Sinirin Sifir Noktasinda Tarlalar Siyaha Boyandi

Kilis’in Musabeyli ilçesinde çiftçinin önemli geçim kaynagi olan üzüm yetistiriciliginde baglardan toplanan üzümler, kurutulmak üzere tarlalara serildi.

Sinirin Sifir Noktasinda Tarlalar Siyaha Boyandi
Havalarin sicakligina göre yaklasik 10 günde kuruyan üzümler, kuruyup toplandiktan sonra hasat mevsimi bu yil için sona erecek. Kilis’in Musabeyli ilçesinde çiftçilerin önemli geçim kaynagi olan Kilis Horoz Karasi üzüm yetistiriciliginde baglardan toplanan üzümler, kurutulmak üzere tarlalara seriliyor. Çogu kurutmalik olarak piyasaya giren ve geri kalani ise sofralik olarak satilan üzümler, Agustos ayindan itibaren tarlalara serilirken ilçede hem hasat, hem de kurutma mesaisi devam ediyor. Baglarda gündelik isçileriyle birlikte toplanan üzümler, daha sonra kurutulmak için tarlalara serilmeye baslandi. Kurutulmasi için toplanan üzümlere önce su potasyum karbonat ve zeytinyagindan olusan karisimla yikandiktan sonra sergi alanina aliniliyor. Kuruyan üzümler ise hem iç piyasada hem de basta Avrupa ülkeleri olmak üzere çesitli Ülkelere ihraç ediliyor.

‘‘Bu sene 6 kilogram yas üzümden 1 kilogram kuru üzüm çikiyor’’

Geçen sene 4 kilogram yas üzümden 1 kilogram kuru üzüm çiktigini, bu sene ise iklim sartlarindan dolayi 6 kilogramdan 1 kilogram kuru üzüm elde ettiklerini söyleyen çiftçi Sadik Yilmaz, ‘‘Iklim sartlarindan dolayi bu sene 6 kilogram kuru üzümden 1 kilogram kuru üzüm çikiyor. Geçen senelerde daha fazla kuru üzüm elde ediyorduk. Iklim sartlarindan dolayi tiyekler yanmis durumda oldugundan dolayi verimli üzüm alamadik. Benim üzümden baska gelirim yok esim ve çocuklarim sadece üzüme bakiyor. Üzümde bu sekilde olunca bizler çok üzülüyoruz’’ dedi.



‘‘Kilis’in siyah incisinin kurutulmaya baslandi’’

Bölgenin önemli geçim kaynaklarindan biri olan Kilis Horozkarasi üzümünün kurutma mesaisinin basladiginin altini çizen Kilis Ziraat Mühendisleri Odasi Baskani Güven Özdemir, ‘‘Üzüm hasadinin baslamasinin ardindan kurutma mesaisi basladi.

Magdur olan çiftçiler, umudunu yas üzüme birakti. Sabahin ilk isiklariyla tarlalarina gelen üreticiler öglene kadar çalisabiliyor. Üzüm serme islemi yaklasik bir hafta sürüyor ve daha sonra üzümler ambalajlanip paketlendikten sonra piyasaya sürülmeye baslaniliyor. Geçen sene 160 bin dekar alanda üretim alani olani vardi ve 50 bin ton ürün aldik. Bu sene ise yüzde 30 gibi bir rakamla üzüm alabiliriz’’ ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA