Kastamonu Üniversitesi Ile TKDK Is Birligiyle IPARD Programi Proje Hazirlama Egitimi Düzenlendi

Kastamonu Üniversitesi ile Tarim ve Kirsal Kalkinmayi Destekleme Kurumu (TKDK) Kastamonu Il Koordinatörlügü is birligi ile IPARD programi proje hazirlama egitimi düzenlendi.

Kastamonu Üniversitesi Ile TKDK Is Birligiyle IPARD Programi Proje Hazirlama Egitimi Düzenlendi
Kastamonu Üniversitesi ile Tarim ve Kirsal Kalkinmayi Destekleme Kurumu (TKDK) Kastamonu Il Koordinatörlügü is birligi ile IPARD programi proje hazirlama egitimi Kastamonu Teknokent Ilgaz Salonu’nda gerçeklesti.

Egitime Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Kasim Yenigün, Kastamonu Teknokent ve TTO Genel Müdür Yardimcisi Doç. Dr. Erol Tekin, TTO Patent Ofisi sorumlusu ve Ihtisaslasma Koordinatörlügü personeli Ögretim Görevlisi Mehmet Firat Olgun, Kastamonu Üniversitesi’nin farkli bölümlerinden akademisyenler katildi.

Programin açilisinda konusan TKDK Il Koordinatörü Ahmet Kuyulu, Kastamonu’ya verilen destekler, çagri ilanlari ve nasil destek basvurusu yapilacagina dair bilgi verdi.

Kuyulu, Kastamonu’nun tarim ve hayvancilik alaninda önemli bir potansiyele sahip oldugunu ve bu potansiyeli degerlendirmek gerektigini belirterek, TKDK olarak tarim alaninda destek almak isteyen girisimcilere kapilarinin her zaman açik oldugunu her türlü destegi verebileceklerini dile getirdi.

Açilis konusmasinin ardindan egitim programina baslandi.

Egitim TKDK Kastamonu Il Koordinatörlügü uzmanlari tarafindan verildi.

Öncelikle söz alan Uzman Özlem Delikkaya, TKDK’nun 101 tedbiri: Tarimsal Isletmelerin Fiziki Varliklarina Yönelik Yatirimlar hakkinda bilgi verdi. Delikkaya, TKDK olarak büyükbas, küçükbas süt ve besi isletmeleri kanatli besi ve yumurta isletmelerine projeleri incelendikten sonra 5 bin Euro ile 500 bin Euro arasinda destek verdiklerini ifade etti.

Delikkaya’nin ardindan kürsüye çikan Elife Aydin ise 103 tedbiri: Tarim ve Balikçilik Ürünlerinin Islenmesi ve Pazarlanmasi ile Ilgili Fiziki Varliklara Yönelik Yatirimlar hakkinda katilimcilara bilgi verdi. Aydin, et, süt, su ve meyve ürünlerinin islenmesi ve pazarlanmasi, süt, peynir çesitleri üretimi, kesimhaneler, et isleme tesisleri, soguk hava depolari gibi zincir hizmetleri alaninda en az 30 bin Euro destek verdiklerini söyleyerek, nitelikli projelerin ise 3 milyon Euro’ya kadar desteklendigini dile getirdi.

Egitimin ilk oturumunda hibe türleri hakkinda bilgilendirmeler yapildi. 103 tedbirinden sonra Derya Yavuz Salci, 302 tedbiri çerçevesinde desteklenen Çiftlik Faaliyetlerinin Çesitlendirilmesi ve Is Gelistirme Projeleri hakkinda bilgi veren Derya Yavuz Salci, seracilik, mantar üretimi, aricilik, zeytinyagi üretimi kirsal turizm su ürünleri yetistiriciligi, makine parklari, yenilenebilir enerji yatirimlarina yönelik nitelikli ürün ve hizmetlere yönelik bilgilendirme yapti. Nitelikli ve uzmanlasmis projelere 5 bin Euro ve 500 bin Euro arasinda destek verildigini söyleyen Salci, katma degerli ürün ve hizmetlerin ekonomide payi arttikça ülkenin refahinin da artacaginin altini çizdi.

Mevcut projeler hakkinda bilgi verilmesinin ardindan söz alan Gülhan Tarakçi, projelerin teknik sartname ve teklif hazirlama, uygun harcamalar, poz bilgisi piyasa ve fiyat bilgisi hakkinda bilgi verdi. Hibe destegi almak isteyen girisimcilerin nasil is plani hazirlamasi gerektigini anlatan Yasemin Üstün, iyi ve dogru bir is plani ile ihtiyaç duyulan destegi alabileceklerin vurguladi.

Iyi örnekler üzerinden girisimcilere bilgi veren Lütfi Yilmazoglu, basvuru paketi, online sistem ve basvuru teslimi konusunda bilgi vererek basvuru sürecinde nelere dikkat edilmesi gerektigini dinleyiciler ile paylasti. Ilk gün etkinliginde son sözü alan Ali Kocayörük, destek almaya hak kazanan girisimcilerin sözlesme ve uygulama sonrasi kontrol süreci hakkinda bilgi verdi.

Egitimlerin ikinci gününde ilk sözü alan Burak Özbek ise, TKDK’da tarimsal yapi tasarimi, AB hayvan refahi standartlari, tarimda yapilarda minimum kriterler, sürü projeksiyonu hazirlama, gübre çukuru ve teknik projeler konusunda bilgi verdi. Tarimsal kalkinmada standartlarin önemli olduguna deginen Özbek, AB standartlarinda hazirlanan projelerin desteklenmesi ve hibelendirilmesinin kolay olacagini vurguladi.

Özbek’ten sonra kürsüye çikan Serhan Özdemir ve Hasan Yaman ise, kirsal turizm tesisi tasarimi, minimum kriterler, turizm isletme belgesi kriterleri, puanlama sistemleri, 103 tedbiri ve yenilenebilir enerjiye dair bilgiler verdi. Yaman ve Özdemir, tabiat turizminde ihtisaslasan bir üniversiteye ev sahipligi yapan Kastamonu’nun turizm yatirimlarinin daha fazla olmasi gerektigini ifade etti.

Projelerde metraj hazirlama ve kesif özeti, malzeme bilgisi, poz, mimari çizim ve hak edis gibi insaat ile ilgili konularda bilgi veren Berkan Emre, insaat harcamalarinin proje bütçesinde önemli bir paya sahip oldugunu söyleyerek, desteklerde harcama kontrolünün önemine dikkat çekti.

Egitimin son oturumunda Sefa Ünal ve Necip Yigit, girisimcilere ödeme sürecine iliskin bilgi verdi. Yigit ve Ünal, hibelendirilmis projelerde, ödeme talep belgesi hazirlama mensei, yapi kullanma izni ödeme belgeleri fatura ve elektronik belgelerin doldurulmasi gibi prosedürlerin nasil yapilacagi ve nelere dikkat edilmesi gerektigi konusunda katilimcilari bilgilendirdi.
Kaynak: İHA