'Yeteneginize Ve Ilginize Göre Tercih Yapin, Arkadas Etkisinde Kalmayin'

Izmir Ekonomi Üniversitesi (IEÜ) Tanitim Direktörü Diledi Kazan Aksoy, üniversite adaylarina dogru tercih için öneriler paylasti, “Tercih yaparken yeteneginizi ve ilginizi göz önünde bulundurun, kendi önceliklerinizi belirleyin. ‘Arkadasim A bölümüne gidiyor, ben de orayi yazayim’ demeyin. Tercih listenize, istemediginiz bölüm ve üniversiteleri yazmayin” dedi.

'Yeteneginize Ve Ilginize Göre Tercih Yapin, Arkadas Etkisinde Kalmayin'
Türkiye genelinde 3 milyonu askin ögrenci, üniversite tercihi yapmak için heyecanli bekleyise geçti. Gençler, hayal ettikleri üniversitede okumak adina aileleriyle birlikte arastirmalarini titizlikle sürdürürken, Izmir Ekonomi Üniversitesi (IEÜ) Tanitim Direktörü Diledi Kazan Aksoy, tercih yapmadan önce genis çapli bir arastirma yapmanin ve profesyonel destek almanin önemine dikkat çekti. Aksoy, üniversite ve bölüm seçiminin tüm hayati etkileyecek çok önemli bir esik oldugunu hatirlatti. Aksoy, “Gidebileceginiz potansiyel üniversiteleri belirleyin ve her birini detaylica inceleyin, karsilastirma yapin. Üniversitenin bölümlerini, ögretim kadrosunu, akademik imkanlarini, mezunlarin is bulma durumunu ve genel atmosferini degerlendirin. Tercihleri; puana göre degil, basari sirasina göre yapin. Ancak çok istediginiz bölümü, sirf basari sirasi düsük diye en alta da yazmayin. Uzmanindan görüs ve tavsiye almadan tercihte bulunmayin” diye konustu.

Aksoy, sözlerini söyle sürdürdü:

“Bu süreçte, herkesin farkli düsünceleri, tercihleri olabilir. Arkadaslarinizla konusun, birbirinize güç verin. Bu, gayet dogaldir; ancak son karari her zaman kendinize göre verin. Etki altinda kalmayin. Ailenizin fikirlerini ve tecrübelerini de önemseyin. Üniversitenin konumunu, ögrenim ücretlerini, burs imkanlarini da göz önünde bulundurun. Mezunlarin basarilarina ve akademisyenlerin niteliklerine göz atmak, size üniversitenin akademik kalitesi ve mezunlarinin is bulma düzeyi hakkinda bilgi verecektir.”

Imkan olmasi durumunda üniversite kampüsünün tercih öncesinde mutlaka gezilmesi gerektigini ifade eden Aksoy, “Seçmeyi düsündügünüz üniversitenin dersliklerini, laboratuvarlarini ve stüdyolarini görün. Üniversitenin ögrencileriyle ve akademisyenleriyle görüsün. Çift anadal ve yandal programlarini, yabanci dil imkanlarini ve yurt disi imkanlarini arastirmayi unutmayin. Üniversitenin sosyal imkanlarini degerlendirin; ögrenci kulüplerini, sportif ve sanatsal faaliyetleri detaylica inceleyin. Üniversitenin staj ve is imkanlarini, sektörel baglantilarini, teknolojik donanimlarini da arastirin” dedi.

Kaynak: İHA