Jandarma Genel Komutanligi'nin Son Teknoloji Ürünleri IDEF'te Sergilendi

IDEF 2023 fuarinda Jandarma Genel Komutanligi’nin son teknoloji ürünleri sergilendi. Jandarma Entegre Muhabere ve Bilgi Sistemi (JEMUS), Yapay Zeka Destekli Jandarma Kir Güvenlik Yönetim Sistemi (J/KGYS) ve Jandarma Akilli Devriye Uygulamasi (JADU) son teknolojisiyle kendine hayran birakti. JEMUS, merkezi Kahramanmarasli olan depremlerde etkin bir sekilde kullanilarak kesintisiz iletisim sagladi. Jandarma Genel Komutanligi Muhabere Elektronik ve Bilgi Sistemleri Baskani Tümgeneral Engin Çirakoglu’da sistemler hakkinda bilgi verdi.

Jandarma Genel Komutanligi'nin Son Teknoloji Ürünleri IDEF'te Sergilendi


16’inci Savunma Sanayii Fuari (IDEF 2023)’te Jandarma Genel Komutanligi’nin kullandigi son teknoloji cihazlari sergilendi. Jandarma Genel Komutanligi Muhabere Elektronik ve Bilgi Sistemleri standinda tanitilan Jandarma Entegre Muhabere ve Bilgi Sistemi (JEMUS), Yapay Zeka Destekli Jandarma Kir Güvenlik Yönetim Sistemi (J/KGYS) ve Jandarma Akilli Devriye Uygulamasi (JADU) son teknolojisiyle kendine hayran birakti. Merkezi Kahramanmarasli olan depremlerde etkin bir sekilde kullanilan Jandarma Entegre Muhabere ve Bilgi Sistemi (JEMUS), haberlesmenin kesintisiz bir sekilde devam etmesini sagladi. Telefonlarin çekmedigi zamanda da telsiz yöntemi ile haberlesmenin sürdürülmesine sagladi.

Jandarma Genel Komutanligi Muhabere Elektronik ve Bilgi Sistemleri Baskani Tümgeneral Engin Çirakoglu, “Burada Jandarma Genel Komutanligi’nin teknolojik olarak geldigi noktayi vatandaslarimiza tanitmak istiyoruz. Bunlarin birincisi JEMUS jandarma entegre muhabere bilgi sistemleri, son depremde de gündeme gelen bir sistem. Su anda biz bunu kamu haberlesmesinin platformu altyapisi olarak tüm kamuya açmak istiyoruz. 9 siddetinde depreme dayanikli. Kendi sitelerimizi kendimiz kurduk. Su anda 1000 sitemizi kurmak üzereyiz. Tekrarlayici merkezimizi. Bu tekrarlayici merkezlerimizde 2 bin 500 litre mazot var, 2 ayri jeneratör var. Elektrik kesildiginde kesintisiz olarak 40 gün tüm Türkiye’de haberlesmeyi saglayabiliyoruz. Son Kahramanmaras üstü depremde. Ayakta kalan tek haberlesme sistemiydi. GSM sirketleri maalesef binalara veya diger kamu kuruluslarinin çatilarina kurduklari baz istasyonlari depremde hasar görünce bizim sistemlerimiz kendini rüstünü ispat etti. Ayakta kaldi. Çünkü 9 siddetinde depreme dayanikli 180 km hizla esen rüzgara dayanikli siteler kurduk. Kesintisiz haberlesme sagliyoruz. JESUS’un bir diger özelligi de Edirne’deki bir tesis, Hakkari’deki bir el tesisiyle görüsebiliyor” diye konustu.



