Seferihisar'da Mis Kokulu Festival

Seferihisar Belediyesinin mis kokulu projesi, tarladan filiz alip büyük bir festivale dönüstü. Lavanta Hasat Senligi’ne katilan vatandaslara 20 bin lavanta fidesi dagitildi. Seferihisar Belediye Baskani Ismail Yetiskin tarimin Seferihisar’in gözbebegi olduguna dikkat çekerek, “Yillar önce atalarimiz Seferihisar’a mandalina diktikten sonra tüm Seferihisar bir mandalina cennetine dönüstü. Iste lavanta da yillar sonra ayni sekilde degerlenecek, buraya gelenler lavanta cenneti Seferihisar’a geldik diyecekler” dedi.

Seferihisar'da Mis Kokulu Festival


Seferihisar ilçesinde bos tarim arazileri altin bir dokunusla bereketli topraklara dönüstü. 2015 yilinda baslayan alternatif tarim hamlesi, Seferihisar Belediyesinin destekleriyle Lavanta Hasat Senligi’ne dönüstü. Yüzlerce üretici standinda binlerce farkli yerel ürünün vatandaslarla bulustugu festivalde; konserle eglenen vatandaslar, lavanta yagi dagitma atölyesi ve ev sabunu yapim atölyelerinde essiz bir deneyim edindi.

“Üreticiyi destekledigimiz projeleri hayata geçiriyoruz”

Festivalin açilis konusmasini yapan Seferihisar Belediye Baskani Ismail Yetiskin, turizmle birlikte tarimin da Seferihisar için çok degerli olduguna dikkat çekerek, “Mandalinasiyla, zeytiniyle, üzümüyle, lavantasiyla, karakilçigiyla üretimin 12 ay devam etmesi için çiftçimizin her zaman yaninda oluyoruz. Yalnizca tarim da degil, hayvancilikta da hem üreticiyi hem tüketiciyi destekledigimiz projeleri hayata geçiriyoruz” diye konustu.



“Muhtesem bir basari”

Verilen degerli emeklerle Seferihisar’in tarimda gelisimini sürdürdügünü belirten Baskan Yetiskin, “Tam 8 yildir harika bir olaya taniklik ediyoruz. Bu olayin adi lavanta. Yillar önce atalarimiz Seferihisar’a mandalina diktikten sonra tüm Seferihisar, bir mandalina cennetine dönüstü. Iste lavanta da yillar sonra ayni sekilde degerlenecek, buraya gelenler ‘Lavanta Cenneti Seferihisar’a geldik diyecekler. 2015 yilinda 3 dönüm ile basladigimiz hikayenin bugün, yüzlerce dönüme yayilmasi muhtesem bir basari. Bu, basta büyüksehir belediye baskanimiz Tunç Soyer’in olmak üzere hepimizin basarisi. Bugün bize ev sahipligi yapan Turgut Köyü halkinin emegi de çok büyük. Sizler olmasaydiniz, bu basari olmazdi. Emeginize yüreginize saglik” ifadelerini kullandi.

“Baska bir tarim mümkün”

Festivale katilan ve vatandaslarla birlikte lavanta hasadi gerçeklestiren Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer ise “Kendi ölçegimizde Seferihisar’da ’Baska Bir Tarim Mümkün’ diyerek çiktigimiz yolda katma degeri yüksek ürünlerle Seferihisarliyi bulusturmaliyiz demistik. Senede iki hasat veren lavantayi Isparta’dan alip, Seferihisar topraklariyla bulusturduk. Katma degeri büyüyen lavanta hem Seferihisarlinin ekmegini büyütüyor, hem marka degerini büyütüyor, hem de yepyeni bir ürünle zeytin ve mandalina disinda da ekonomik kaynak olusturulmus oluyor.” dedi.



Üreticiye tesis müjdesi

Lavanta üreticilerine tesis müjdesi de veren Baskan Soyer, “Ulamis’ta Ulamis Tarimsal Kalkinma Kooperatifi ile kooperatifin üretim alaninda bir tesis kurduk, bu ay içinde bitiriyoruz ve açiyoruz. Lavantayi esansiyla, kolonyasiyla, sabunuyla çok daha iyi degerlendirecegimiz, sadece lavanta degil tibbi aromatik bitkilerin hepsinin çalismasini yapacagimiz, sizin kullaniminiza açacagimiz bir tesis olacak” seklinde konustu.



Konusmalarin ardindan bando esliginde kortejle birlikte yürüyen Baskan Soyer ve Baskan Yetiskin, vatandaslarla birlikte lavanta hasadi yapti. Ayrica festivale katilan vatandaslara 20 bin lavanta fidesi dagitildi.
Kaynak: İHA