1326 Bursa'si Hisar'da Ortaya Çikiyor
Osmangazi Belediyesi, Bursa’nin en eski 5 mahallesinin yer aldigi Hisar bölgesinde hayata geçirdigi “Yasayan Tarih Hisar Içi” projesi ile 6 Nisan 1326 yilinda fethedilen eski Bursa’yi ortaya çikariyor. Tarihi aksta birçok projenin ayni anda devam ettigini belirten Osmangazi Belediye Baskani Mustafa Dündar, “Eski Bursa” olarak bilinen Hisar bölgesinde 1326 yilinda fethedilen Bursa’yi adim adim ayaga kaldirdiklarini söyledi.

Yasayan Tarih Hisar Içi projesinin ilk adimi olan Oruçbey Caddesi’nde yapilan çalismalarin en güzel örneklerinden biri olan Kaleiçi Otel’de gerçeklestirilen sunumda basin mensuplarina bilgi veren Baskan Dündar, tarihi sokagin zemin kaplamasinin yapildigini ve 28 binada cephe yenileme çalismasi gerçeklestirildigini kaydetti.
Baskan Dündar, “Oruçbey Hamami ve Türbesi’nin de içerisinde oldugu caddede, cephe sagliklastirma ile birlikte zemin kaplamasi, altyapi çalismalari ve elektrik hatlarinin düzenlemeleri yapildi. Çalimalar sonunda özensiz sokak görüntüsü ortadan kaldirilarak yasayanlarin kendini ayricalikli hissedecegi özgün bir doku ortaya çikti. Çalismalar 2019 yilinda tamamlandi. Cephe sagliklastirma ve zemin çalismalari ile tarihi sokak eski hüviyetine kavustu” dedi.
Açik hava müzesi çok yakinda
Osmangazi Belediyesi olarak Bursa’ya vizyon katan projelerin yaninda tarihi, dogasi, modern kimligi ile sehrimizi gelecege tasiyacak projeleri de hayata geçirdiklerine vurgu yapan Baskan Dündar, “Bu çerçevede; tarihi miras çalismalarimizla Türkiye’ye örnek olmus bir belediye olarak ilçemizdeki tarihi eserleri bir bir aslina uygun sekilde yenileyip ayaga kaldiriyoruz. Osmanli’nin kurulusuna baskentlik yapmis sehrimizde, 567 rekonstrüksiyon ve restorasyon çalismasi yaptik. Üç medeniyetin derin izlerini tasiyan Bursa’nin tarihi zenginligini iki müze ile taçlandirdik. Bursa’nin fetih gününe kalici hafiza olusturan dünyanin tam panoramik en büyük müzesi, ‘Panorama 1326 Bursa’ Fetih Müzesi ile köklü tarihimize ve kültürümüze can veren bir eser ortaya koyduk. Ayrica müze, ana tema canlandirma salonunun yani sira içerisinde yer alan sosyal ve aktivite alanlari ile büyük ilgi gören ve hayranlik uyandiran bir eser oldu. ‘Yasayan Tarih Hisariçi’ projemiz çerçevesinde Hisar Arkeopark kazilari, bölgenin tarihi kimligini canlandiran önemli bir çalisma olarak devam ediyor. Ortaya çikarilan Roma ve Osmanli dönemlerine ait kalintilari ile proje tamamlandiginda bölge, açik hava müzesine dönüsecek” ifadelerini kullandi.
Hisar bulusmalari çalismalara yön verdi
Tarihte üç medeniyete baskentlik yapmis Hisar bölgesindeki ‘Eski Sehir’ misyonunu günümüze entegre ederek, bu bölgeyi yeniden hak ettigi degere kavusturduklarini anlatan Dündar, “Bu hedefle Hisar’in mevcut fonksiyonlarinin iyilestirilmesi, tarihi dokusunun ortaya çikartilmasi, egitim, sosyo kültürel, günlük yasam yapisinin iyilestirilmesi, Hisar’in misyonunun canlandirilmasi, bölgenin ayaga kalmasi gibi birçok faktörü bir arada degerlendirdik. Bu hedefle mimarlarin, sehir plancilarinin, sanat tarihçilerinin ve bölge halkinin, katildigi uzun soluklu çalismalar yaptik. Bu çalismalar sonucunda belirledigimiz strateji istikametinde bir yol haritasi olusturduk ve tüm paydaslarimiz ile birlikte bunu hayata geçiriyoruz” diye konustu.
