Nigde'de Ilk Kez Arkeoloji Ve Kültürel Mirasi Çalistayi Düzenlendi

Nigde Il Kültür ve Turizm Müdürlügü tarafindan Nigde Arkeolojisi ve Kültürel Mirasi Çalistayi düzenlendi.

Nigde'de Ilk Kez Arkeoloji Ve Kültürel Mirasi Çalistayi Düzenlendi
Düzenlenen çalistayda açilis konusmasi yapan Vali Yardimcisi Adnan Türkdamar; Anadolu medeniyetlerinin zenginligine dikkat çekerek, son yillarda Göbeklitepe’den sonra 10 bin yila kadar uzanan medeniyetlerin kesfedildigini belirtti.

Müzelerde bu medeniyetlerin buluntularinin sergilendigini belirten Türkdamar sunlari söyledi;

"Çalistaydan Sirçalitepe’den bir Göbeklitepe, Tyana’dan da bir antik kent çikabilir mi diye düsünüyorum. Tabii ki Anadolu medeniyetlerinin her biri binlerce aliskanlik birakmis, buluntulardan da bunu görüyoruz. Bu çalistay ilimizde ilk defa yapiyor, ilimiz de Anadolu’nun ortasinda bir sehir oldugundan bir açik hava müzesi. 7 kazinin ayni anda yapilmasi muhtesem."

AK Parti Nigde Milletvekili Cevahir Uzkurt da bu tür çalistaylarin bu cografyanin tarihi ve kültürel açidan ne kadar kiymetli oldugunu gösterecek bilimsel çiktilarin paylasilmasi açisindan önemli oldugunu vurguladi. Baskan Özdemir yapmis oldugu konusmada özellikle Kale ve Çevresi Yenileme ve Koruma Projesi üzerinde durdu. Bu projenin, Nigde’nin tarihi kale bölgesinin restore edilmesi ve çevrenin düzenlenmesiyle bölgenin turizm açisindan daha cazip hale getirilmesinin hedeflendigini söyledi.

Baskan Özdemir, projenin tamamlanmasiyla birlikte Nigde’nin turizmde daha da ön plana çikacagini ve ziyaretçilerin sehrin tarihi ve kültürel mirasiyla tanisabilecegini söyledi.

Baskan Özdemir; "Yurtiçi ve yurtdisindan gelen arastirmacilarin katildigi bu çalistayda ‘Nigde’mizi Kale ve Çevresi Yenileme ve Koruma’ Projemizi tanittik. Nigde’nin tarihi mirasinin gelecek nesillere aktarilmasi ve tanitilmasi için yapilan bu çalistayin, bölgenin kalkinmasina önemli katkilar saglayacagina inaniyoruz” dedi.

Nigde Belediye Baskani Emrah Özdemir; çalistayin düzenlenmesinde emegi geçen herkese tesekkür ederek, bu tür etkinliklerin, Nigde’nin turizm potansiyelini artirmasi ve bölgenin tarihi ve kültürel degerlerinin korunmasi adina önemli bir rol oynadigini dile getirdi.

Il Kültür ve Turizm Müdürü Ismail Tecimer de; birçok medeniyete ev sahipligi yapan kentte yaklasik 10 bin yillik kesintisiz yasamin sürdügünü bildirdi. Çiftlik Tepecik Höyük Kazi Baskani Doç. Dr. Erhan Biçakçi da Nigde’deki kazi çalismalarinin baslangici ve devam eden çalismalar hakkinda bilgi verdi.
Kaynak: İHA