Bu Restoranda Çatal Biçak Kullanmak Yasak

Denizli’nin geleneksel yöntemlerle tas firinda pisirilen tescilli Denizli kebabi, çatal ve biçaksiz servis ediliyor. Kente gelen yerli ve yabanci ziyaretçiler tarafindan büyük ilgi gören kebap elle yeniyor.

Bu Restoranda Çatal Biçak Kullanmak Yasak
Denizli’de 20. yüzyilin baslarindan bu yana geleneksel yöntemlerle hazirlanan Denizli kebabi, kente gelen misafirlerin yemek tercihleri arasinda ilk siralarda yer aliyor. Kuzu etinden yapilan, tandir atesinde pisirilen tescilli kebap, çatal ve biçak kullanilmadan elle yeniyor. Sekiz parçaya ayrilan kuzu, sakiz agacinin kütüklerinden tavlanan firinlarda pisiriliyor. Piserken etlerden süzülen yag, ana yemek ile birlikte servis edilen pide ekmeginin yaglanmasinda kullaniliyor. Müsterinin istegine göre pisen etler yagli ya da yagsiz olmak üzere gramaj ya da kilo ile tartilarak servis açiliyor. Ana yemegin yaninda kuru sogan, domates ve biber veriliyor.

Metal çatal kebapta lezzeti düsürüyor

Asirlik lezzeti müsterilerinin begenisine 41 yildir Merkezefendi ilçesi Saraylar Mahallesi 357. Sokak’ta bulunan Kebapçi Dursun isimli isletmesinde çatal ve biçak olmadan sunan Dursun Göçenoglu, “Bizim Denizli kebabimizin geçmisi 200 yillara dayaniyor ama biz 1982 yilindan itibaren bu isi yapiyoruz. Denizli kebabinin en önemli özelliklerinden bir tanesi dogal olmasi, sakiz odunu ile pismesi ve 9 aylik kuzulardan olusmasidir. Tabii en önemlisi çatal ile biçak yerine elle yenilmesidir. Bilimsel olarak olaya baktigimiz zaman bunun özelliginden bir tanesi de metalin sicak ete temasinda yüzde 30 deger kaybinin yasandigi biliniyor. O açidan çatal ve biçak restoranimizda yok. Tamamen elle yiyoruz. Önce bir yadirgama oluyor. Sonra kebabi yiyip, lezzetin tadini aldiklarinda bize hak veriyorlar. Bir daha geldiklerinde ’Biz hazirlikli geldik ve ellerimizi yikadik’ diyorlar” dedi.



“Yurtdisi ve yurtiçinden restoranimiza gelen misafirlerimiz çok fazla oluyor”

Tescilli kebabi yerli ve yabanci turistlere sundugunu ve çok güzel sözler duydugunu belirten kebap ustasi Dursun Göçenoglu, “Yurtdisi ve yurtiçinden restoranimiza gelen misafirlerimiz çok fazla oluyor. Herkes artik Denizli kebabinin elle yenildigini ve kebabin önemini biliyor. Tadinin ne kadar lezzetli oldugunu da anliyorlar. Herkesi Kebapçi Dursun olan restoranimiza davet ediyoruz. Gelip tadina restoranimizda mutlaka baksinlar” diye konustu.



“Çatal ile etin lezzetini alamiyorsun ama elinle yaga bandira bandira yiyince tadini aliyorsun”

Gaziantep’teki lezzetlere oranla çok farkli bir damak tadi verdigini söyleyen Merdan Savrun, “Gaziantep’ten Denizli’ye geldim. Burada ilk defa meshur kebabi yedim. Gerçekten çok güzel ve Antep mutfagindan çok farkli oldugunu gördüm. Çatal ile elle yemek arasinda çok fark oldugunu anladim. Çatal ile etin lezzetini alamiyorsun ama elinle yaga bandira bandira yiyince tadini aliyorsun. Herkese elle yemesini tavsiye ederim” seklinde konustu.



“Ilk basta garipsediler, sonra tadina baktikça memnun kaldilar”

Misafir arkadaslarina ilk defa kebap yedirdigini ve arkadaslarinin kebaptan çok memnun kaldigini dile getiren Eren Özben, “Arkadaslarim Istanbul’dan geldi. Ben de onlari gitmeden kentimizin en meshur kebabini yedirmek için Kebapçi Dursun’a getirdim. Arkadaslarim elleriyle kebabi yiyince çok sasirdilar. Ilk basta garipsediler, sonra tadina baktikça memnun kaldilar. Böyle olmasini beklemiyorlardi ama su anda çok sevdiler. Istanbul’da sürekli çatal ve biçak kullandiklari için daha önce elleriyle kebap yemediler” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA