daha önce Angurina limanin 2 kilometre açiginda 8 adet ayni döneme ait oldugu düsünülen gemi enkazina ulasilmisti. Ilk belirlemelere göre gemilerin bölgede etkili olan firtinadan battigi biliniyor.

“Buranin arkeoloji parka dönüstürülmesi gerekiyor”

Alanin Istanbul’un en eski limanlarindan birisi olarak gösterildigini ifade eden arastirmaci Arkeolog Ömer Faruk Yavasçay, “Milattan önce 4. yüzyil ve milattan sonra 9. yüzyil tarihlerinde kullanildigini biliyoruz. Ortalama 13 yüzyil boyunca burada bir liman bulunuyormus. Bazi kaynaklarda burada hem ambar hem de tersane oldugu yaziyor. Maalesef buranin antik bir liman oldugunu söylemek imkansiz. Antik bir liman oldugunu gösteren bir isaret gözükmüyor. Ayrica her taraf çöp ile dolmus durumda. Burasinin en yakin zamanda koruma altina alinip buranin arkeoloji parka dönüstürülmesi gerekiyor” dedi.



“2 bin 400 yildir liman olarak kullanildigini gösteriyor”

Istanbul’un en büyük limani olan Ambarli limani hemen yakinda bulundugunu ifade eden Yavasçay, “Buda bize burasinin 2400 yildir liman olarak kullanildigini gösteriyor. Buda dünyada bence esi benzeri olmayan bir olay. Ayni bölgenin 2 bin 400 yildir liman olarak kullanilmasi muhtesem. Günümüzde oldugu gibi geçmiste de dogu ile batinin merkezi konumundaydi. Bugün de bu özellik halen Ambarli limani ile sürdürülüyor. Burasini adi kaynaklarda Angurina diye geçiyor. Burasinin 300 metre yukarisinda ise bir yerlesim yeri tespit edildi. Bazi kaynaklarda bu iki bölgenin baglantili oldugu yaziyor” diye konustu.

Kaynak: İHA