ESOGÜ'den Dünya Hepatit Günü Açiklamasi

28 Temmuz Dünya Hepatit Günü dolayisiyla bir açiklama yayimlayan Eskisehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tip Fakültesi Enfeksiyon Hastaliklari ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dali ögretim üyesi Prof. Dr. Elif Doyuk Kartal, hepatit testi yaptirmanin hem hastanin kendi sagligini koruyabilecegini hem de toplumda viral hepatitlerin yayilmasinin önlenebilecegini söyledi.

ESOGÜ'den Dünya Hepatit Günü Açiklamasi
Eskisehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tip Fakültesi Enfeksiyon Hastaliklari ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dali ögretim üyesi Prof. Dr. Elif Doyuk Kartal, 28 Temmuz Dünya Hepatit Günü dolayisiyla bilgilendirici bir açiklama yayimladi.

Viral hepatitlerin önemine ve yayilmasini önlemek için alinacak önlemlere dikkat çeken Prof. Dr. Elif Doyuk Kartal, “Viral hepatitler Hepatit A, B, C, D ve E olmak üzere bes ana virüsün yol açtigi karaciger hastaliklaridir. Özellikle Hepatit B (HBV) ve Hepatit C (HCV), kronik hastaliga yol açan ve dünya genelinde tahminen 354 milyon insani enfekte etmis olan en önemli iki virüstür. Her yil dünya genelinde yaklasik 1.2 milyon kisi, Hepatit B ve C’ye bagli siroz ve karaciger kanseri nedeniyle hayatini kaybetmektedir. Ülkemizde ise siroz ve karaciger kanseri olgularinin önemli bir bölümünden Hepatit B ve C enfeksiyonlarinin sorumlu oldugu bildirilmektedir. Viral hepatitler karaciger transplantasyonlarinin en yaygin nedenini olusturmaktadir. Neyse ki günümüzde viral hepatit vakalarina kolaylikla ve güvenilir bir sekilde tani konulabilmektedir. Ancak kronik viral hepatitler genellikle agir semptomlara yol açmadigindan, birçok hasta hastaliginin farkinda olmadan yasamini sürdürmekte ve baskalarina bulastirmaya devam etmektedir. Dünya Saglik Örgütü (DSÖ)’nün verilerine göre, tüm dünyada viral hepatiti olan 354 milyon insandan neredeyse 300 milyonu Hepatit B veya Hepatit C ile enfekte olmustur ancak bunun farkinda degildir. Ülkemizde de durum pek farkli degildir. 18 yas üstü nüfusun üçte birinden fazlasinin HBV ile karsilastigi düsünülmektedir ancak sadece %12’sinin bu durumunun farkinda oldugu tespit edilmistir. Hepatit C ile enfekte olanlarin büyük bölümü ise durumlarinin farkinda degildir. Ancak umut vaat eden haberler de mevcuttur. Hepatit B için etkili bir asinin mevcut olmasi ve Hepatit C için tam kür saglayan etkili bir tedavinin varligi, viral hepatitlerle mücadelede kritik önem tasimaktadir” ifadelerini kullandi.

"Unutulmamalidir ki beklemek yerine kendini ve sevdiklerini korumak adina hepatit testleri yaptirmak, erken teshis ve tedavi imkâni saglamaktadir"

Prof. Dr. Elif Doyuk Kartal, konuyla ilgili olarak söyle devam etti:

“DSÖ’nün 2016 yilinda baslattigi ‘Viral Hepatit Eliminasyon Programi’, 2030 yilina kadar viral hepatitlere bagli ölümlerin ve yeni vaka sayisinin azaltilmasini hedeflemektedir. Bu programla düsük ve orta gelirli ülkelerde asilama, teshis testleri, ilaçlar ve egitim kampanyalari yoluyla yaklasik 4.5 milyon erken ölümün önlenebilecegi öngörülmektedir. Ülkemizde de Saglik Bakanligi tarafindan 2018-2023 yillarini kapsayan ‘Türkiye Viral Hepatit Önleme ve Kontrol Programi’ yayimlanmistir. Bu programla saglik çalisanlari ve toplumda viral hepatitlerle ilgili farkindaligin artirilmasi ve risk grubundaki kisilere yönelik tarama çalismalarinin yapilmasi hedeflenmektedir. Bu konuda, toplumda risk tasiyan kisilere yönelik olarak yapilan testlerle ilgili bilgilendirme yapilmistir. Hepatit C için risk tasiyan gruplar arasinda 1996’dan önce kan ve kan ürünü alanlar, damar içi madde ve intranazal kokain kullanicilari, riskli cinsel davranis öyküsü olanlar, hemodiyaliz hastalari, organ nakli olanlar, saglik çalisanlari ve dis tedavisi geçirenler bulunmaktadir. Hepatit B için risk tasiyan gruplar arasinda saglik çalisanlari, hemodiyaliz hastalari, madde bagimlilari, escinsel/biseksüel erkekler, HBV tasiyicisi annelerden bebeklere geçisin önlenmesi gerekenler ve diger riskli gruplar yer almaktadir. Bu önemli konuda toplumsal farkindaligin artirilmasi ve kisilerin kendi sagliklarini ve sevdiklerini korumak adina test yaptirmaya tesvik edilmesi gerekmektedir. Saglik kuruluslarina basvuran herkese, risk altinda olup olmadiginin tespit edilmesi amaciyla testler yapilmaktadir. Unutulmamalidir ki beklemek yerine kendini ve sevdiklerini korumak adina hepatit testleri yaptirmak, erken teshis ve tedavi imkâni saglamaktadir. Hepatit testi yaptirarak hem kendi sagliginizi koruyabilir hem de toplumda viral hepatitlerin yayilmasini önleyebilirsiniz. Dünya Hepatit Günü de bu önemli konuya dikkat çekmek için bir firsattir. Hep birlikte viral hepatitlerin yayilmasini önlemek adina elimizi tasin altina koymali ve sagligimizi koruma yolunda adimlar atmamiz gerektiginin farkinda olmaliyiz. Saglik kuruluslarina basvurarak risk altinda olup olmadigimizi ögrenmek ve gerekli testleri yaptirmak, sagligimizi koruma yolunda atacagimiz önemli bir adimdir. Hep birlikte viral hepatitlere karsi mücadelede daha fazla farkindalik olusturalim ve saglikli bir toplum için elimizden geleni yapalim.”
Kaynak: İHA