3 Yil Önce Deneme Amaciyla Ekilmisti Açiklamasi Çölyak Hastalarinin Besin Kaynagi Karabugdayda Yüksek Verim

Kastamonu’nun Ihsangazi ilçesinde 3 yil önce deneme amaciyla ekilmeye baslanan karabugdayda bu yil yüksek verim alindi. Glüten içermemesi sebebiyle çölyak hastalari tarafindan büyük ilgi gören karabugdayin üretiminin yayginlastirilmasi hedefleniyor.

3 Yil Önce Deneme Amaciyla Ekilmisti Açiklamasi Çölyak Hastalarinin Besin Kaynagi Karabugdayda Yüksek Verim
Kastamonu’da çiftçilik yapan genç girisimci Yasin Cigerci ve babasi Sebahattin Cigerci, atil vaziyetteki tarim arazilerine 3 yil önce karabugday ekmeye karar verdi. Glüten içermemesi sebebiyle çölyak hastalarinin ihtiyaç duydugu karabugdayi yetistiren baba ve oglu, 3’üncü yillarinda yüksek verim almanin mutlulugunu yasadi. Bu yil bahar mevsiminde ektikleri karabugdaylari hasat eden çiftçiler, rekolteden büyük mutluluk duyduklarini ifade etti.



“Güzel bir verim aldik”

Ürettikleri karabugday ununu çölyak hastalari için Türkiye’nin her yerine gönderdiklerini belirten Sebahattin Cigerci, “Bu yil karabugday ekmistik. Güzel bir verim aldik. Çölyak hastalari ve diger hastalarimiz bunu kullaniyor. Internet sayfalarimizdan bunlari kargoyla Türkiye’nin her tarafina gönderiyoruz. Bunu, verimini arttiracak çalismalar yaparak ekmeye devam etmeyi düsünüyoruz” dedi.



“Herkesin bulamayacagi bir ürün”

40 dönüm arazide karabugday yetistirdiklerini belirten Yasin Cigerci ise bölgeyi karabugdayin merkezi haline getirmeyi hedeflediklerini ifade ederek, “Bu sene Ihsangazi ilçemizde 40 dönüm arazide karabugday ektik. Hasadimiz verimli geçti. Istedigimiz verimi alabildik. Kastamonu ve ilçemiz çevresinde karabugdayi yayginlastiriyoruz. Insallah siyezden sonra karabugday Kastamonu’nun kalbi olacak. Karabugday çölyak hastalarinin yiyebilecegi bir ürün oldugu için ihtiyaç duyulan bir ürün. Biz de bunun hasadini yaptiktan sonra un olana kadar tüm serüvenini kendimiz yapiyoruz. Aile olarak biz bu ürünü ektigimiz için mutluyuz. Çünkü herkesin bulamayacagi bir ürün. Bunu uzun yillardan beri arastirip ilk kez tarlamla bulusturdum. Daha sonra kiymetini anladim. Bunu yetistirirken ilaç ve gübre vermedigimiz için dogal oluyor. Istedigimiz sonucu aldik. Ikinci, üçüncü senelerde daha da verim aldik. Belçika karabugdayini Kastamonu’da yayginlastirmak istiyoruz. Türkiye’de de karabugday denildigi zaman Ihsangazi hedef gösterilecek. Bunun için çalismalarimiz var. Genç arkadaslarimiza da bu ürünü yetistirmelerini tavsiye ederim” diye konustu.

Kaynak: İHA