Sunum sonrasinda Hisar Kaleiçi Kültür ve Turizm Dernegi Baskani Ahmet Aydin, Bursa’nin tanitimina ve kültür turizmine yaptigi katkilardan dolayi Baskan Dündar, tesekkür belgesi verdi.
Filiboz Mescidi gün yüzüne çikti
Baskan Dündar, daha sonra basin mensuplariyla tarihi sokaklarda yürüyerek insaat çalismalari tamamlanan Filiboz Mescidi’ne geçti. Bursa’nin kusatmasi sirasinda Osmanlilara yardim eden ve daha sonra Müslüman olup yöneticilik yapan Bizansli Philippos’un (Filiboz) oglu Hayrettin’e ait olan tarihi mescidi gün yüzüne çikarttiklari bilgisini veren Dündar, “Kamulastirilarak elde edilen toplam 2 bin 800 metrekarelik alan üzerinde yeniden insa edilen tarihi mescidin rekonstrüksiyon projesi, Sanat Tarihi ve Restitüsyon Raporu istikametinde hazirlandi. 70 metrekare alan üzerinde aslina uygun sekilde insa edilen tarihi mescidin kaba insaati tamamlanirken ince isçilikleri devam ediyor. Önümüzdeki günlerde hizmete açilacak olan tarihi mescit, Hisar bölgesindeki tarihi dokunun bir parçasi olacak” ifadelerini kullandi.
Arkeopark 3 dönemin izlerini tasiyor
Daha sonra ayni bölgedeki Arkeopark kazi alanina geçen Baskan Dündar ve beraberindekileri, burada geleneksel okçular karsiladi. Roma, Bizans ve Osmanli dönemlerine ait kalintilari, Hisar Arkeopark adiyla müzelestireceklerini kaydeden Baskan Dündar, “Çalismalarda, Roma, Bizans ve Osmanli dönemlerine ait su dagitim sistemleri, Roma dönemine ait tugla zeminler ve yollar ortaya çikarildi. Çikan kalintilarin da rölöve çizimleri yapilarak Koruma Bölge Kurulu’na sunuldu ve kabul edildi. Simdi de kalintilarin restorasyonu çalismalarini sürdürüyoruz. Çalisma tamamlandiginda bölge, ortaya çikartilan tasinir ve tasinmaz eserlerin sergilendigi bir açik hava müzesi olacak. Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’ndeki sanal ortam burada canli bir sekilde görülmüs olacak” dedi.
Baskan Dündar, tarihi akstaki inceleme gezisinde son olarak Üftade Türbesi çevresindeki kamulastirma ve uygulama çalismalari hakkinda basin mensuplarina bilgi verdi. 25 Mart 2021 tarihinde; Kavakli Mahallesi Üftade Sokak Ugur Apartmani’nin bahçesinde yasanan toprak kaymasi sonucu, bölgedeki apartman ve is merkezlerinin zarar gördügünü hatirlatan Dündar, “Bölgede gerçeklestirdigimiz jeolojik-jeoteknik etüt çalismalarinin ardindan can güvenligi için yasamanin son derece tehlikeli oldugu tespit edilen 98 mesken, 141 is yeri olmak üzere toplam 239 bagimsiz bölümün kamulastirilmasi için meclis karari aldik. Sehrin tarihini yapisi yeniden gün yüzüne çikarmak için yikim çalismalarinin tamamlanmasiyla birlikte tarihi doku ve sur duvarlarini ortaya çikaracak sekilde projelendirme çalismalari devam ediyor" diye konustu.