Tümgeneral Çirakoglu, “Depremde Ankara’da içisleri bakanligimizin GAMER merkezinden depremden hemen sonra tüm deprem bölgesindeki hasar durumunu James tesis üzerinden aldik. Yine illerde JAMUS sistemi ayakta kaldigi için vatandaslarimiza çok daha hizmet verdi. Hasar olan ilçelere süratle birliklerimiz intikal etti. Bu sistemimiz su anda kamuda Saglik Bakanligi tarafindan Içisleri Bakanligi, Emniyet Genel Müdürlügü, Orman Bakanligi, devlet demir yollari tarafindan kullaniliyor. Kara yollariyla sözlesme asamasindayiz. Onlari da bu kamu haberlesme altyapisina dahil etmek için çalismalarimiz sürüyor. Tamamen yerli ve milli teknolojiyle ASELSAN ile birlikte gelistirdik. ASELSAN’a kendi düsüncelerimizi aktardik. Onlar da bizim bu aktardigimiz düsünceler istikâmetinde her geçen gün. Bunu gelistirdi. Türkiye yüzölçümünün yüzde 90 besini kapsiyor. 81 ilin 74’nde tamamladik. Son 7 ilimiz kaldi. Onda da kurulum çalismalari devam ediyor. Ölü bölgelerimizde dron rollerle gördügünüz gibi dron role gelistirdik. Dron role role ellerimizi koyduk ve ölü bölgelerimizde onun üzerinden haberlesiyoruz. Su anda burada bir el tesisimizle Sirnak’a haberlesen bilirsiniz. Bunu yaklasik 20 yil önce basladik. Batidan basladik, doguya dogru gidiyoruz. Ancak ilk basladigimiz günün teknolojisiyle sunun bugünün teknolojisi çok daha farkli. Her geçen gün yeni yetenekler kazandiriyoruz ve geriye dönüp ilk kurdugumuz sistemlerde bunu monte ediyoruz” diye konustu.



“Plaka sahibinin yüzüne bakiyoruz”

Konusmasina devam eden Tümgeneral Çirakoglu, “Akilli yol kontrol noktalarinda öncelikle kameralarimiz plakayi okuyor. Veri tabanina gidiyoruz. Plaka sahibinin yüzüne bakiyoruz. Sonra tekrar dönüyoruz. Milisaniyeler içinde araci kullanan kisiler. Aracin üzerine kayitli oldugu kisi mi plaka araniyorsa aracin sahibi araniyorsa ya da araci kullanan kisi araç sahibi degilse 150 metre ileride yol kontrolü noktamizi alarm veriyor. Bu gelen araç bir bakin arayin diye. Sonra sahsi durduruyoruz. Eger tabii bunda kiralik araçlari, otobüs sirketlerini ve benzeri gibi baskasi tarafindan kullanilan araçlara bu alarm verilmiyor. Sadece özel araçlara veriliyor. Böylelikle vatandaslarimizi rahatsiz etmeden. Yol kontrol noktalarinda çalinti araç veya hacizli araç veya araç sahibi araniyorsa o kisileri durdurup gerekli islemleri yapiyoruz. Bu akilli yol kontrol noktasi Türkiye’nin belli noktalarina kurduk. Sayimizi arttiracagiz” ifadelerini kullandi.

“Teknoloji yogun kullanarak terör ve suçlularla çok daha kisa sürede mücadele edip suçlularin yakalanmasini saglayacagiz”

Yapay Zeka Destekli Jandarma Kir Güvenlik Yönetim Sistemi (J/KGYS) hakkinda konusan Tümgeneral Çirakoglu, “Bir digeri jandarma KGS dedigimiz. Sistem burada yüz tanima çalisiyoruz. Aranan kisiyi bunun da kurulumlarini bir kaç ilimize yaptik. Süratle su anda diger illerimize kuruluma devam ediyoruz. Bizler kirsal dogdugumuz için enerji ihtiyacimiz oluyor. Enerji ihtiyacimizi da akilli direklerden günes panelli direklerden sagliyoruz. Enerjiden bagimsiz, üzerindeki kameralari ve görüntüleri aktaracak sistemlerin enerjisini direkt kendisi üretiyor. Kisin dahi verim aliyoruz çünkü yerdeki su birikintisinden ya da kar yagdiginda karin yansimalarindan kendini sarj ediyor. Bu sistemle suç ve suçlularla mücadelemizi etkin bir sekilde sürdürecegiz. Aranan bir kisiyi veri tabanina fotografini yükledigimizde o kisi en son nerede görülmüs veya geriye dönük analiz yaptigimizda hangi evden çikmis, hangi taksiye binmis bunlari tespit edebiliyoruz. Yine bu sistemle aranan araçlari da tespit edebiliyoruz. Böylelikle teknoloji yogun kullanarak terör ve suçlularla çok daha kisa sürede mücadele edip suçlularin yakalanmasini saglayacagiz insallah ” dedi.

Kaynak: İHA