Yillara Ve Teknolojiye Meydan Okuyarak 100 Bin Parça Kaset Biriktirdi

Ankara’da çeyrek asirdir müzik kaseti biriktiren ve ticaretini yapan Mehmet Koçoglu, biriktirdigi 100 bin parça kasetle müzik tarihine fener tutuyor.

Yillara Ve Teknolojiye Meydan Okuyarak 100 Bin Parça Kaset Biriktirdi
Ankara’nin Altindag ilçesinde yer alan tarihi Ulus Itfaiye Meydaninda çeyrek asirdir müzik kasetleri toplayan ve ticaretini yapan Mehmet Koçoglu, topladigi 100 bin parça kasetiyle müzik tarihine isik tutuyor. 10 metrekarelik dükkaninin içine, 100 bin parça müzik kaseti sigdirmayi basarabilen Koçoglu, yillara ve teknolojiye meydan okuyarak isini zevkle yapiyor. Koçoglu’nun dükkaninin içinde müzik kasetlerinin yani sira, radyo, makarali kaset, teyp, plak gibi ürünler de bulunuyor.

Koçoglu, IHA muhabirine yaptigi açiklamada, kasetlerinin Anadolu insaninin yasamina, ruhuna ve ezgisine hitap ettigini söyledi.

Çocuklugundan itibaren hobi olarak kaset biriktirmeye basladigini anlatan Koçoglu, “Ilk okul çaglarinda basladim bu ise. O zamanlar müzik dinlemeyi plak ve kasetlerle beraber çok seviyordum. Bu tutku devam etti ve 1976 yilindan itibaren içimde bir tutku ve merak var. Su anda da elimde 100 binin üzerinde kaset var” dedi.

“Müzik kaseti depolama araci olarak üretilmis en saglikli ürün”

Koçoglu, müzik sektöründe en saglikli ve kaliteli ürünlerin müzik kasetleri olduguna kaydederek, “Çünkü çok dayanikli. Mesela bir kasetin kirildigini düsünün baska bir kaba koyup tekrar dinleyebiliyorsun. CD ve Flash bellek bozuldugunda atiyorsun. Bilgisayarin çöküyor, her seyin elinden gidiyor. Ama kasetlerde böyle bir sey yok. Kasetin müzik depolama araci olarak icat edilmis en saglikli bir müzik ürünü oldugunu düsünüyorum” açiklamalarinda bulundu.

“En çok tercih edilen kasetler anlam ve manasi yüksek olanlar”

Müzik kasetleri arasinda anlam ve mana bakimindan en çok hangisi doluysa, o müzik kasetlerinin talep gördügünü belirten Koçoglu, “Altyapisi düzgün ve emek verilmis yapimlar tercih ediliyor. Zeki Müren, Müzeyyen Senar, Baris Manço, Cem Karaca, Asik Veysel, Mahsuni Serif ve Neset Ertas daha çok tercih ediliyor. Anlam ve mana içerikleri bakimindan daha dolu oluyor” diye konustu.

“Mana ve anlam bakimindan çok zengin kasetler”

Çeyrek asirdir bu meslegin içinde oldugunun altini çizen Koçoglu, dükkaninin içindeki kasetlerin büyük bir emekle hazirlandigina dikkati çekerek, söyle konustu:

“Anadolu insaninin bütün ezgileri, bütün yasam biçimleri, kahramanlik öyküleriyle kaset içerikleri tamamen dolu ve kaliteli ürünler. Insanin ruhuna, yasamina hitabet eden ve birçok kazanci olan seylerdir. Eski yasanmisliklar var bunlarda. Son 5 yildir da çok büyük bir ilgi var. Çünkü mana ve anlam bakimindan çok zengin kasetler bunlar. Yani insana bir seyler veriyor. Kendi kültür ve adetlerini hatirlatiyor insana.”

Gün boyu her saniye nostaljik müzik dinleme firsatini elinde bulunduran Mehmet Koçoglu, koleksiyonunu genisletmek için zaman zaman sehir disina müzik kaseti bulabilmek için çikiyor.
Kaynak: İHA