Sicak Havada Günes Çarpmasina Dikkat Açiklamasi Cilt Ödemi, Kizariklik Ve Kas Kramplarina Neden Oluyor

Mardin Artuklu Üniversitesi Tip Fakültesi’nde Acil Tip Uzmani Prof. Dr. Mehmet Tahir Gökdemir; sicak havalarda disari çikilmamasi uyarisinda bulunarak, "Hiçbir hastaligi olmadigi halde günes çarpmasina bagli olarak meydana gelen hastaliklarin basinda; cilt ödemi, ciltte olusan kizarikliklari bunun disinda kas kramplari olusabilmektedir" dedi.

Sicak Havada Günes Çarpmasina Dikkat Açiklamasi Cilt Ödemi, Kizariklik Ve Kas Kramplarina Neden Oluyor
Meteoroloji 15. Bölge Müdürlügü dün yaptigi uyarida, 1-6 Agustos tarihleri arasinda halen mevsim normalleri civarinda seyreden sicakliklarinin, bu hafta ortasindan itibaren bölge genelinde 2 ila 4 derece artmasinin beklendigini bildirmisti.

Acil Tip Uzmani Prof. Dr. Mehmet Tahir Gökdemir, yaz aylarinda hasta sayilarinda artis oldugunu belirterek, yüksek sicaklar tüm hastaliklari etkileyebildigi için çokça dikkat edilmesi gerektigini, normal hasta olmayan insanlari da etkileyebilecegini söyledi.



Hiçbir hastaligi olmadigi halde günes çarpmasina bagli olarak meydana gelen hastaliklarin basinda; cilt ödemi, ciltte olusan kizarikliklar ve kas kramplarinin geldigine deginen Dr. Gökdemir, "En agir tablosu ise klasik olarak bilinen günes çarpmasidir. Diger hastaliklara yakalananlar hastanede belli bir tedavi ve tedbir sonrasi çabuk taburcu olabiliyorlar. Ancak günes çarpmasi öldürücü olabildiginden bu hastalari hastanede yatirip süreci takip etmek lazim" dedi.

Insan vücudunun normal sicakliginin 36-37 buçuk derece arasinda oldugunu ifade eden Gökdemir, "Sicak havalarda çevre isisinin artmasi sonucu vücut bu isiyi absorbe eder. Fizyolojik bir mekanizmayla kendini regüle etmeye çalisir. Ancak bir noktadan sonra artik regülasyon ortadan kalkiyor. Yani vücut isisi 40 dereceye geldigi zaman kendi kendine düzelemiyor. Bu tür hastalarda ates düsürücüler, atesi düsürmeye yetmiyor ve hiçbir faydasi da yoktur. Soguk su uygulamasi, sivi replasmani ve serin bir ortama alacak bir sekilde tedavi ediliyor. Bu hastalarin hastanede yatirilmasi gerekiyor" diye konustu.



"65 yas üstü vatandaslarin günde en az 3 litre su içmesini tavsiye ediyorum"

Kronik hastaligi olup günesten etkilenen hastalarin oldugunu aktaran Dr. Gökdemir, "Bunlar kalp hastalari, karaciger hastaligi, ilaç bagimlilari olan hasta gruplaridir. Var olan grubu daha da agirlastirabilir. Sicak havalarda bu hastalari disari çikarmamak lazim. Sicak havalara özellikle saat 11.00 ila 15.00 arasi mümkün oldugunca disari çikilmamasi lazim. Disari çikildigi zaman da bol ve açik renkli elbiselerin giyilmesini tavsiye ediyoruz. Ayrica gün içerisinde de sik sik dus almalari, bol sivi tüketmeleri ve beslenmeye dikkat edilmesi lazim. Özellikle 65 yas üstü vatandaslarin günde en az 3 litre su içmesini tavsiye ediyorum" seklinde konustu.

Kalp ve tansiyon hastalarinin daha çok dikkat etmesi gerektigini vurgulayan Dr. Gökdemir, "Kalp hastalari, genellikle tansiyon ve kalp ilaci kullanan insanlar, bunlarin hepsi sodyum potasyum dengesi üzerine etki eden ilaçlardir veya periferik damar üzerine etkili olan ilaçlardir. Sicakliklar, tuz kaybina neden olur. Bir de bu ilaçlari kullanan vatandaslar olunca bu durum hizlanabilir. Bunun için özellikle bu hastalarin daha çok dikkat etmesi gerekiyor" ifadelerinde bulundu.
Kaynak: İHA