Yaz Aylarinda Cilt Bakiminin Önemi

Dermatoloji (Cildiye) Uzmani Dr. Asiye Yildiz, cilt bakiminin her mevsim önemli oldugunu ifade ederken, yaz aylarinda günes, asiri sicak ve nem dolayisi ile cildin daha özenli bakima gereksinim duydugunu söyledi.

Yaz Aylarinda Cilt Bakiminin Önemi
Medicana Intarnational Samsun Hastanesi Dermatoloji (Cildiye) Uzmani Dr. Asiye Yildiz, cilt bakimina her mevsim özen göstermesi gerektiginin altini çizerek, “Yaz aylarinda günes, asiri sicak ve nem dolayisi ile cildimizin daha özenli bakima gereksinim duymaktadir. Günesin cildimiz üzerine olumlu etkileri olmakla birlikte özellikle son yillarda zararli etkilerinin de oldugu siklikla vurgulanmaktadir. Bu nedenle yaz aylarinda cildimiz için daha özenli olmaliyiz” dedi.



“Çocukluktaki günes yaniklari deri kanserine neden olabilir”

Dr. Yildiz, günesin cilt üzerindeki etkilerine de deginerek, “Yapilan bilimsel çalismalarda günde 10-15 dakika günese çikmanin D-vitamini yapimi için yeterli oldugunu göstermektedir. Günese ilk maruz kalindigi günler özellikle çocuk ve açik ten renkli kisilerin daha çok dikkat etmesi gerekir. Birden bire uzun süre günese maruz kalindiginda sicak çarpmasi gibi sikayetlerin yani sira günes yaniklari olusmaktadir. Özellikle çocukluk çaglarinda sik gerçeklesen günes yaniklari ileri yaslarda melanom gibi deri kanserlerine neden olabilmektedir” diye konustu.



“Dogru günes koruyucuyu seçmek önemli”

Günesten korunmak için kullanilan koruyucular hakkinda bilgi veren Dr. Asiye Yildiz, “Uzun süre günese maruz kalmak cildin erken yaslanmasi, cilt kurulugu ve cilt lekeleri gibi masum cilt sorunlarinin yani sira cilt kanseri gibi ciddi sorunlara da neden olmaktadir. Bu nedenlerle yaz aylarinda düzenli günes koruyucular kullanilmali, sapka, günes gözlügü, kiyafetler ile koruma saglanmalidir. Günes koruyucu krem seçiminde de dikkatli olunmalidir. Hem ultraviyole A hem de ultraviyole B’ye karsi koruyucu özelligi olan ürünler tercih edilmelidir. Kadinlar makyaj yapacak ise önce günes koruyucu sürüp daha sonra makyajini yapmalidir. Titanyum dioksit gibi fiziksel koruma saglayan ürünler bebek ve gebelerde tercih edilebilir. Cilt bakimi ve koruyuculuk açisindan günes kremlerinin disari çikmadan/günes maruziyeti baslamadan yarim saat önce sürülmesi önemlidir. En uygunu her sabah yüz temizlendikten hemen sonra günes koruyucu kremin sürülmesi aliskanliginin edinilmesidir” seklinde konustu.



“Ayak bakimi yaz kis aksatilmamali”

Son olarak ayak bakimina deginen Cildiye Uzmani Dr. Asiye Yildiz, “Ideal bir günes koruyucu tere ve suya dayanikli olmalidir. Bazi kremlerin su geçirmez özelligi bulunsa da yüz yikandigi veya havuza ya da denize girildiginde etkinligi azalir. O nedenle deniz veya havuzdan sonra 2-3 saatte bir günes koruyucu kremi tekrarlamak uygun olur. Yaz aylarinda sadece günes degil havuz suyundaki kimyasal maddeler de cildimize olumsuz etki edebilir. O nedenle yaz aylarinda özellikle tatile gitmeden önce derin peeling, laser ile cilt soyma tedavileri yapilmamalidir. Bu tür uygulamalari yaz sonrasina ertelemek uygun olacaktir. Gün sonunda cilt, uygun bir cilt temizleyici köpük veya jel ile temizlendikten sonra cilt tipine uygun bir nemlendirici ile bakimi saglanmalidir. Ayak bakimi da yaz - kis dikkat edilmesi gereken bir konudur. Ayaklar her yikamadan sonra çok iyi kurulanmali ve tirnak bakimina, ayakkabi seçimine dikkat edilmelidir. Cilt bakimi, nemlendirici ve günes koruyucu seçiminde, cilt tipi ve yapisina uygun ürünler seçimi konusunda dermatologunuzdan bilgi alinmasi uygun olur” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA