Zelenskiy Açiklamasi 'Rusya, Zaporijya Nükleer Santralinin Çatisina Patlayiciya Benzeyen Maddeler Yerlestirdi'

Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy yaptigi açiklamada, “Rus ordusunun Zaporijya nükleer santralinin çatisina patlayiciya benzeyen maddeler yerlestirdigine dair istihbaratimizdan bilgi aldik” dedi.

Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy sosyal medya hesabindan video mesaj paylasti. Rusya’nin kontrolünde bulunan Zaporijya Nükleer Santralindeki degerlendiren Zelenskiy, “Radyasyon dünyadaki herkes için bir tehdittir ve nükleer santral herhangi bir radyasyon olayindan tamamen korunmalidir. Bugün, Rus birliklerinin Zaporijya Nükleer Santrali topraklarinin ve tesislerinin tam kontrolünü ele geçirmesinin üzerinden tam 16 ay geçti” ifadelerini kullandi.

Zelenskiy, “Ülkeler, tam olarak neler olup bittigini ve kimin suçlanacagini bilmek için kendi istihbaratina ve diger yeteneklerine sahiptir. Istihbaratimizdan, Rus birliklerinin Zaporiiya Nükleer Santralinin birkaç güç ünitesinin çatisina patlayiciya benzeyen maddeler yerlestirdigine dair bilgi aldik. Belki tesise bir saldiriyi simüle etmek için ya da baska bir senaryolari vardir. Ama her halükarda dünya Zaporijya Nükleer Santrali için tek tehlike kaynaginin Rusya oldugunu ve baska hiç kimsenin olmadigini görüyor” seklinde konustu.

Haziran ayinda Kakhovka hidroelektrik santralinin vurulmasini hatirlatan Zelenskiy, “Ne yazik ki Kakhovka hidroelektrik santraline yönelik terör saldirisina zamaninda ve genis çapli bir yanit verilmedi. Bu da Kremlin’i yeni kötülükler yapmaya tesvik edebilir. Bunu durdurmak dünyadaki herkesin sorumlulugudur, radyasyon herkesi etkiledigi için kimse kenara çekilemez” dedi.

Kaynak: İHA