Ahsap Besigin Yeni Nesil Besiklere Direnci

Samsun’un Çarsamba ilçesinde geçmisin vazgeçilmez ahsap besikleri ve besikçilik meslegi yasatilmaya devam ediliyor. Ustalar daha çok kirsal kesimde yasayan vatandaslara satis yaptiklarini ve ailelerin saglikli diye ahsap besik tercih ettiklerini söyledi.

Ahsap Besigin Yeni Nesil Besiklere Direnci
Ahsap besikler Samsun’un Çarsamba ilçesinde usta ellerde sekil buluyor. Geçmiste birçok ailenin bebegini büyüttügü ahsap besikler tercih edilmeye devam ediliyor. Fiyatlari ise 300 ile 1000 TL arasinda degisiyor.

"60 hane bu besik yapma isini ögrenmis ve besik ustasi olmus"

Çarsamba ilçesinde besikçilik mesleginin hikayesini anlatan 20 yillik ahsap besik ustasi Haci Salih Özsahin, "1947 yilinda rahmetli dedem bu dükkani açmis. Benim köyüm 60 hanedir. Geçmiste 60 hane bu besik yapma isini ögrenmis ve besik ustasi olmus. Kis aylarinda olsun, bos vakitlerinde olsun o zaman el tornalari varmis. Onlari çekerek, besik boyayarak besik haline getiriyorlarmis. 1979 yilinda dedem vefat edince ondan babama geçiyor. Babam da simdi gelemiyor. Ondan da ben devraldim" dedi.



"Çocugu rahat etmeyen yine geliyor ahsap besiklerden aliyor"

Besiklerin ahsap olmasi ve diger besiklerden daha saglikli olmasindan dolayi ahsap besiklerin tercih edildigini belirten Özsahin, "Diger besikler modern duruyor, göze hitap ediyor ama saglik bakimindan, çocuklar bakimindan bu besikler daha iyi oluyor. Salladiginiz zaman hemen uyuyor. Küçük çocuklarda gaz problemleri de oluyor. Bu besigi salladikça çocuklar gazini da çikariyor. Ortopedi doktorlari tarafindan iyi geldigi söyleniyor. Günümüzde sehir hayatinda yasayan birçok kisi modern tarzda besikleri tercih ediyor. Çocugu rahat etmeyen yine geliyor ahsap besiklerden aliyor. Genellikle kirsal kesime satislarimiz oluyor. Islemesinden, isçiliginden, kullanilan agacin çoklugundan dolayi fiyatlari 300 ile 1000 TL arasinda degisiyor" diye konustu.

Kaynak: İHA