Maden Çalisanlarindan Ferdi Kaza Sigortasi Teminatlarinin Arttirilmasi Talebi

Maden çalisanlari, Maden Çalisanlari Zorunlu Ferdi Kaza Sigortasi’nin 2015 yilindan beri güncellenmeyen prim ve teminatlarinin günümüz ekonomik sartlarina göre yeniden düzenlenmesini istiyor.

Maden Çalisanlarindan Ferdi Kaza Sigortasi Teminatlarinin Arttirilmasi Talebi
GMIS Genel Baskani Hakan Yesil ile Türkiye Sigorta Eksperleri Isveren Sendikasi (TSEIS) Genel Baskani M. Cemil Boyner, düzenledikleri basin toplantisinda Maden Çalisanlari Zorunlu Ferdi Kaza Sigortasi teminat ödemelerinin günümüz ekonomik sartlari dikkate alindiginda kabul edilebilir olmadigini belirterek, arttirilmasi çagrisinda bulundu. Yesil, 2015 yilinda Bakanlar Kurulu karariyla yürürlüge konan Maden Çalisanlari Zorunlu Ferdi Kaza Sigortasi teminatlarinin o tarihten bugüne 150 bin TL olarak kaldigina dikkat çekerek, “Teminat miktari aradan geçen 8 yillik süreç içinde güncellenmemistir. Biz ve bizim gibi Türkiye’nin dört bir yaninda yüksek riskli meslek icra eden madenciler adina buradan haykiriyoruz; Maden Çalisanlari Ferdi Kaza Sigortasi teminatlari bakanlik nezdinde tekrar degerlendirilmeli ve yeniden düzenlenmelidir” dedi.



Yesil söyle konustu:

“Maden alanlarinin özellikle yeraltinda çalismak zorunda olan çalisanlar için emniyet tedbirinin alindigi gelismis ülkelerde bile tehlikeli oldugu bilinmektedir. Maden alanlarinin yüksek riskli alanlar olmasi ve madencilerin yüksek riskli bir meslekte çalisiyor olmalari bu konuda uzmanlik gerektiren özel bir sigorta bransinin dogmasina yol açmistir. Bildiginiz gibi ülkemizde Maden Çalisanlari Ferdi Kaza Sigortasi, 2015 yilinda Bakanlar Kurulu karariyla yürürlüge konulmustur. Teblig geregi sigorta eksperleri maden isletmelerinde risk degerlendirmesi yaparak is sagligi ve güvenliginin saglanmasina katki vermektedirler. Yer alti ve yer üstü kömür madenciligi ya da kömür madenciligi haricindeki yer alti madenciligi faaliyetlerinde bulunan bir tesiste çalisanlar, üretim ve üretim hazirligi faaliyetinde baslarina gelebilecek kazalara karsi kisi basi yillik yaklasik 750 TL prim karsiliginda sigorta güvencesi altina alinarak, 2015 yilinda yönetmelikle belirlenen sakatlik veya ölüm halinde ödenecek teminat miktari 150 bin TL olarak belirlenmistir. Bu teminat miktari aradan geçen 8 yillik süreç içinde güncellenmemistir. Dünyanin en zor ve en riskli isini yapan madencilerin zorunlu ferdi kaza sigortasi teminatlari günümüz ekonomik sartlarinda çok düsük kalmistir. Teminat ödemeleri kat’i sekilde kabul edilebilir degildir. Bizler maden isçilerinin temsilcileri olarak bu teminatlarin güncellenerek günümüz ekonomik sartlarina uygun hale getirilmesini talep ediyoruz. Biz ve bizim gibi Türkiye’nin dört bir yaninda yüksek riskli meslek icra eden madenciler adina buradan haykiriyoruz; Maden Çalisanlari Ferdi Kaza Sigortasi teminatlari Bakanlik nezdinde tekrar degerlendirilmeli ve yeniden düzenlenmelidir."

TSEIS Genel Baskani Boyner de Maden Çalisanlari Ferdi Kaza Sigortasi prim ve teminatlarinin 2015 yilindan beri degismedigine dikkat çekerek, “Sigorta primi yillik 2 bin TL, teminati ise 2 milyon TL olmali” dedi.

Boyner söyle konustu:

“2015 yilinda Bakanlar Kurulu yayinladigi yönetmelikle Türkiye’de yeralti ve yerüstü madenlerinde çalisan düz isçiden mühendislere kadar koordinatlar içerisinde tüm madencilere zorunlu ferdi kaza sigortasi yapilmasi yönünde çok önemli karar aldi. Biz de Sigorta Eksperleri Sendikasi olarak Hacettepe Üniversitesi, Zonguldak Maden Fakültesi, Istanbul Maden Fakültesi, Çalisma ve Enerji Bakanligi ve Hazine Müstesarligi ile birlikte o tarihte Ankara’da çok önemli hizmet içi egitim düzenledik. 21 gün süren bu egitim sonunda zaten tecrübeli olan maden eksperlerimiz yeralti madenlerinde de tecrübe kazandilar ve su anda yürürlükte olan 63 tane önemli maddenin uygulanmasiyla ilgili bir komite baskani, bir komite baskan yardimcisi, bir maden mühendisi, yine is güvenligi uzmani havuzdan atanmak suretiyle 1 Haziran 2015 tarihinde bütün Türkiye’deki yeralti, yerüstü madenlerinin risk incelemesini sigorta açisindan incelemeye basladik. Bugüne geldigimizde kisaca faydasi ocaklardaki çalisma düzeni disipline edildi. Isçi ve isveren güvenligi çok önemli mesafeler kat etti. Önemli olan da üretimde verimlilik ve artis gözlendi. Dolayisiyla maden isverenleri ve sendikalar bu isten fevkalade memnun kaldilar. Bunun yaninda 750 lira prim karsiliginda 150 bin lira ölüm veya yaralanma teminati da Bakanlar Kurulu tarafindan tesis edildi. Gelin görün ki sene 2023. Biliyorsunuz Bartin’da büyük bir kaza oldu, 43 kardesimiz Hakk’in rahmetine kavustu. Geçenlerde de bir isçimiz göçük altinda kaldi. 2015 ile 2023’e kadar dünyadaki yeralti, yerüstü madenlerindeki kaza istatiksel oranlarina bakildiginda dünyada en düsük Türkiye’de. Demek ki bu verimli çalismanin sonucunda ortaya çikan sevindirici bir haber. 2023 yilinda prim 750 lira. Ölüm tazminati 150 bin lira. Olacak is degil. 150 bin liranin 2015 yilinda meydana getirecegi mali menfaatler ile 2023 yilinin mali menfaatleri göz önüne alindiginda bu isin önemi ortaya çikiyor."

GMIS Genel Merkezi’nde düzenlenen basin toplantisina GMIS Genel Baskani Hakan Yesil, TSEIS Genel Baskani Mesut Cemil Boyner, GMIS Genel Baskan Yardimcisi Isa Mutlu, Genel Sekreter Yener Arslanbuga, Genel Teskilatlandirma ve Egitim Sekreteri Tayfun Demir ile GMIS’e bagli subelerin baskan ve yöneticileri, is yeri temsilcileri katildi.

Kaynak: İHA