Deniz Polisi Yalova Açiklarinda Batik Gemi Buldu

Yalova’da deniz polisi egitim dalisi sirasinda batik gemi buldu. Kültür ve Turizm Bakanligi koordinesinde ’Yalova Gazi 1 Batigi’ verilen alanda yapilan çalismalarda 9. ve 13. yüzyillar arasinda ticarette yogun olarak kullanilan amfora adi verilen testiler, ahsap parçalari ve balast taslari gün yüzüne çikarildi.

Deniz Polisi Yalova Açiklarinda Batik Gemi Buldu
Yalova’da deniz polisinin su alti kesfi sonrasinda Kültür ve Turizm Bakanligi Yalova Müze Müdürlügü baskanliginda, Bursa Uludag Üniversitesi Sualti Arkeolojisi Anabilim Dali Baskani Doç. Dr. Serkan Gündüz’ün bilimsel koordinatörlügünde çalisma baslatildi. Bölgede Kocaeli Kültür Varliklari Bölge Koruma Kurulu uzmanlari ve deniz polisi dalgiçlarinin katilimiyla su alti tespit ve inceleme çalismalari yapildi. Suyun 12 metre altinda yaklasik 10 farkli noktada genellikle yag, tahil, zeytin, depolamak amaci ile kullanilan amforalarin yani sira ahsap parçalari ve gemilerde kullanilan balast taslari denizden çikarildi. Ampforalarin günsenin (ganos) tip 1 formunda oldugu ve milattan sonra 9. ve 13. yüzyillar arasinda ticarette yogun kullanildigi ögrenildi.

Yalova Gazi 1 Batigi’ndan çikarilan tarihi eserler Yalova Emniyet Deniz Liman Sube Müdürlügü’ne getirildi.

Burada yapilan çalisma hakkinda bilgi alan Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya, "Bu tür buluslar bizi ziyadesiyle memnun ediyor. Polisimize, üniversiteden hocalarimiza çok tesekkür ediyorum. Bu tür çalismalari biz yakindan destekliyoruz. Çünkü tarihe isik tutan bir çalisma" dedi.

Yalova Belediye Baskani Mustafa Tutuk ise Yalova’nin bir liman kenti oldugu belirterek, "Altinova’dan Armutlu’ya Yalova liman kenti. Bunlarin çikmasi da bizim için çok hos. Tarihe isik tutacak, belki de tarihin akisini degistirecek bir iki bulgu da varsa Yalova’miz için iyi ve hayirli olacagini düsünüyorum" diye konustu.

AK Parti Yalova Milletvekili Meliha Akyol ise, "Bu tür çalismalar ilerledikçe Yalova tarihinde degisiklikler olacak. Biz de bu çalismalara destek veriyoruz" ifadesini kullandi.

"Deniz polisi su altinda kesiflere devam ediyor"

Yalova Emniyeti Deniz Limani Sube Müdürü Gökhan Çaglardere daha önce de egitim dalislarinda çesitli cisimlere rastladiklarini anlatti. Çaglardere, daha önce antik liman, iskele kalintilari bulduklarini ve buralarda da arkeolojik çalismalar yapildigini belirterek, "En son yaklasik 1 ay önce yapmis oldugumuz egitim dalisi esnasinda dalgiçlarimiz 1-2 obje gördüler su altinda. Kuskulandiklarini dile getirdiler. Daha sonra hep beraber dalis yaptigimizda su altinda bir yapiyla karsilastik. Bunun üzerine ilgili kurumlara haber verdik. Daha sonra da dalis yaptigimizda burada bir batik oldugu teyit edildi. Balast taslari var, amforalar var. Ondan sonra tekrar bir kazi talebinde bulunuldu ve ilerleyen süreçte de çalismalarimizi gerçeklestirdik" diye konustu.

Il Kültür ve Turizm Müdürü Ziya Karatekin ve Il Emniyet Müdürü Salih Gözüm de incelemelere katildi.

Kaynak: İHA