Kavaloglu Açiklamasi 'Türkiye En Iyi Medikal Turizm Destinasyonlari Arasinda Gösteriliyor'

AKTOB’UN geleneksel olarak sürdürdügü yemekli bulusmalarin Agustos ayi toplantisi Kemer’de gerçeklesti. 12 ay sürdürülebilir turizm ele alindigi toplantida konusan AKTOB Baskani Kaan Kavaloglu, “Türkiye en iyi medikal turizm destinasyonlari arasinda gösteriliyor” dedi.

Açilis konusmasi ve turizm gündeminde yer alan konulari içeren sunum gerçeklestiren Turizmci Kaan Kavaloglu, 12 ay turizm hareketlerinin sürdürülebilirligi için turizm çesitliliginin kis dönemlerine endeksli artirilmasinin öneminde degindi. Kavaloglu, "Dünyada eglence, deniz kum, günes temali turizm çesidi agirlikli olarak dünya genelinde yüzde 55 oraninda tercih ediliyor. Resort destinasyonlarinin, özellikle Antalya diger tercih edilen saglik, is, spor, sehir turizmi gibi ürün çesitliligi ile bu potansiyele sahip bir destinasyondur. Sehrin tüm dinamiklerinin, kamu, özel sektör ve yerel yönetimlerin kis dönemi hareketliligi için is birligi ve güç birligi yapmasi sarttir. Mevsimsellik tüm dünyada özellikle kiyi seridinde yer alan Akdeniz çanaginda yer alan destinasyonlarin genel sorunu. Yüksek sezonda; asiri kalabalik, yüksek fiyatlar, yogun sezonlarda yetersiz kalan altyapi, hizmet ve is imkanlarinin yetersizligi gibi sorunlarla karsi karsiya kalinmaktadir. Antalya kis döneminde turizm hareketlerinin canlandirilmasi için; turizmi destekleyen yan ürünlerin cazibe merkezlerinin desteklenmesi, tesvik edilmesi. Akvaryum, su parki, sanat galerileri, sergileri, uluslararasi konserler, uluslararasi spor karsilasmalari, festivallerin artirilmasi. Antalya’nin dogal alanlari ve gençlik kamplari gibi, doga sporlarinin canlandirilmasi, tesvik edilmesi. Her yil kaya tirmanisi ve magaracilik için gelen binlerce doga sporcusu var, bu alanlarin uluslararasi standartlara uygun hale getirilmesi. Kis uçuslarinin desteklenmesi gerekmektedir” dedi.



“Antalya 4 mevsimi de turizm hareketlerine uygun potansiyele sahip”

Baskan Kavaloglu Antalya’nin dünya standartlarinin üzerinde turizm yatirimlarina sahip oldugunu belirterek, "Antalya, kentsel altyapisi da her geçen yil iyilesmekte, turistik ürün gamini genisletmektedir. Sehir otellerimiz, fuar merkezlerimiz, saglik ve spor tesislerimizle ürün arzimiz dünya standartlarinin üst seviyesinde yer almaktadir. Antalya, saglik alaninda yapilan yatirimlarla da dikkati çekiyor. Kentte 2 üniversite, 18 kamu hastanesi ve 28 özel hastane ile çok sayida klinikte tedavi imkani saglaniyor. Estetikten organ ve kök hücre nakillerine, kanser tedavilerinden göz, dis, kanser tedavisine her türlü saglik hizmetinin verildigi ilde, yilin her ayi gelebilen turistler tedavi olup ülkelerine dönüyor. Kisin futbol takimlarinin kamp yaptigi kent, dalis, tirmanma, yürüyüs ve golf sporu imkanlariyla da öne çikiyor. Yurt disindan her yil binlerce golfçüyü agirlayan ilde 16 golf sahasi bulunuyor" diye konustu.



“Türkiye en iyi medikal turizm destinasyonlari arasinda gösteriliyor”

Saglik turizm potansiyelinin dünyada da çok büyük pazar hacmine ulastigini belirten Baskan Kavaloglu, "Antalya’nin kis aylarina yönelik hareketliligin canlandirilmasi gerekiyor, saglik turizmine hizmet veren paydaslarimizin kis dönemine odaklanmalari destinasyon için fayda saglayacaktir. Medikal turizm 2020 yilinda 54,4 milyar ABD dolari degerindeydi, 2023 yilinda 129 milyar dolara ve 2027 yilina kadar 200 milyar ABD dolarinin üzerinde bir pazar büyüklügüne ulasacagi tahmin ediliyor. En iyi medikal destinasyonlari arasinda; Kanada, Malezya, Singapur, Tayland, Hindistan, Türkiye, Çekoslovakya, Birlesik Arap Emirlikleri, Panama, Meksika ve Brezilya gösterilmektedir. Türkiye’nin saglik turizminde 2023 yili hedefi 1,5 milyon saglik turisti ve 10 milyar dolar saglik turizmi gelirine ulasmaktir. Ülkemiz, 4 saatlik uçus mesafesinde, yaklasik 1 milyar insana ve 57 ülkeye hitap eden önemli bir cografi konuma sahiptir. Dünyanin en çok noktasina (120 ülke, 299 sehir ve 302 havalimani) uçan milli havayolu markasi Türk Hava Yollari ile ulasim kolayligi sayesinde Türkiye, saglik turizmi için ideal bir bölge olarak degerlendirilmektedir” ifadelerine yer verdi.

Dünyada otel doluluklarinin henüz 2019 seviyelerine ulasmadigina isaret eden Kavaloglu, “Dünya genelinde otel ve tatil köyü sektörünün pazar büyüklügü 2019 yilinda 1,52 trilyon ABD dolari ile zirveye ulasti. Korona virüs (COVID-19) pandemisinin bir sonucu olarak, pazar büyüklügü 2020 ve 2021 yillarinda bir trilyonun altina düstü. 2023 yilinda pazar büyüklügünün 1,21 trilyon ABD dolarina ulasacagi tahmin ediliyor” dedi.

Antalya Büyüksehir Belediye Baskani Muhittin Böcek, geleneksel bulusmada yaptigi konusmada, "Göreve geldigim günden itibaren çalismalarimizi Antalya’nin iki önemli sektörü tarima ve turizmin gelismesine odakli sürdürmekteyiz. Turizm tanitimina katki saglamak adina Antalya Turizm Birligi’ni kurduk. Turizme ve tarima yerelden ulusala kalkinma modeliyle üreticilerimize destek veriyoruz. Diger taraftan çevrenin korunmasi ve sürdürülebilir turizm adina denizimizi temiz tutmak için elektronik denetim merkezimizi kurarak termal kameralar araciligi ile denize atik birakilmasini engelledik. Ayni zamanda aritmalari da çogaltarak denizimizi temiz tutuyoruz. Antalyamizin da kültür, sanat ve gastronomi alaninda gelistirilmesi yönünde çalismalarimiza GastroFest Festivali’ni de gerçeklestiriyoruz. Bunun yaninda farkli alanlarda etkinlikler ve festivallerin sayisini çogaltiyoruz" dedi.

AKTOB yemegine; Antalya Büyüksehir Belediye Baskani Muhittin Böcek, Kepez Belediye Bsk. Hakan Tütüncü, Kemer Belediye Baskani Necati Topaloglu, Kemer Kaymakami Hüseyin Çam, ATSO Baskani Ali Bahar, TÜROFED Baskani Erkan Yagci, AKTOB Önceki Dönem Baskanlari Osman Ayik ve Yusuf Hacisüleyman, KETOB Baskani Dinçer Sarikaya katildi.

Kaynak: İHA