Dicle Elektrik'ten Açiklama Açiklamasi Sanliurfa'da Vadesi Geçen Elektrik Borcu 13.2 Milyar TL'ye Ulasti

Dicle Elektrik, son dönemde sikça gündeme gelen kaçak elektrik kullanimiyla mücadele faaliyetlerinde gündeme gelen Sanliurfa’ya yönelik borç miktarini kamuoyu ile paylasti. Dicle Elektrik Genel Müdürü Yasar Arvas, Sanliurfa’da toplam 13.2 milyar TL alacagin bulundugunu ve bu borcun 3.5 milyar TL’lik kismi Viransehir’deki aboneler tarafindan olusturuldugunu belirtti.

Dicle Elektrik'ten Açiklama Açiklamasi Sanliurfa'da Vadesi Geçen Elektrik Borcu 13.2 Milyar TL'ye Ulasti


Güneydogu Anadolu Bölgesi’nde sürdürülebilir elektrik dagitimi vizyonuyla elektrik dagitim hizmet veren Dicle Elektrik, son dönemde milli ekonomiyi zarara ugratan ve haksiz rekabet olusturan elektrik hirsizligi ile mücadele etmeye devam ediyor. Sirket; hizmet bölgesinde yüzde 80’lere varan kayip-kaçak oranini 10 yilda Ar-Ge çalismalari ile geçtigimiz yil sonu itibariyla yüzde 43’e indirmeyi basardi. Özellikle tarimsal alanlarda kaçak orani yüksekken, borç ödeme aliskanligi çok düsük.

Ildeki kaçak elektrigin yüzde 26’si Viransehir’de tüketiliyor

Milli servet niteligindeki su ve elektrigin, bölgedeki tarim arazilerinde vahsi sulama yöntemleri ile harcanmasi yerine, yeni nesil sulama yöntemleri ile verimli tarim yapilmasini tesvik eden Dicle Elektrik, Sanliurfa’daki abonelerin vadesi geçmis borç miktarini da açikladi.

Toplam borcun 13.2 milyar TL’ye ulastigini belirten Dicle Elektrik Genel Müdürü Yasar Arvas, bu miktarin 10.5 milyar TL’lik kisminin tarimsal sulama abonelerinden kaynaklandigini ifade etti.



5 bin tarimsal sulama abonesinin yüzde 95’i borçlu durumda

Viransehir’de kayip-kaçak oraninin yüzde 54 oldugu ve vadesi geçmis borç miktarinin 3.5 milyar TL’ye ulastigini ifade eden Yasar Arvas, “5 bin tarimsal sulama abonesinin yüzde 50’i borçlu durumda. 2022 yilinda 2 milyar KWh enerjinin sahadaki direnç ve diger engellemeler neticesinde sadece 900 milyon KWh tahsil edilebildi. Geri kalan 1,1 milyar KWh enerji maalesef kaçak ve tahsil edilemeyen tüketimden olusmaktadir. Elde ettigimiz verilere göre bölgede 1.000 adetin üzerinde her biri 250 haneyi besleyen kaçak trafo bulunmaktadir. Mücadelemiz, abonelerin enerji tedarik ihtiyaçlarini karsilamak ve ayni zamanda kayip-kaçak durumunu kontrol altina almak için kararlilikla devam ediyor. Ayrica ülkemizin yüzaki olan GAP projesi çerçevesinde bulunan ve DSI tarafindan tamamlanan sulama kanallarina su verilmesi durumunda, elektrik ihtiyacinin azalacagini ve sorunun kendiliginden çözülecegini de düsünüyoruz” dedi.



Kaçak elektrik kullanmalarina izin verilmedigi için yol kestiler

Sanliurfa’nin Viransehir ve Siverek ilçelerinde çiftçiler, kaçak elektrik kullanimlarinin durdurulmasini protesto etmek için Sanliurfa-Viransehir karayolu ile Siverek yolunu trafige kapatti. Talihli, Yazgünesi, Büyük Mutlu, Gulogoç, Çevre, Küçük Mutlu ve Hiril köylerinden çiftçiler, söz konusu yoldaki ulasimi taslarla keserek kilometrelerce süren araç kuyruguna yol açti. Yol üzerinde kamyon lastigi gibi çesitli malzemeleri atese veren çiftçiler sloganlar atarak eylemlerini sürdürdü. Böylece yolu kullanan yüzlerce vatandasin magduriyetine yol açti. Bölgeye intikal eden jandarma ekipleri devreye girerek yolu trafige yeniden açti.
Kaynak: İHA