Hatay Yapilan Çalismalarla Yeniden Ayaga Kalkacak

Hatay Büyüksehir Belediye Baskani Lütfü Savas, asrin felaketi olarak nitelendirilen 6 Subat depremlerinin ardindan Hatay’in yeniden ayaga kalkabilmesi için Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Mehmet Özhaseki ile uyum içinde çalistiklarini belirterek, Hatay’in nadide bereketli topraklarina sahip çikilmasi gerektiginin altini çizdi.

Hatay Yapilan Çalismalarla Yeniden Ayaga Kalkacak
Hatay’daki son durum hakkinda açiklamalarda bulunan Büyüksehir Belediye Baskani Lütfü Savas, Hataylilarin hem genel ekonomik sorunlar hem de deprem nedeniyle çok zor zamanlar geçirdiklerini vurgulayarak, “Can kayiplarimiz nedeniyle çok üzgünüz. Insanlar artik hayatlarina devam edebilmek istiyor, insaat yapip yapamayacaklarini bilmek istiyor. Sehrimiz 7 defa yikilip, 8 defa kuruldu. 9. defa nasil daha saglikli bir sekilde yeniden insa edebiliriz diye çalisiyoruz. Tarihi dokudan ulasima, yesil alanlarimizi da koruyarak yasanabilir ve modern bir sehir kuralim istiyoruz” dedi.



“Ilk günden itibaren insanimizin ihtiyaçlarini gidermeye çalisiyoruz”

Depremin ardindan yasanan altyapi sorunlari hakkinda da açiklama yapan Baskan Savas, “Birçok su kuyumuz kurudu ve çogu yerde de borularda kopmalar oldu. 170 civarinda yeni su kuyusu açtik. Birçok yere yeni isale hatti da dösedik. 183 civarindaki konteyner kentin temiz ve kirli suyu HATSU tarafindan baglaniyor. HATSU’nun isleri 12 kat artti. Belediye binalarimiz kullanilamaz halde ve birçok personelimizi de kaybettik. Ona ragmen depremin ilk gününden itibaren insanlarimizin ihtiyaçlarini gidermeye çalisiyoruz” dedi.



“Her konuda bize destek verilmesi lazim”

Yikimin en çok oldugu Hatay’da sehrin her sorunu için ilgili bakanliklar ve yerel yönetimlerin birlikte hareket etmesi gerektigini vurgulayan Savas, “Hatay’da sadece Hatay Büyüksehir Belediyesi yok. Türkiye acil müdahale planinda 8 bakanligin bu isin içinde olmasi lazim. Bakanliklar bizim yetemedigimiz isleri yapmakla mükellefler. Bakanliklar ve çözüm ortaklarimizin her konuda bizlere destek vermesi lazim. Hepimiz ortak çalismak zorundayiz” diyerek ortak hareket edilmemesi durumunda sehrin yeniden eski günlerine kavusmasinda sikintilar olusacagini söyledi.



Hatay’in depremi yasayan diger illere göre çok daha fazla yikim yasadigini söyleyen Baskan Savas, “7 tane ilçemiz depremden çok fazla etkilendi. Deprem 6 ay önce oldu ama Hatay birçok asamayi geçti. Sehrimiz için plan ve projeler yapiyoruz. Bakanliklarin ve bizlerin de Hatay için yapmak istedikleri var. Ama bir belediye baskani olarak Hatay’in daha saglikli ve güçlü yapilanmasini istiyorum. Çevre ve Sehircilik Bakanimiz Sayin Özhaseki ile uyumlu çalismaya gayret ediyoruz. Hatay’in sorunlarini ortak akilla çözmeye çalisiyoruz” dedi.



“Sayin Özhaseki ile çalismalarimizi paylasacagiz”

Hatay’in yeniden plan ve program dahilinde yapilanmasini Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Mehmet Özhaseki ile paylasacaklarini da söyleyen Savas, “Biz 112 akademisyenle bu konuyu uzun zamandir çalisiyoruz. Ilerleyen zamanda uzmanlarla toplanti yaparak çalistay gerçeklestirecegiz. Çevre, ulasim ve birçok sorunun çözümü için çalismalarimizi bakanimizla paylasacagiz. Sehrimizin güçlü ve saglam bir sekilde olmasi lazim” dedi.

Savas, Hatay’in yeniden ayaga kalkabilmesi için Bakan Özhaseki ile su anda uyum içinde çalistiklarinin altini çizdi. Hatay’in belirli bölgelerinde yapilan kamulastirma ile ilgili de konusan Savas, kamulastirma kararinin gönüllülük esasinda olmasi, zeytinliklere dokunulmamasi ve Hatay’in nadide bereketli topraklarina sahip çikilmasi gerektiginin altini çizdi.

“Akkoynak bugdayi kazanç katacak”

Hatay’daki üretici ve çiftçilerin kalkinmasi ve sehre göçün önüne geçmek amaciyla projeler gerçeklestirdiklerini de açiklayan Savas, “Orta Asya’dan getirmis oldugumuz Akkonak bugdayimiz yesermeye basladi.

Glutensiz ve besin degeri yüksek bugdayin sehrimizde yetismesi bizim için çok kiymetli. Akkonak bugdayinin burada yetismesi sehrimiz için büyük bir kazanç olacak” dedi.



“Sporla Hatay gündemde olacak”

Atakas Hatayspor’un son durumu ve çalismalari hakkinda da bilgi veren Baskan Savas sunlari söyledi:

"Eski yönetimle çalismalarimiza devam ediyoruz. Yeni transferlerle takimimizi güçlendiriyoruz. Daha küçük umut veren futbolcular alip, bunu biraz pisirip piyasaya sürmek istiyoruz. Futbol Federasyonu ayaga kalkmamiz için bize ekonomik destekler verdi. Sporla insanimizin ruhsal yapisini normallestirmek, gelecekle ilgili kaygilarini azaltmak ve umutlandirmak istiyoruz. A. Hatayspor hepimizin degeri. Takimimiz her hafta maç öncesi ve maç sonrasi Hatay’daki depremi ülkemizin gündeminde tutarak, çektigi sikintilari tüm Türkiye’ye unutturmamayi saglayacak. Her sene düzenlemis oldugumuz uluslararasi aba güreslerimizi de bu sene tekrardan düzenlemeye çalisiyoruz. Su ana kadar 12 ülke katilacagini bildirdi. Sadece Türkiye’de degil, tüm dünyada da spor araciligiyla Hatay’i gündemde tutmak istiyoruz.’’
Kaynak: İHA