Deprem Ve Asiri Sicaklar Üzümdeki Rekolteyi Düsürdü

Kahramanmaras merkezli depremler ve bu sene yasanan asiri sicaklar, Gaziantep’te üzümde rekolteyi düsürdü.

Deprem Ve Asiri Sicaklar Üzümdeki Rekolteyi Düsürdü
Gaziantep’in Islahiye ilçesinde yetisen ve ünü ülke sinirlarini asan Antep karasi ve Hatun parmagi üzümleri bu sene üreticisini üzdü. Özellikle pekmez ve pestil yapiminda kullanilan ve birçok kente gönderilen bölgenin önemli geçim kaynagi olan üzümler, bu sene yasanan depremler ve asiri sicaklardan olumsuz etkilendi. Çiftçiler bu sene geçen seneye göre rekoltenin yüzde 40 düsmesini beklediklerini söyledi.



“Hem deprem hem sicaklik üzümleri olumsuz etkiledi”

Üzüm yetistiren çiftçi Mehmet Çolak bu sene rekoltede büyük düsüs olacagini belirterek, “Bu sene deprem ve sicaklardan dolayi üzümlerde rekolte düsük. Hem üzüm az hem salkimlar yarim kaldi. Normalde bir kök üzüm 40-50 kilo verirken bu sene 15-20 kilo ya var ya yok. Geçen sene 10 dönümlük bir alanda 10 tona yakin üzüm alirken, bu sen 5-6 ton ya aliriz ya almayiz. Depremden çikan gazlar ve o sarsintilar üzüm köklerine zarar verdi” dedi.



“Fiyatlar 8-9 TL arasinda”

Çolak, üzüm fiyatlarinin bu sene 8 ila 9 TL arasinda oldugunu belirterek, “Su anda çekirdeksiz üzümler 8 ila 9 TL’ye satiliyor. Bizim beklentimiz daha yüksek olmasidir. Marketlerde ise 25-30 TL arasinda satiliyor. Bizim üzümümüz meshurdur. Hem pekmez hem pestil yapiyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA