Findikta Rehabilitasyon Çalismalari

Samsun’da findik bahçelerinde rehabilitasyon çalismalari yürütülüyor.

Findikta Rehabilitasyon Çalismalari
Çarsamba Ilçe Tarim ve Orman Müdürlügü ile Çarsamba Ticaret Borsasi arasinda 3 Mart 2022 tarihinde yapilan “Findik Bahçelerinde Rehabilite Projesi” protokolü çerçevesinde, hasat öncesi örnek findik bahçelerinde inceleme yapildi. Çarsamba ilçesi Çatak ve Arimköseli Mahallelerinde Ilçe Tarim ve Orman Müdürlügü ekipleri ile Çarsamba Ziraat Odasi personelinin findik bahçelerinde yaptigi rehabilitasyon çalismalarini, Çarsamba Kaymakami Doç. Dr. Sükrü Yildirim, Samsun Il Tarim ve Orman Müdürü Ibrahim Saglam, Çarsamba Ilçe Tarim ve Orman Müdürü Irfan Öztürk, Çarsamba Ticaret Borsasi Yönetim Kurulu Baskani Haci Toraman, Çarsamba Ticaret Borsasi Genel Sekreteri Sercan Yasar ve Çarsamba Ziraat Odasi Baskani Muammer Aydemir yerinde inceledi.

“Amacimiz çiftçinin kazancini artirmak”

Yaptigi incelemelerde açiklamalarda bulunan Il Tarim ve Orman Müdürü Ibrahim Saglam, “Findikta rehabilitasyon çalismalarini iki yildir Çarsamba ve Terme ilçelerinde sürdürüyoruz. Çarsamba ilçesinde de borsamizin alet ve ekipmanlar ile destek vererek ayni zamanda Ilçe Tarim ve Orman Müdürlügü ve ziraat odamizin personel destekleri ile findik bahçelerinde rehabilitasyon çalismalarina baslanmisti. Rehabilite dedigimiz çalisma, yaslanmis olan agaçlarin gençlestirme isleminin yani sira bakim, gübreleme ve set çalismalaridir. Bu çalismalar hem toprak üzerindeki mineral maddelerin yagmur suyu ile kaymasini önlüyor. Köklerin atilan gübrelerden yararlanmasini sagliyor. Ayni zamanda erozyonu da önleme özelligi var. Bizim amacimiz, çiftçinin kazanci ne kadarsa artirma çabamiz var. Agaçlarimizin gençlestirilme aninda belki çiftçilerimiz ilk yilda ürün alamadik diyebilir ama daha sonraki yillarda faydasini görecektir” dedi.



“13 ilçemizde 26 ekip olusturduk”

Çiftçiye hizmetlerin devam edecegini aktaran ve bakanliga projeyi sunarak 13 ilçede 26 ekip olusturduklarini belirten Müdür Saglam, “Ova kismindan daglik kisma çikarken agaçlarda artis görüyoruz. Findik ocaklarinda dal sayilarinin az olmasi gerekiyor. Dolayisiyla rehabilitasyon çalismasinin findik bahçelerinde de olmasi gerektigini düsündük. 13 ilçemizde bakanligimiza sunmus oldugumuz projemizde rehabilitasyon çalismasi dahilinde 13 ilçemizde 26 ekip olusturduk. Hem bakim budama da hem çapalamada tüm makinelerini ilçe teknik elemanlarimiza teslim ettik. Insallah borsa ve ziraat odamizla beraber çiftçilerimize hizmetlerimiz devam edecek” ifadelerini kullandi.

“Samsun’da rekolte tahmini 124 bin 480 ton”

Samsun’da geçen seneye oranla findikta rekoltenin bu sene fazla olacagini açiklayan Saglam, “Geçtigimiz sene 112 bin 500 ton olan rekolteyi bu sene yapmis oldugumuz çalismada yaklasik 124 bin 480 ton olarak tahmin ettik. Findik torbaya girmeden kilo tahmini yapilmaz ama bizim tahminimiz bu sekilde. Bu projede emegi geçen tüm kurum ve ekiplerimize tesekkür ediyorum” diye konustu.



“Budama yapilan bahçelerde verimlilik yüksek”

Projenin ilerleyisini degerlendiren ve katilimcilara aktaran Çarsamba Ticaret Borsasi Yönetim Kurulu Baskani Haci Toraman ise “Proje çerçevesinde 2022 yilinda oldugu gibi olusturulan cep teras bahçelerinde ve budama yapilan findik bahçelerinde mevsim sartlari takip edilerek gözlemleme yapilmis, findik bitkisinin fenolojik gelisimi Ilçe Tarim ve Orman Müdürlügümüzün teknik personelleri tarafindan takip altinda tutularak uygun is ve islemler yapilmasi konusunda üretici ile temas halinde bulunulmustur. Proje bahçelerinde verim ve kaliteyi artirmak için kislik gübreleme ve toprak tahlilinin önemi, findik külleme ve kozalak akari mücadelesi ve mayis böcegi zararlisi hakkinda bilgi verilerek kültürel ve kimyasal mücadele yapilmasi saglanmistir. Bu çabalarin sonunda görüyoruz ki dogru oranda gübreleme, kimyasal mücadele ve budama ile daha saglikli, daha güçlü ve mahsulü bol findik dallari elde etmis olduk” seklinde konustu.

Çatak ve Arimköseli Mahallelerinde yapilan rehabilitasyon çalismalari ile gelecek sezonlarinda daha iyi verim alinacagi belirtildi.
Kaynak: İHA